Sahipsiz Arıları Kovana Alma

Sahipsiz Arıları Kovana Alma
20 Haziran 2015 tarihinde eklendi.

Sahipsiz Arıları Kovana Alma

Sahipsiz arı diye bir şey olmaz aslında muhakkak o arının bir sahibi vardır. Ama ne oluyor arıcı arılarının başında olmuyor ve arı kovanından çıkan arı oğulları kendilerine yeni bir yer ve yaşam alanı bulmak için uzaklarda bulunan ağaç kovuklarına ve kayaların içine girererek yaşamlarını sürdürmektedirler.  İşte bu tip yerlerde bulunan kime ait olduğu belli olmayan arıları nasıl alacağımız anlatmaya çalışacağız.

Arı kaçıran olarak tabir edilen bir alet vasıtasıyla kolaylıkla bu tip yerlere giren arıları alabiliriz. Arı kaçıranın önemli özelliği arıların dışarı çıkmasını sağlar ama tekrardan kovan girmesine engellemektedir. Bu yere bu aleti monte edebilmek için arıların bizi sokmaması için maskemizi iyi bir şekilde giyip ve ardından körüğümüzü yakmalıyız. Daha sonra arı kaçıran arıları uçuş deliği olan giriş çıkışlarını yaptıkları yere konulur. Bu alet takıldıktan sonra dışarıya çıkan arıları bir daha içeri giremeyeceği için dışarıda adete bir oğul gibi kümelenmeye başlayacaktır. Dışarıda hazırlamış olduğumuz arı kovanına bu şekilde biriken arıları oğul koyar gibi kovanımıza koyabiliriz. Bu şekilde içeride arı kalmayacak şekilde arıların içerden çıkmasını sağladıktan sonra yine orda kalan bütün balları ve arıları almak için orası parçalanabilir hatta ana arı kaldıysa o da oradan alınır. Yok ana arıyı bulamadıysak ana arı yapmasını sağlarız yada hazır bir ana arı satın alarak ana arı veririz. Eğer arıyı güzel bir şekilde alabilirseniz eski yerindeki balları yeni almış olduğumuz kovana taşıyabilirler.

Bir önceki yazımız olan Bal Hasadı Sonrası Çalışmalar başlıklı makalemizde bal hasad işlemi, bal hasad sonrası çalışmalar ve Bal Hasadı Sonrası Çalışmalar hakkında bilgiler verilmektedir.