Arıcılık Yapmak İstiyorum

3
paket arı

Konuya girmeden önce arıcılık yapmak istiyorum diye bir yazı değil aslında başlı başına bir kitap yazılması gerekiyor. Burada size başlamanız için sizi ateşleyecek ve harekete geçirecek bazı ipuçları vererek bu işe ısınmaya başlayacaksınız. Bir işi yapmak için gerekçeleriniz ve hedeflerinizin olması gerekir. Eğer internet başına oturup arıcılık yapmak istiyorum diye aradıysanız doğru yere geldiniz. Bugün size arıcılığı az ucundan öğretmeye başlayalım.

1) Arıcılık için fazla sermayeye gerek yoktur; ortalama olarak 4-5 adet arı kovanı satın alarak ve internette okuduğunuz yazılar ile videoları izlemeniz durumunda bu arılara bakmayı başarabilirsiniz. Ülkemizde ortalama bir arı kovanı maliyeti 300 TL (2017 yılı için) gibi başlamaktadır. Arı satın almak için bütün sorularınız için ANA ARI GEN TR sitesine bakabilirsiniz. Arıcılıkta bir arı kovanına bakmakla 100 arı kovanı bakmak aynıdır lakin zamanınızın çok olması gerekir. 4-5 arı kovanına bakarken eğlenerek ve zevk alarak yaparsınız ama 100 arı kovanı olunca size artık o bir iş olarak görülmeye başlayacaktır. Hobi olarak arıcılık yapacaksanız 15 ila 20 kovandan fazla yapmayın.

2) Arıcılık işi çok karlı bir iştir; eğer işin teknik ve ayrıntı boyutlarını öğrendiyseniz kısa sürede arıcılığı paraya dönüştürmeye başlayabilirsiniz. Örneğin; bir sezonda mevsim şartları çok kötü gitmezse genel olarak mevsim şartlarının çok kötü gitmesi 4-5 yılda bir denk gelir. Normal mevsim şartlarına göre 8-9 çerçevelik bir arınız o yazın arıya kat atmanız durumunda size ortalama katında en az 8 çerçeve bal verir. Bu çerçevenin ortalama kilosu 2 ila 3,5 arasında değişir. Net olarak 3 kg bal alırsanız çerçeve başı alt kattan hiç bal almadığınızı düşünelim yine alt kattan bal alırsınız 3×8=24 Kg bal almış olursunuz. Ülkemizde doğal ve organik balın kilosu 80 ila 100 arasındadır. (2017 yılı) O zaman 24×90 TL= 2,160 TL gibi kovan başı kar yapmış olursunuz. Balın kg fiyatı ve arıdan alınabilecek balı düşük göstererek hesaplanmıştır. Ülkemizde bazı yörelerde bal 150 ila 200 TL arasında değişmekte olup, bunların hangi yöreler olduğunu bir çoğumuz biliyor.

3) Arı kovanı temin ederek arıcılığa başlamak; çevrenizde satın alabileceğiniz arı varsa çevrenizden alın eğer tanıdık yoksa internette bu işi yapan siteler var. Ya bu şekilde arı temin ederseniz yada çevrenizden birilerinden arı oğulu veya fenni arı kovanı satın alabilirsiniz. Eğer şansınız yaver giderse belki arıların oğul zamanı olunca sizinde evinizin önündeki ağaça arı oğulu gelirse onunla da arıcılığa başlayabilirsiniz. Yada tanıdığınız arıcılar varsa size destek olmak için bir arı hediye edebilirler. Bu şekilde eğer arı satın alacaksanız arının çerçeve sayısına ve arı kovanı içinde bulunan arı mevcudu çok önemlidir. Bu işe ilk başlayacağınız için arıdan anlayan birisiyle arı satın alırsanız daha iyi olur. Kişiye güveniyorsanız size zaten sağlam arı verecektir.

4) Mevsimlik yapılması gereken işlemleri yapmak; arıların mevsimsel olarak bir kısım bakımları olmaktadır. Aslında arılar kendi yaşamlarını idare edip ve insan eli değmeden yaşamlarını sürdürür. Biz ufak takviye ve yardımlarla arılardan sezon içinde daha iyi verim almamızı sağlayacaktır. Genel hatları ile ilkbahar ile başlayıp sonbahar ayı ile bakım süreci biter ve arılar kışa girmektedir. İlkbahar ayında arıların daha iyi çoğalması için takviye şuruplaması yapılır ve hastalıklı arılar falan varsa tespit edilip imha edilir. İlkbahar sezonu bittikten sonra yaza girerken artık arılar yoğun bir şekilde bal getireceği için temel petek ilave edilerek arıların bu peteklere bal doldurulması sağlanmaktadır. Bu şekilde arıların bal doldurulan petekler yaz sonu gibi bal hasadı yapılarak balları alınır. Artık eşinize veya dostunuza haber vererek elinizde kendi üretiminiz olan baldan bahsedebilirsiniz.

Yukarıda anlatmış olduklarımız sizin arıcılığa yeni başlayacağınızı düşünerek arıcılık yapmak istiyorum sorusuna cevaplar bulmaya çalıştık. Ana hatları ile arıcılığı anlattık ama için ayrıntısına girince binlerce kitap yazılabilir. Yine arıcılık hakkında öğrenmek istediklerinizi sitemizin kategoriler kısmından bakarak okuyabilir ve gerekli arıcılık videolarını izleyebilirsiniz. Yine size yardımcı olması açısından arıcılık nedir isimli yazımızı okuyunuz.

paket arı
Önceki İçerikKarakovan Balı Nedir
Sonraki İçerikKarakovan Balı Üretimi Nasıl Yapılır
Subscribe
Bildir

3 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments