Arıcılık için silah ruhsatı almak için yerleşim yerleri dışında bulunması gerekiyor. Mevcut olarak gezginci arıcılık yapmanız gerekiyor ve en az 100 arı kovanı (fenni kovan) olması gerekiyor. Bu şekilde arıcılık yapan kişiler silah ruhsatı almak başvurabilir.
İkamet edilen yer itibariyle polis sorumluluk bölgesinde ikamet edenlerin İl Emniyet Müdürlüğüne veya İlçe Emniyet Müdürlüklerine, Jandarma sorumluluk bölgesinde ikamet edenlerin ise İl Jandarma Komutanlığına veya Jandarma İlçe Komutanlıklarına müracaat etmesi gerekmektedir.
Arıcılık yaptığından dolayı silah taşıma ruhsatı talep edenlerden aşağıdaki belgeleri ibraz etmeleri istenmektedir.
- Emniyet Müdürlüğüne hitaben Dilekçe (Dilekçede; yeni talep veya yenileme olup olmadığı ile silah devir yolu ile edinilecek ise bu durum belirtilecek, devir edenin dilekçesi de müracaat esnasında ibraz edilecek, ayrıca arıcılıktan dolayı silah taşıma ruhsatı talebinde bulunduğu da belirtilecek).
- Nüfus cüzdanının aslı ile müracaat edilecek, fotokopiye gerek yok.
- Silah ruhsatı alınmasında psikolojik, nörolojik ve fiziki rahatsızlıklar bakımından sakınca bulunmadığına dair sağlık raporu, (Numune, Devlet, Çukurova Devlet, Başkent veya Balcalı hastanelerinin birinden)
- 4 Adet son bir yıl içinde çekilmiş fotoğraf.
- Ziraat odalarından veya il/ilçe tarım müdürlüklerinden alınacak çiftçi belgesi,
- Kovan adedini belirtilen, il/ilçe tarım müdürlüğünün yazısı, (Ez 100 kovan olması gerekmektedir.)
- 2000 kg bal satıldığına dair müstahsil makbuzu (müracaat tarihi itibarıyla en fazla 1 yıl öncesine ait),
- Arıcılığın meskun yerler dışında, gezginci olarak ve bilfiil yapıldığına dair il/ilçe tarım müdürlüğünün yazısı,
- Oda kayıt belgesi,
- Yarım kapaklı dosya,
- Yenileme işlemlerinde, taşıma ruhsatı süresi sona ermiş ise Silah Tespit İşlemleri için, Şubeden nakil belgesi alınmak suretiyle silah şubeye getirilecek.
- Dosya işlemlerinin tamamlanmasını müteakip müracaatçıya harç yatırması için bilgi verildikten sonra harç yatırılacak (Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğünde Maliye Veznesi bulunmaktadır.)
- Daha önce Pasaport veya Trafik Şubede parmak izi vermiş olanlar, ellerinde parmak izi formu var ise fotokopisini ibraz edecekler, yok ise hangi belge için parmak izi verilmiş ise o belgeyi fotokopisi ile birlikte ibraz edecekler
- Müracaat esnasında evrakların aslı ibraz edilecek, fotokopi olarak ibraz edilmesi gereken evraklar ya noterden tasdikli olacak, ya da asılları ve fotokopileri birlikte müracaata gelinecek, tasdik işleminden sonra asılları iade edilecek.
- İşlemler tamamlanıp ruhsat almaya gelirken, 1000 TL.’nin üzerinde vadesi geçmiş vergi borcunuzun olmadığına dair vergi dairesi yazısı getirmeniz gerekmektedir.
Teslim edeceğiniz evrakların aslı değilse, bütün evraklar noterden tasdikli olacaktır. Bütün evrakları tamamladıktan sonra müracaat işlemini gerçekleştirin.
NOT: Arıcılık yapmadığınız yerde yani arılığın dışında silahı taşıyamazsınız.