Bal Arısı Vücudunun Dış Yapısı

0
Bal Arısı Vücudunun Dış Yapısı
paket arı

Arılardaki Kusursuz Vücut Tasarımı
Baş, karın ve göğüs olmak üzere bölüme sahip olan bal arısı, tüm vücudu kitinli ve kalınca bir katmanla örtülü olan canlıdır. Arıda bulunan bu katman dış iskeleti meydana getirmektedir. Bu iskelet sayesinde de arının iç organları kusursuz bir şekilde korunmaktadır.

bal arısı vücudunun dış yapısı 2

Bal Arısının Baş Yapısı
Önden bakıldığında üçgen bir baş yapısına sahip olan bal arısı; duyarga, göz ve ağız parçalarından oluşmaktadır. Arının gözlerinde bir çift petek ile 3 basit göz bulunur. Basit gözlerden her birinde binlerce küçük ünite bulunmaktadır. Ana arıda 3000 adet göz, işçi arıda 4000 adet göz ve erkek arıda ise 8000 adet gözcüklerin birleşimi ile ana göz oluşmaktadır. Gözde bulunan her bir ünite görüntünün bir kısmını görür ve bu görüntülerin birleşmesi ile cismin görüntüsü tamamlanır.

Bal arılarında koku, dokunma, hissetme ve tat gibi duyuları algılayan ve anten denilen duyarga bulunmaktadır. Bu duyargalar da yer alan çok kuvvetli kaslar sayesinde her yöne hareket edebilme kabiliyeti sağlar. Duyargalar dişi bal arılarında 12 tane, erkek bal arılarında ise 13 tane halkadan meydana gelmiştir. Duyargaların iç kısmında yer alan sinir uçları sayesinde rüzgar hızını ölçebilen bal arısı, havanın sıcaklığını da algılamaktadır. Duyargalarının inanılmaz hassasiyeti ile 2 km uzaklıktan balın kokusunu algılamaktadırlar.

Bal Arısının Göğüs Yapısı
Bal arılarının göğüs kısımları hareketli olan 4 segmentten oluşmaktadır. Karnın ilk olan halkası göğüste bulunan son halka ile birleşmiştir. Göğüs kısmında yer alan 3 segmentin her birinden birer çift olmak kaydı ile 3 çift bacak – iki çift kanat bulunmaktadır. Buna bağlı olarak göğüs kısmı arının hareket merkezi olmaktadır. Çünkü çok güçlü kaslara sahiptir. Arının hareket etmesini sağlayan bacaklar, başka görevlere de sahiptir. Önde bulunan bacaklar, baş ile antenlerin temizliğini yapma için kullanılmaktadır. Orta kısımdaki bacaklar ise dayanmayı ve tutunmayı sağlar.

Bal arılarının iki çift kanatları vardır. Çok ince zardan yapılmış olan kanatlar, kitinleşmiş olan damarlar ile birleştirilmiştir. Ön tarafta bulunan kanatlar, arka tarafta bulunan kanatlardan daha geniştir. Her iki kanatta uçuş anında birlikte çalışırlar.

Bal Arısının Karın Yapısı
Abdomen denilen karın kısmında bağırsak, mide ve üreme organları bulunmaktadır. İşçi bal arılarında 4, 5, 6, 7. Karın halkaları üzerinde her birine bağlı olan çift mum salgı bezleri bulunur. Bal arıları, bal mumu yapma dönemlerinde salgı bezi kalınlaşır ve mum salgılama yeteneğini artırır.

paket arı
Önceki İçerikBal Arısı Vücudunun İç Yapısı
Sonraki İçerikBombus Arısı
Subscribe
Bildir

0 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments