Arılar Kovanı Terk Etmişler

Arılar Kovanı Terk Etmişler
1 Ocak 2015 tarihinde eklendi.

SORU:
Arı kovanlarının yazın ballık kısmına hiç ellemedik ve 10 çıta arı vardır. 5 çıta bal ve 3 çıtası ise yarımdı. Şuan baktım kovan hiç arı kalmamış. 10 arı kovanı kovanı terk etti. Varroa mücadelesi de yaptık ve herhangi bir varroa ve hastalık yoktu.

Yazan: Mustafa ARAR

CEVAP:

Mustafa bey, öncelikle geçmiş olsun. Muhtemelen eğer 10 adet arı kovanı birden söndüyse bir hastalık bulaşmış gibi görünüyor. Bu bir arı hastalığı da olabilir yada kimyasal bir ilaçın etkisinde kalarak da olmuş olabilir. Daha önce kullanmadığınız ve yeni kullandığınız bir ilaç oldu mu arıların üzerinde denediğiniz?

Arılar Kovanı Terk Etmişler Konusuna 4 Yorum Yapıldı
  1. Uzman Arıcı -1 diyor ki:

    Mustafa bey, öncelikle geçmiş olsun. Muhtemelen eğer 10 adet arı kovanı birden söndüyse bir hastalık bulaşmış gibi görünüyor. Bu bir arı hastalığı da olabilir yada kimyasal bir ilaçın etkisinde kalarak da olmuş olabilir. Daha önce kullanmadığınız ve yeni kullandığınız bir ilaç oldu mu arıların üzerinde denediğiniz?

  2. kürşad diyor ki:

    geçmiş olsun Mustafa bey. bu hastalık nösema hastalığıdır.nösema hastalığı son yıllarda ilk bahardan ziyade sonbahar aylarında gözükmeye başladı ve büyük maddi kayıplar verdirmeye başladı.her arıcı varaoda olduğu gibi bu hastalığında her yıl mücadelesini yapmak zorundadır yoksa çok ağır bilançoya katlanmak zorunda kalacaktır

  3. Şaban HAPELOĞLU diyor ki:

    Geçmiş olsun arıcı kardeşim arınız nösema olmuştur.Varovayla mücadele yapmışsan kovanda bal var arı yoksa,giden arı kovana gelmemiştir yerini bilmiyorum ben size Rize den yazıyorum daha detaylı bilgide verebiliriz başka arıcılarımızın bu şekilde mağdur olmaması için.ANZER

    1. mustafa İNCE diyor ki:

      benim başıma da aynı olay geldi.NÖSEMA. nedir nasıl başa cıkılır