Arıcılık Kazancı

0
arıcılık kazancı
paket arı

Arıcılığın tarihi çok eskilere dayanmakla birlikte günümüz teknolojik imkanların epey artması sonucu büyük bir atılım gerçekleştiren bir sektör haline gelmiştir. Dünyadaki etkisinin çok olmasının yanı sıra ülkemizde de önemli bir geçim kaynağıdır. Arıcılıkla ilgilenmek için dikkate alınması gereken bazı önemli durumlar söz konusudur.

Arıcılık yapmak için kovanların bulunacağı yere, o yerin hava şartlarına örneğin çok rüzgar almamasına ve çok sıcak olmamasına özen gösterilmelidir. Arılardan daha iyi performans alabilmek için kovanların civarında su bulunmasına da dikkat edilmelidir.​​ Arıcılıkta bir diğer önemli husus ise kovan seçimidir. 2 çeşit kovan bulunmaktadır. Bunlar; ilkel ve fenni olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Eğer amaç bal ticareti İse tercih edilen kovan fenni kovan olmaktadır.

arıcılık kazancı 1

Arıcılıktan Elde Edilen Gelir Nedir?

Arıcılıkta kazanç her işte olduğu gibi kişiden kişiye değişmektedir. Arıcılık kazancı; kovan sayısına, arı miktarına, arıcılığın yapıldığı çevrenin koşullarına, bu işte çalışan kişi sayısına, gezgin ya sabit arıcılık durumlarına göre değişmektedir.

Kazancın çokluğu elde edilen balın satışına bağlıdır. Arıcılığa yeni başlayan kişiler acemi oldukları için elde edecekleri en yüksek değer 5 kg baldır. Gereken önlemler ve gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra bu değer 15-20 kilograma kadar çıkmaktadır. Üretim yapan kişi bir kg bal için en fazla 10 TL maliyet harcamaktadır. Bu kişi kilogramı 100 TL’den 200 kilo bal satışı yapsa elde ettiği miktar 20000 TL’ye denk gelmektedir. Bu kazançtan üretim esnasında harcanan maliyet yani 2000 TL çıkartılırsa 18000 TL kazanç sağlanmış olacaktır.

Hesaplanan bu miktar yöreden yöreye bal fiyatlarına göre ya da talebe göre değişiklik gösterecektir. farklı çeşit balların bulunduğunu ve bu balların üretimdeki maliyetine göre satış fiyatının da aynı oranda artacağı unutulmamalıdır.

arıcılık kazancı 2

Satın Alacağınız Arı ile Satacağınız Bal Arasında Büyük Kazanç

Örnek olarak; Giresun ilinde yaşayan veya başka bir ilimizde yaşayan kişi üzerinden gidersek: 6 çerçeveli bir satını aldınız ve bu arının size bugün ki maliyeti ANA ARI GEN firmasından belirlenen 370 TL civarıdır. Siz bu arıyı Nisan ayında aldınız ve sezonu erken gireceğiniz için bu arı kata çıkacaktır. Tabi burada doğru teknik ve yöntemler ile yapmanız gerekiyor arıcılığı. Kata çıkmış bir arıda ortalama 10 çerçeve üst katta var ve bunların 7 si dolu diyelim ve her çerçeve ortalama 2,5-3 kg gelsin. Alttan 2 çerçevede ballı alsanız o arı kışa 8 çerçeve ile girebilir. Yaptı mı 10 çerçeve bal ve bunların ortalama en az 2,5 kg dır. Genel olarak 3 kg dan aşağı gelmez. Peki ne yapıyor. 10 çerçeve X 2,5 kg’dan: 25 kg bal yaptı.

25 kg bal ise yöreden yörene değişmektedir. Eğer doğal bal üretimi yapıyorsanız 2019 yılı itibari ile 100 TL den aşağıya kesinlikle vermezsiniz. 25 kg bal X 100 TL= 2500 TL yapar. Karadeniz’de 150 TL aşağıya hiçbir yerde bal bulamazsınız.

Yukarıda yapmış olduğumuz hesaplar mevsime ve sezona bağlı olarak değişir. Eğer sozon iyi giderse o çerçeveleri 3.5 kg dan hesaplayabilirsiniz. Hatta bazı yörelerde 3.katı bile atan arıcılarımız bulunmaktadır. O yüzden dolayı arıcılık karlı ve ekonomik bir kazanç kapısıdır. Ticari olarak yapmasanız bile kendi ve ailenizin balını 4-5 kovan ile kolay bir şekilde karşılayabilirsiniz.

arıcılık kazancı 3

paket arı
Önceki İçerikDünya ve İnsanlar İçin Arıların Önemi
Sonraki İçerikSinop İlinde Arıcılık
Subscribe
Bildir

0 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments