Arı Nasıl Bölünür?

Arı Nasıl Bölünür?
3 Mayıs 2015 tarihinde eklendi.

Arı Nasıl Bölünür?

Arı bölme işlemi yaparken en önemli konu ana arıyı bulmaktır. Bölme yapacağımız zaman böldüğümüz diğer kovan zayıf olmalı ve bölünen kovan ise güçlü olarak kalması gerekir. Daha sonra bölünen arıya hemen ana arı verilmemesi gerekir. Ana arı asıl kovanda kalmalı ve bölmüş olduğumuz yani yeni yaptığımız arı kovanına ise en erken olarak bir kaç saat içerisinden ana arı verilmelidir. Ortalama olarak 2-3 gün içinde verilmesi daha makbuldur.

Ana kovanda fazla bal varsa bunları alınabilir, çünkü mevsime göre ana arı yavru atma işlemi yapacağı için bütün çerçeveler bal dolu olduğu için bal atamayacaktır. Özellikle kış ayına girmeden önce ana arının yavru atması çok öneldir. Yavru atsın mevcudu falan arılar ile kışı daha güçlü bir şekilde çıkarak ilkbahara ulaşsınlar.

arı nasıl bölünür ana arıBölme işlemi yaptıktan sonra ana kovanı alıp eski yerine götürüyoruz yani daha önce her zaman çalışmış olduğu yerden alıp daha rahat çalışabilmemiz için başka yere götürmüştü şimdi aldık tekrar aynı yerine bıraktık. Ardından yeni oluşturmuş olduğumuz arı kovanı yaklaşık olarak 3-4 km uzak bir yere götürülmelidir. Eğer arıyı uzak bir alana götürmeye fırsatınız yoksa veya götürecek bir yer yoksa arılıkta kalacak ise daha fazla yeni doğmuş işçi arı silkeleme yapılarak yeni oluşturulan arı kovanında kalmasını sağlayarak diğer ana kovan gitmesinin önüne geçmiş oluruz. Ama arılıktan alıp uzak bir yere götürecekse böyle bir sorun kalmayacaktır.

3-4 gün sonra yeni oluşturmuş olduğumuz arı kovanını kontrol işlemini yaparız ve ana arı kabul edip etmediğine bakarız. Ana arıyı kabul ettiyse yeni çerçeve ve petekler ilave ederek ana arının yumurtlaması için yeni alanlar açmış oluruz. Eğer ana arı kabul işlemi yapmadıysa yeni bir ana arı tedarik ederek bu işlemi tekrarlayabiliriz.

Konu hakkında sorularınız olursa “Yorumlar” kısmından sormanız durumunda yardımcı olmaya çalışırız. Aşağıda izleyeceğiniz video ve ilgili yazı arıcı Ali Türk’ün bilgi ve tecrübelerinden faydalanılarak yazılmıştır.

Bir önceki yazımız olan Birbirinden Güzel Arılıklar başlıklı makalemizde arıcılık türleri, birbirinden güzel arılık ve güzel arılıklar hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

kafkas ana arı Arıcılık Forumu
Arı Nasıl Bölünür? Konusuna 10 Yorum Yapıldı
  1. Ensar akıncı diyor ki:

    fenni kovandan karakovana arı silkerek, daha önceden örülmüş petekleri kovana yerleştirerek ve kafeste yeni ana arı vererek Bölme işlemi yapılabilir mi?
    Not: örülmüş peteklere yumurta, açık yavru ve kapalı yavru olursa yada hiç yavru olmadan

    1. Admin diyor ki:

      Ensar akıncı, tabiki o şekilde arı bölme işlemi yapabilirsiniz.

  2. ertuğrul diyor ki:

    bana göre en sağlıklı bölme işlemi tarlacıların araziye yayıldığı saatlerde yanı öğle saatlerinde bölünecek kovanı yana koyun onun yerine boş bir kovan koyun ve o boş kovana bir yumurtalı bir polenli ve birde ballı çerçeve koyun arılı çerçeve olsun dikkat edin ana yeni yaptığınız kovanda olmasın eski kovanınızın ağzını kapatın ve arılıktan alın 8-10 kilometre uzağa götürün yeni kovanada ana memesi veya ana verin ana kafeste olsun bölme işleminden hemen sonra ana verebilirsin akşama gün batımında bak yeni kovana tarlacılarda gelip girmiş 4 çıtalık arı olmuştur bir çıtada o zaman ver hayırlı olsun ben başka bölme tanımam

    1. Admin diyor ki:

      ertuğrul bey, arı nasıl bölünür ile ilgili yaptığınız yorum için teşekkürler.

  3. salih diyor ki:

    iyi çalışmalar ben 5 ay önce 7 kovan 9 çıtalı anası mevcut arı aldım 3 hafta boyunca arılar hiç bir sorun olmadan çalışmaya devam etti 2 şer çıta ekledim. geçen haftaki kontrollerimde kovan önünde ölü halde 1 adet ana arı buldum kovanların 6 sında ise ne ana arıya ne de günlük yumurtaya rastlamadım. koyduğum petekleri çok az işlemişler kuluçkalıktaki peteklerin üzerine de dalak atmışlardı kovanların bazılarında ana arı memesi mevcut. dün tekrar kontrol ettim hala günlük yumurta yok memeler ise duruyor. bu durumda ne yapmam gerekir bilgilendirmeniz mümkün ise çok makbule geçer şimdiden allah razı olsun iyi çalışmalar.

    1. Admin diyor ki:

      salih, eğer dışardan hazır ana arı alıp vermem gerekirdi ama şuan kovanda ana arı mesesi varsa bırakın onlar çıksın arılar kendine ana arı yapsınlar. Bu aşamada yapılacak başka bir şey yoktur. Takip edin memeden çıkan analarda yumurtta atmazsa acil bir ana arı tedarik edin.

      1. salih diyor ki:

        bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim sık sık kontrol etmeye devam ediyorum

  4. Timu diyor ki:

    Arı bölme işlemini ne zaman yapmalıyız bal hasatından öncemi sonrami

  5. Anar diyor ki:

    Bölme isi yumurtanin oldugu zaman yapilmalidir.

  6. Muhammed diyor ki:

    Yeni iki kovam ari boldum amasyaliyim fakat ana koymadım koyduğum citalardan biri günlük yavru vardı amaç anayı kendim çıkartmak ana çıkana kadar bu süreç içersinde bu yeni bölmüş olduğum aryinasil besleyebilirim