Karakovan Balı Üretimi Nasıl Yapılır

9
paket arı

Karakovan balı üretimi eski usul ilkel kovan ile ve yeni usul fenni kovan ile kasnak tarzı çerçeveler ile yapılarak iki şekilde üretimi yapılmaktadır. Hakiki ve doğru karakovan balı üretimi maliyetli ve zahmetli olup, arıcıya bal olarak az kalır. Normal fenni kovandan daha fazla bal alırken bu şekilde üretimi yapılan kütük karakovan da ise az bal çıkar. O yüzden dolayı ve teknik arıcılık yapan arıcılar karakovan işini bırakmış olup, normal kovanlar ile üretimi yapılmaktadır. Karakovan balı üretiminde kullanılan iki yöntemi ayrıntılı olarak anlatalım.

A) Eski Ağaç Kütüklerinde Karakovan Balı Üretimi; Karakovan isminin ve karakovan balı adını ilk adını veren bu sistemdir. Eskiden teknolojinin ve tekniği olmadığı dönemlerde arılar doğal ağaç kovuklarına giderek bal yaptıkları için bu ağaçlardan bulunan arıları alarak acılığa devam edilmiştir. Bu şekilde ağaç kovuğundan alınan bala, karakovan balı olarak anılmıştır. Günümüzde artık bu şekilde üretimi çok az olup, verim oranı da düşük olduğu için artık tercih edilmemektedir. Hobi olarak arıcılık yapanlar veya özel olarak belirli müşteri kitlesine çalışan kişiler bu şekilde üretim yapmaya hale devam edilmektedir.  Ortalama ülkemizde böyle bir balı kilosu 200-250 TL (2017 yılı için) arasında değişmektedir.

Doğada bulunan sahipsiz arı oğullarını dağdaki ağaç kovuklarına giderek bal yapması ve bunun insanlar tarafından bulunarak bu ağaçtaki arının balı çok değerli olmaktadır. Bu şekilde bal bulabilirseniz 500 TL de (2017 yılı için) verseniz hak edecektir. Çünkü hiçbir yerleşim yeri olmayan ve insan eli değmeden yapıldığı için değerini biçmek ancak onu değerini bilen kişiye göre değişir.

B) Normal Kovanlarda Kasnak Çerçeve Sistemi ile Üretilen Karakovan Balı; Normal karakovandan esinlenerek yapılmış kasnak çerçeveler ile normal arı kovanlarından elde edilen baldır. Normal arı kovanı alt katta 10 çerçeve olmaktadır. Bu kovan üst katında 10 çerçeve olur ve kovanın gelişimine göre bu üst kata bu kasnak çerçevelerden konularak arıların kasnağın içine bal yapması sağlanır. Arıcı, kasnağın hemen için yaklaşık olarak 1 cm uzunluğunda bal mum takarak arıya yol göstermiş olur ve arı buradan aşağıya kendisi yapar. Eğer üreticimiz dürüstse normal eski usul karakovanda üretilen baldan hiçbir farkı yoktur. Ülkemizde bu şekilde doğal üretimi yapılıp anlattığımız şekilde arıcı yapıyorsa ortalama fiyatı 150 TL den (2017 yılı için) aşağıya olmamalıdır. Eğer şeker ilavesi yapılarak üretimi yapılıyorsa 10 TL bile verilmez.

Sonuç itibari ile karakovan balı üretiminin iki çeşitli yöntemini anlattık. Kesinlikle balın ne olduğunun ve nerede üretildiğinin hiç önemi yok önemli olan üretici yani arıcının arı bal sezonunda bal yaparken ilave ve katkı maddesi vermemesidir. 10 Kg sahte bal yiyeceğinize bir kaşık doğal bal yiyin. Balı arıcıdan görerek ve tanıyarak almayın ihmal etmeyin. Gerçek üreticiye ulaşın bunun ticaretini yapana değil. Belki bu şekilde yazmamız bazı satıcıların zoruna gidebilir biz bu işin suistimal edip insanları zehirleyenlere karşı uyarıyoruz. Doğru ticaretini yapan zaten çevresi ile tanınır ve bilinir. Bal arıcıdan alınır, arıcıdan alınmayan bal “bal değildir”.

Karakovan balı üretimi nasıl yapılır konusunda ekleyeceğiniz veya eleştireceğiniz düşünceleriniz olursa aşağıda bulunan Yorumlar kısmından bizlere yazabilirsiniz.

paket arı
Önceki İçerikArıcılık Yapmak İstiyorum
Sonraki İçerik2018 İstanbul Arıcılık ve Arı Ürünleri Festivali
Subscribe
Bildir

9 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments