Arıcılık Projeleri

8
arıcılık projeleri
paket arı

Arıcılık Projeleri hakkında bilgi vermek gerekirse; Ipard projeleri olarak adı geçen bu desteklemelerin Ipard Avrupa Birliğinin vermiş olduğu fonlardan yararlandırılarak tarım ve hayvancılık alanında çiftçilere verilen geri ödemesi olmayan ödemelerdir yani hibe desteğidir.

arıcılık projeleri 2Arıcılık Projeleri Desteklemelerinden Şunlar Yararlanabilir:

Hali hazırda arıcılık işi yapan kişiler veya tüzel olarak bu işi yapan arıcılardan tutun yeni bu işe başlayacak olan bütün arıcılar başvurabilir. Arıcılık hibesinden faydalanmak için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bu noktalar şunlardır:

1) Arıcılık işi yapacak olan kişi ve işletmelerin arıcılık yapacağı yerin tapu senedinin olması gerekiyor. Ülkemizden arıcılık projelerinin desteklemesinin yapıldığı toplam 42 il bulunmaktadır ve sizin başvuracağınız yerin bu desteklemeler içeresinde olan illerden bir tanesi olmalıdır. Eğer bulunduğunuz ile bu desteklemelerin bulunduğu bir yer değilse projeye başvuramazsınız. Hangi illerin bu destekleme kapsamında olduğunu Arıcılık Desteklemeleri ile ilgili olan kategoriden ulaşabilirsiniz. Bu listede bulunan yerlerden bu işi yapacağınız yerin 7 (yedi) yıllık kira sözleşmesi ile de yapabilirsiniz. Almış olduğunuz kira sözleşmesi ile farklı bir ilde de o ilde alınan bir kira sözleşmesi ile bu işi yapabilirsiniz.

2) Arıcılık sektöründe kullanılan arıcılık malzemelerin yanı bunların içerisine giren makinasından tutun işçi maliyetlerine kadar yapılan harcamaların kendiniz yapıp belgelendirerek diğer bir ifade ile faturalandırarak sunmalısınız. Bu şekilde belgelendirilmesi sonuçunda hibe desteğini alabiliyorsunuz. Yani bir ürünü alıyorsunuz ardında ödemesini devletten alıyorsunuz bu şekilde düşünebilirsiniz.

500 Arı Kovanı İle Yapılan Irıcılığın Maliyeti Şu Şekilde:

Alınan Makine – Ekipmalar Adet Fiyat Tutar (TL) Hibe Desteği (TL)
Kovan(Termo Taban) 500 130 75.000 37.500
Karavan (5,25) 1 20.000 20.000 10.000
Sır Alma Makinesi 1 4.500 4.500 2.250
12 Çerçeve Bal Süzme Makinesi 1 3.000 3.000 1.500
10 Tenekelik Dinlendirme Kazanı 1 600 600 300
10 Tenekelik Dinlendirme/Eritme Kazanı 1 1.400 1.400 700
Danışmanlık 1 4.000 4.000
Toplam 108.500 52.250 (TL) Hibe’dir.

Arıcılık yapmaya karar veren kişi ve yukarıdaki adetleri düşünecekse 108.500 TL gibi bir masraf yapacak ve bunun yarısını devletten alacaktır. Proje maliyeti ne kadar ise onun yarısı sizin olacaktır.

arıcılık projeleri 3Arıcılık Projeleri ve Ipard Projelerindeki Kriterler Şunlardır:

Genel Kriterler Olarak;
a) Yapılacak olan binanın eksiksiz ve doğru bir şekilde olmalıdır.
b) Alıncak makinelerin yapılan plana uygun bir şekilde konulmalı ve olmalıdır.
c) Yapılan mimari projenin yapılacak kapasite ile paralel olmalıdır.
d) Yapılan mimari pjedeki ifadelerin makine ekipmanları ile uyumlu halde bulunmalıdır.
e) Arıcılık pjesinde kullanacağınız malzemelerin ve ekipmanların listede uygu ve düzgün bir şekilde gösterilmelidir.
f) Desteklemeleden alıncak olan makine ve ekipmanların yapılacak olan kapasite ile uyumlu ve yeterli seviyede olmalıdır.

Bal Üretimi ve  İşlenmesindeki Kriteler;
1) İşletmenin çevresindeki zemin uygun malzemeyle kaplanmış olmalıdır. (asfalt, betonvs.)
2) Ürün işleme ünitesi inşaatı ile ahır, atık deposu vs. arasında en az 30 m mesafe mevcut olmalıdır.
3) Üretim alanına giriş kısmında/kısımlarında uygun hijyen alanı oluşturulmuş olmalıdır.
4) Yatırımın yapılacağı arsa/arazide tesis atık suyu ve kanalizasyon kanalları birbirinden ayrı kurulumu yapılmalıdır.
5) Tuvalet girişi üretim alanından ayrılmış olmalıdır.
6) Proje çalışanlar için soyunma odası içermelidir.
7) Proje temiz, atık su ve kanalizasyon sistemleri içermelidir.
8) İşletmenin giriş kapısı doğrudan üretim alanına açılmamalıdır.
9) Zemin dayanıklı, su geçirmez, yıkanabilir, toksik olmayan ve dezenfeksiyon gerektiğinde kolayca temizlenen malzemeden olmalıdır.
10) İşletmenin üretim birimlerinde oluşan atık suların tahliyesi için üretim mahallerindeki zeminlerde gerekli tahliye kanalları imal edilmelidir. Üzeri haşere girişini önleyecek ve gerektiğinde çıkarılarak drenajın kolay temizlenmesine olanak sağlayacak metalle kaplı olmalıdır.
11) Duvarlar uygun yüksekliğe kadar dayanıklı, su geçirmez, yıkanabilir, toksik olmayan ve dezenfeksiyon gerektiğinde kolayca temizlenen malzemeden olmalıdır.
12) Tavan (tavan yoksa, çatının iç yüzeyi) kir birikmesini engelleyecek, yoğuşmayı azaltacak, istenmeyen küf oluşumunu ve aşağı partikül düşmesini engelleyecek biçimde olmalıdır.
13) Tüm kapı ve pencereler pürüzsüz, emici olmayan özelliklere sahip, dezenfeksiyona uygun, gerektiğinde kolayca temizlenebilir malzemeden yapılmış olmalıdır.
14) İşletmede kullanılan dezenfektanlar vb. kimyasalların depolanacağı ayrı bir alan bulunmalıdır.
15) Proje uygun ve yeterli doğal veya mekanik havalandırma düzenleri bulundurmalıdır. Havalandırma sistemi, bulaşık alandan temiz alana mekanik hava akımını önlemelidir. Havalandırma sistemi; filtrelere, temizliği ve değiştirilmesi gereken parçalara kolayca ulaşılabilecek şekilde yerleştirilmelidir.
16) Tüm iç alanlar üretim amaçlı kullanılmalıdır.

Yukarıda bulunan yazılar yazılırken, tarımsalhibe isimli internet sitesinden faydalanılmıştır. Arıcılık projeleri hakkında sorularınız olursa aşağıda bulunan “Yorumlar” bölümünden sormanız durumunda elimizden geldiğince yardımcı olunacaktır.

paket arı
Önceki İçerikArı Oğulu Nasıl Engellenir
Sonraki İçerikArı Nasıl Bölünür
Subscribe
Bildir

8 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments