Arıcılığa Nasıl Başlanılır

4
paket arı

Arıcılığa başlamadan önce muhakkak gerekli araştırmaları yapıp, bu konu ile ilgili temel teorik bilgileri öğrenmek gerekir. Arıcılık ile ilgili bu bilgileri kitaplardan, dergilerden, internet ortamından ya da ilgili kurumların yayınlarından edinebiliriz. Artık günümüzüde sosyal ğlarda facebook vb. sitelerde bir çok paylaşım yaparak arıcılık konusunda fikirler edinebiliyorsunuz.

Arıcılığa başlayanları başarızlığa sürükleyen en büyük faktör, kulaktan dolma bilgilere itibar etmeleridir. Bu yüzden çevremizde başarılı bir şekilde modern arıcılık yapan kişilerle tanışıp gerekli başlangıç bilgilerini öğrenmek en sağlıklı yoldur. Özellikle geleneksel olarak atadan dededen kalma usullerle arıcılık yapan, ki kovanları modern bile olsa, arıcılığı belli bir aşamadan öteye geçirememiş kişilerin söylediklerini çok dikkate almamak gerekir.

Başarılı olmak isteyen arıcı sürekli araştırmalı ve arıcılıkla ilgili yeni yeni oluşturulmuş teknikleri öğrenmeye çalışmalıdır. Sabırlı olan ve kendini sürekli geliştiren bir arıcının başarılı olmaması için hiçbir sebep yoktur.

Arıcılığa Nasıl Başlanır

Arıcılığa pratik olarak satın aldığımız boş bir kovana oğul koydurarak ya da arılı bir kovanı satın alarak başlayabiliriz. Piyasada artık paket arı diye tabir edilen arı satışları mevcuttur çevrenizde alabileceğiniz arıcı yoksa bu şekilde de arı temini yapabilirsiniz.

Ama en iyi başlama yöntemi, arısı güçlü, anası genç bir kovan alarak başlamaktır. Hatta alacağımız kovanlar standartlara uygun, ve içindeki arının cinsi de belli olursa, bu en iyi başlama yöntemidir. Arı satın almak için yanınızda tecrübeli bir arıcı olsun ki sağlıklı kovan seçmenizde doğru karar vermiş olursunuz. Arı satın alma konusunda bir çok faktör vardır. Yine arıcılığa başlayan bir çok arıcı bunları bilemez.

Arıcılığa ortalama 3 kovanla başlamalı, tekniklerini öğrendikten sonra kovan sayısını zamanla çoğaltmalıdır. Duruma göre başlama koloni sayısını 5 de yapabilirsiniz. Çünkü diğerlerine bir şey olursa moralinizi bozup arıcılığa küsmeyesiniz. Arıcılık biraz yerine göre risklidir.

Arıcılığa Nasıl Başlanır -1

Arıcının ilk öğrenmesi gereken şey hiç kuşkusuz arılığa girerken dikkat edilmesi gereken kurallardır. Arıcılığı emniyet içinde yapabilmek için özellikle arıları kızdıran davranışların neler olduğunu bilmek ve önlemlerini almak gerekir. Ani hareketlerden ve arılık içerisindeki hızlı geçişlerde arılar kızıp sizi sokacaktır hele ki arı sokmasına karşı alerjiniz varsa önlemi almadan arılık içeresine girmeyiniz.

  Kimyasal Kullanımının Arı Sağlığı Üzerindeki Etkileri

İkinci öğrenilmesi gereken şey, arı kovanının açılması ve çerçevelerin kontrol edilme yöntemleridir. Arıcı bir çerçeveye baktığında, hangi hücrenin yavru, hangisinin bal, hangisinin polen içerdiğini anlayabilmelidir. Arılığın konuşlanacağı bölgenin nektar ve çiçek bakımından zengin olması sezonda arıdan iyi verim almanıza vesile olacaktır.

Bu arada dişi arı, erkek arı ve ana arıyı ilk bakışta tanıyabilme becerisi kazanılmalıdır. Arıları ne kadar iyi tanırsanız o kadar arıcılık işinde başarılı olma şansınız artacaktır. Arı bireyleri hakkında gerekli yazılar sitemizde mevcuttur.

arıcılık

Zaman içinde kovan içindeki çeşitli problemlerin neler olabileceği ve bunların önlenmesi yöntemleri öğrenilmelidir. Yani arı hastalıkları vb. konuları öğrenmeniz gerekir ki yarın bir gün bir hastalıkta veya yanlış bir yöntemde bütün arılarınızı kaybedebilirsiniz.

Arıları gerektiğinde besleme ve dönem sonunda ürünleri hasat edip, arılığa kışlatma pozisyonuna getirme yöntemleri de zaman içinde öğrenilmesi gereken konulardır. Burada konu arıcılık takvimi olarak bilmeniz gerekenleri bir yere not etmelisiniz mevsim mevsim ne yapmanız gerektiğini bilirseniz arıcılıkta başarılı olmaya başlarsınız.  Aşağıdaki videoyu izlenemiz durumunda bu okumuş olduklarınızın kısaca arıcılığa nasıl başlanır konusundu özetlemiş oluruz.

paket arı
Önceki İçerikArıcılığın İlk Basamağı
Sonraki İçerik2015 Arıcılık Fuarı
Subscribe
Bildir

4 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments