Arı Oğulu Nasıl Engellenir

12
ana arı siparişi
satılık arı ve paket arı

Değerli arıcılar, artık ilkbahar mevsimi geliyor ve arılarımız oğul verme işlemi yapacaktır. Tabi ki bal verimliliği açısından ve teknik arıcılıkta arı oğulu iyi bir şey değildir. Bazı arıcılarımız arı oğul verince sevinir ama teknik arıcılık bu şekilde demiyor. Arıya oğul verdirmeden o sezonda yüksek verimde arı ürünleri alabilmektidir. Sizlere arı oğulu nasıl engellenir onur ile ilgili bazı ip uçları vermek istiyoruz. Sizler bilgi aktarımı yaparken bizlerde bir şeyler öğrenmenin tadını yaşıyoruz.

arı oğulu nasıl engellenirİlk önce bir arının oğul vermesine neden olan sebepleri iyi bilmek ve ona göre tedbirleri almak gerekir. Arının oğul vermesine zorlayan faktörlerden biri kovan içerisinin dar ve gereğinden fazla sıcak ve havasız kalmasıdır. O yüzden gelişimi iyi olan arı mevcudu yüksek olan ve oğul vermeye hazırlanmış arı kovanın içerisini genişletmek ve rahatlatmak olmalıdır. Kovanın içerisinde bulunan eski, düzensiz ve yavrulu olan bir kaç petek alınarak arının rahatlamasını sağlarız. Burada almış olduğumuz yavrulu petekleri zayıf arı kovanlarına veya güçlenmesini istediğimiz diğer arı kovanlarına ilave olarak verebiliriz. Bu şekilde aldığımız peteklerin yerine yeni çerçeveye petek takılmış boş ham petek olan çerçeveler verebiliriz. Kovan içeresinden bölme tahtası varsa bu alınır veya genişleterek arını iştigal ettiği alan genişletilmiş olur. Kovan uçma deliği arıların rahat bir şekilde girip çıkacağı şekide açılır ve kovan içeresindeki havalandırma bu sayede sağlanmış olur.

Arı kovanları herhangi bir şekilde arılık veya kapalı bir alanda değilse açıkta olan kovanların üzeri güneşten etkilenmemesi için kapatılır. Aşırı şekilde güneşten etkilenen arı kovanların üzerinde bulanan kapak üstlerine koruyu parçalar veya yaprak gibi dallar konulmalıdır. Arı kovanları boyanırken beyaz renk seçilmeli ve güneş ışınlarından daha az etkilenmesini sağlamalıdır. Böylece arılar güneşten daha az zarar görecektir.

paket arı

Eğer mevsim olarak ilkbaharı bitirip arıların bal mevsimine yakın ise arıların ballığa çıkması için kuluçkalığın üzerine ballık ilavesi yapılarak arıların kuluçkalıkta durma süresini bu şekilde azaltılmış olur. Ballık konulması hakkında ilgili yazımız arıcılık takvimi kategorisinden okuyabilirsiniz.

Arı kovanı muayene ederken ve çerçeveleri tek tek kontrol esnasından çerçeve üzerlerinden ana arı memesi var ise bunlar imha edilmelidir. Hatta bu ana arı memeleri haftada bir defa yada on günde bir mutlaka kontrol edilerek bozulmalıdır. Kovan içerisinde bulunan sıcaktan bozulan veya arıların yanlış bir şekilde örmüş olduğu petekler alınarak arıların rahatlamasını sağlayabiliriz.

arı oğulu nasıl engellenir 2Bazı arı ırkları sık bir şekilde oğul verme işlemi yapar. Bu yüzden bulunduğunuz yöreyen en uygun olan arı ırkı seçerek ve oğula yatkın olmayan ana arı ile çalışma yapmanız en doğru tercih olacaktır. Bazı bölgelerde karniyol arısının oğula yatkın olmadığına dair görüşler olduğu bilinmektedir. Arılar genelde kuluçkalıkta durmaktadırlar siz arıya ballık koydusanız ve arının ballığa çıkmasını istiyorsanız, kuluçkalıkta olan bir kaç çerçeveyi ballığa alarak arıların rahat bir şekilde yukarda çalışmasını sağlamış oluruz. Aşağıdan aldığınız dolu çerçevelerin yerine, ballıkta çevçevlerden aşağıya koyarsınız.

Arının oğul vereceğini düşündüğünüz kovandan güzel ve düzgün yavrulu olan çerçeleri alarak arılıkta bulunan zayıf kovanlara vererek onların güçlemesini sağlayabiliriz. Bu şekilde yavrulu aldığınız peteklerine yerine ham petekli çerçeveler vererek arı bunları yeniden dolduracağı için bu zaman sürecinde oğul verme işlemi geçikeçektir yada oğula gitmeyecektir. Anası olan kovanın anası alınarak onun yerine yeni ana memesi olan petekler ilave edebilirsiniz. Eğer ana yaşlı ise ana kovan içinde ezilerek kovan atılır sonra kovan kendi kendine yeniden bir ana inşa edeceği için bu yaklaşık olarak yirmi beş gün bir zaman alacağı için o yüzden arının oğul vermesi geçiktirilerek bal yapması sağlanmış olur. Arılar kontrol ettiğinizde ana memesi asmışsa bunları bozarak arının oğul vermesi engellenmiş olur.

satılık arı ve paket arı
0 0 vote
Yazı Puanı
guest
12 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
ismail tarakcı

arkadaşlar hobi olarak 5 6 kovan arımvar bir arkadaştan 2 kovan daha aldım 10 çerçeve diye anlaştık kovanları degiştiriyordum 10n çıtanın 8 inde ful ana memesi var ne yapabilirim acaba ana yıda göremedim günlük te yoktu açık lavralar var bilgisi olanlar teşekkürler

gökhan genç

merhabalar benim iki kovanım var ilk aldığım kalabalık olan kovan güzel güneşli havalarda küçük olanlar işçi arıydı herhalde devamlı dışarı çıkıp sonra ölüyolar kovanın önünde iki elin avucunu doldurcak şekilde ölü arı var havanın soğuk olmasından kaynaklı diye düşündüm dokunmadım acaba doğrumu düşündüm

Müslüm Sezer

Zeyi(oğul) vermeyi önlemenin tek,etkin ve kalıcı çaresi kafkas ve kafkas melezi YA’SUB (Anaarı) çalıştırmaktır. Herkese selam hürmet ve başarılar…

uğur

Mevsim güzelse arının oğulunu engelleyemezsiniz. Bu şu olaya benzer,16 yaşındaki erkek çocuğunu yedir içir güçlendir, ve boşalma rüyanda kadın görme demeye benzer. Oğula gitmesini istemiyorsanız güçlenen arınızı böleceksiniz, yeni sıfır ana arıyla çalışacaksınız. Oğul önleme ile okuduğum tüm yazılarda aynı şeyler yazıyor. 150 kovan arının hangisini meme kontrolü yapacaksınız. Meme kontrolü yapayım derken diğer işleri yapamazsınız. Bahar döneminde tek başıma sadece polen çekmecelerini çekip polen toplamam 1.5 saatimi alıyor. Petek verme, arı bölme, anaarı yetiştirme, ilave verme, polen toplama, bunlar gündüz yapılan işler. Birde gece yapılan işler var. Çıtalara mum takma. Bahar döneminde arıcıya uyku haramdır. Hele birde arıları zamanında… Read more »

emre

Peteklerdeki ana ari gözlerini bozmama ragmen devamli ogul veriyolar ariya kat atarken ana ariyi üst kata çikarsam ogulu engellermi

emrah

ilk defa baslamayı düşünüyorum neler yapmak lazım terimleri ve uygulamaları nasıl öğrenirim

mustafa özkan

Cok tesekurler degerli bilgileriniz icinbilgilerinizin devamini bekleriz allaha emanet olun

emre apaydın

Sayfanız gerçekten güzel arıcılığa yeni başlayanlar için 1 numara