Otomobil Fiyatına Bal Olur Mu?

Otomobil Fiyatına Bal Olur Mu?
7 Ağustos 2016 tarihinde eklendi.

Otomobil Fiyatına Bal Olur Mu?

Değerli arıcılar haberi olduğu şekilde aşağıya yazıyoruz ve biz arıcılar olarak konu hakkında düşünceleriniz nedir?

Doğu Karadeniz bölgesi arıcılık yönünden oldukça verimli. Arıcılığın yaygın olduğu bu bölgemizde ”sarı çayır balı” dünyanın en yüksek kalitedeki balı olarak biliniyor. İçeriğinde 4 bin 800 çiçek çeşidi nedeniyle yüksek fiyatlara alıcı bulan sarı çayır balı altın değerinde. Artvin’deki Sarıçayır Yaylası’nda bir mağaradan çıkarılan sarı çayır balı 5 bin avro yani 15 bin liradan satılıyor. Bölgede üç kuşaktır balcılıkla uğraştıklarını, 2009’da yayladaki bir mağarada arı hareketliliği saptadıklarını ifade eden bal üreticisi Günay Gündüz, ”1800 metrelik mağarada yaptığımız araştırma sonucu bal olabileceğini tahmin ettik. 500 metrelik halatlarla profesyonel dağcıların yardımıyla indiğimiz mağarada kayalara bağlı olarak 18 kilogram bal bulduk. Bal analizi konusunda en prestijli kurum olan Fransa’daki CETAM laboratuarına gönderdik. Burada yapılan analizlerde kovan olmadan kayalara bağlı oluşan bu balın içeriğindeki mineraller nedeniyle çok farklı olduğu ve 7 yıllık olduğu saptandı” Balın 2009’da Fransa’daki bal borsasında 1 kilogramının 45 bin avro, 2010 yılında ise Çin’deki borsada 1 kilogramının 28 bin avro fiyatla ilaç firmalarına satıldığını anlatan Gündüz, tedaviye yardımcı olan balın Türkiye’deki satış fiyatının 5 bin avro olarak tespit edildiğini anlattı. Balın 6 kilogramının satıldığını belirten Gündüz: “170 ve 250 gramlık kavanozlarda sattığımız bala kanser gibi müzmin hastalıklarla mücadele eden insanlar rağbet gösteriyor.

İnsanlar balın fiyatını sorduğunda şaşırıyor. Bir otomobil parası şaşırtıyor.” Balın sağlığa olan faydaları bilinmesine karşın bu konuda bilimsel bir sonuca ulaşabilmek için ayrıntılı analizlerin yapılması gerekiyor. Türkiye’de ise bal konusunda ancak sahte balın tespiti için analiz yapılabiliyor. Türkiye bitki ve çiçek çeşitliliği nedeniyle dünyanın en kıymetli ballarını üretiyor. Ancak sahteciliğin çok fazla olması nedeniyle Türk balları, uluslararası piyasada fena bir üne sahip.”

Balda sahteciliğin önüne geçilemediğini, Türkiye’deki üretim kapasitesinin çok üzerinde bir satış rakamının ortaya çıktığını anlatan Gündüz, bilhassa tedaviye yardımcı olarak tüketilen ballarda sahteciliğin çok fazla olduğuna dikkati çekti. Sahte balın yakarak anlaşılabileceği yönünde yargılar bulunduğunu, bunun doğru olmadığını söyleyen Gündüz, “Sahte balı anlamanın tek yolu laboratuvar analizidir. Bunu da her an pratik olarak yapmak olası olmadığından tüketici için tek yol balı değil üreticiyi iyi seçmektir. Bugün Karadeniz’de üretilen balın kilogramı 50 liradan aşağı olamaz. Tüketicilerin bal alırken fiyatına dikkat etmesi gerekiyor” dedi.

‘Peri Balı’nın üreticisi Gündüz, “Türkiye’de sadece sahte balın tespiti için analiz yapılabiliyor. Türkiye bitki ve çiçek çeşitliliği nedeniyle dünyanın en kıymetli ballarını üretiyor. Ancak sahteciliğin fazla olması nedeniyle Türk balları, uluslararası piyasada fena üne sahip” diyor.Ankara’daki Artvin tanıtım günlerinde bu ilaç değerindeki balı sergileyen Günay Gündüz, yakın zamanda Artvin’in yerel basın temsilcileriyle bir araya gelip balın nasıl çıkartıldığının hakkında detaylarını çalışmalar yapmayı düşündüğünü ifade etti.

Bu şekilde otomobil fiyatına bal olur mu sorusu hakkında değerli yorumlarınızı bekliyoruz?

Bir önceki yazımız olan Arı Sütü Nasıl Üretilir? başlıklı makalemizde arı sütü nasıl üretilir, arı sütü nasıl yapılır ve arı sütü üretimi hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

kafkas ana arı Arıcılık Forumu
Otomobil Fiyatına Bal Olur Mu? Konusuna 5 Yorum Yapıldı
  1. Saim dilemen diyor ki:

    Ya arkadaş bukadarda olmaz saçmalıkta sınır tanımıyoruz ben bal üreticisiyim isteyen istediği tahlili yaptırsın 35 len verecem kilosunu bırakın şu saçmalıkları insanları kandırmayın yıllanmış olunca kalitesi artmıyor katkısız olsunda ne balı olursa olsun

  2. MEHMET diyor ki:

    Balın içindeki enzimler yararlı vitaminler bir yıl sonunda özelliğini yitirir.ha pekmez tüketmişiniz ha bal ayarında olur.onun için kandırmayın milleti…

  3. Mümin yılmaz hacıosmanoğlu diyor ki:

    22 yıllık arıcıyım böyle aptalca bişey görmedim milleti düdüklüyorlar

  4. Abdullah Yılmaz diyor ki:

    Madem dışarda 45 bin avro neden orda satmıyorlarda Türkiye’de 5bin avroya satıyorlar salaklar mı? Düzenbaz oldukları ordan belli. Araştırın bakın bakalım kaç Artvin li o balı ve bölgeyi biliyor.

  5. Günay Gündüz diyor ki:

    Arkadaşlar bilmeden yorum yazıyor biz zaten yurtdışına zaten satıyoruz bal borsasindan bahsediyoruz heryil değişik ülkelerde olur 45 bin 28 bin euro veren kurumlar bunları inceleyerek veriyor kimse sıradan bir bal olsa o fiyatı vermez sahtekarlık artvinden çıkmaz artvinden adam gibi adambal gibi bal çıkar önce bölgeyi incelesin arkadaşlar teşekkürler