Türkiye’de arıcılığın bu seviye gelmesinden devletin yardımlarıyla değil, insanların bireysel uğraş ve çabaları ile bu düzeye gelmiştir. Özellikler internet ortamında bulunan arıcılık forumları gibi yerlerde insanların birbiri ile olan bilgi alış verişi arıcılık alanında gelişmelere neden olmuştur. Son zamanlarda devletin yardımlarını görmeye başlamış bulunmaktayız. Genel olarak arıcılığa gönül vermiş bir insan şu engel ve sorunlarla karşılaşma durumu vardır.
Yerli döküman sıkıntısı: Ülkemizde arıcılık adına çok fazla kaynak bulmak zor. Satılan kitaplarda elin on parmağını geçmeyecek düzeydedir. Yazılar kitapların hemen hemen hepsi çok eski basım tarihlidir. Muhsin Doğaroğlu hocanın yayınladığı kitaplar hariçtir.
Danışmanlık kurumların olmaması: Farz edelim ki, arıcılık yapmaya karar verdiniz ve bu konuda sizi bilgi ve tecrübe olarak yönlendirecebilecek bilinçli bir kurumlar yoktur. Arıcılık adına olan kurumlarda yerli yerince sorumlulukları yerine getirmemektedirler. Yine siz kendi araştırma ve çalışmalarınızla arıcılık nasıl yapılacağını öğrenmeye çalışacaksınız. Bir çok kurumdan alamayacağınız desteği arıcılık forumu olarak hizmet veren bir internet sitesinde daha fazlasını bulabilirsiniz.
Tek düzenin olmaması: Özellikler arıcılık malzemeleri konusunda ülkemizde üreticilerin hepsinin ürettiği malzeme birbirinden maalesef farklı olmaktadır. Bilindiğiniz gibi iki tip dünyaca kabul edilmiş kovan çeşidi vardır. Ama ülkemizde bu bölge bölge farklılık göstererek herkes kendisine göre bir kovan ölçüsü tutturmuş ve ona göre yapmış. Kimisi diyor bizim kovanlar Ordu tipi kovandır diye. Yani nerede aldıysa orası farklı ölçülerde bir kovan sistemi oturtmuş. Siz uzun yıllar arıcılık yaptığınızda belli bir zaman sonra arılığınızdaki kovanların birbirine uymadığı göreceksiniz. Arı kovanı alımı yaparken Tarım Bakanlığının ölçülerine uygun yapan yerlerden almaya çalışınız.
Ürünlerin değerinde satılmaması: Her geçen televizyonlarda reklamlarda görüldüğü üzere nerede geldiği ve nasıl yapıldığı belli olmayan ballar para uğruna insanlara satılmaktadır. Gerçek arıcının ürettiği bal ise hala elinde durmaktadır. Bu durumda devlete düşen görev kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde satılan bu ballara dur demelidir. Hakkı ile arıcılık yapan arıcının emeğinin çalınmasına ve zamanla ülke arıcılığına büyük darbe olacaktır.
Arı hastalıkları ile mücadele sorunu: Ülkemizde arıcılık dededen görme bir uğraş olduğu için bilinçli olarak bu işi maalesef yapamıyoruz. Arıcımız karşılaştığı hastalıkları ne olduğu tam olarak ne olduğunu bilemeden ve kulaktan dolma bilgiler ile müdahale etmeye çalışıyor. Tabi bilinçli bir ilaç kullanımı bütün arılarının yok olmasına sebep olabilir. Hatta zamanında farkına varılamayan bir hastalık bütün arılığa sararak geri dönüş olmayan zararlara yol açabilmektedir. Yanlış zamanda yapılan ilaç uygulamaları balda kalıntı yapmakta olup ciddi olarak insan sağlığını tehdit etmektedir. Hatta yurtdışına satılan bazı balların yanlış ilaç kullanımından kaynaklanan problemlerden dolayı geri geldiği şahit oluyoruz. O yüzden ilaç kullanımı arıcılık işinde önemli bir faktördür.
Sizlere Türkiye’de bulunan arıcılık sorunları hakkında dilimiz döndüğünce bilgiler vermeye çalıştık. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle…