Arı Kuşları İle Mücadele

Arı Kuşları İle Mücadele
8 Eylül 2016 tarihinde eklendi.

Arı Kuşları İle Mücadele Nasıl Olur?

Bütün arıcılarımız bildiği arı kuşları arı kovanlarının etrafında dolanarak bal arılarını yemektedirler. Göç mevsimi geldiği zaman bu kuşlar aşırı bir şekilde arıları rahatsız etmektedir. Arı kuşu ve arı kuşları ile nasıl mücadele edebiliriz onunla ilgili sizleri aydınlatmaya çalışacağız.

Arı kuşu, arılar ve böceklerle beslenen göçmen bir kuştur. Hem açıklı alanlarda, hem de ormanlarda yaygın olarak görülür. Zayıf olan ayakları kısa yapılıdır. Ayaklarının ön parmakları yapışıktır. Aşağıya doğru kıvrık olan gagası, uzun ve sivridir. Afrika’da yaşayan bir türünün kuyruğu çatallı, diğer bir türünün ise küttür. Kalan türlerinin kuyruklarındaki orta iki telek oldukça uzundur. Kuşların ana rengi yeşildir. Gözlerin üzerinde siyah çizgi, baş ve arka kısmında sarı, mavi veya kırmızı benekler vardır. Bazı yörelerde renkli olanlar gökkuşağı kuşu olarak anılır. Bazı türleri geceleri uçmaktan hoşlanır. Yükseklerde uçar ve aşağılara dalış yapar. Birbirleriyle karşılıklı ötüşürler. Çok ötmelerine rağmen, ahenkli bir ötüşleri yoktur.

Arı kuşunun beslenmesi nasıldır?

Birçok böcekle beslenebilen kuş, daha çok bal arılarını ve yaban arılarını avlar. Arıcılarımızın pek sevmediği bir kuştur. Çekirge istilalarında oldukça faydalıdır. Böcekleri havada uçarken yakalarlar. Bu esnada ya uçuyor olurlar ya da kısa bir uçuş yaparak avlanırlar. Her gün 225 arı büyüklüğünde böcek veya arı yemek ister.

Peki Arı Kuşu İle Mücadele Nasıl Yapabiliriz? 

Arı kuşların en büyük düşmanı tabi besleyip, evcilleştirebilirseniz atmaca kuşudur. Devlet arıcılara atmaca taşıma izni verildiğini biliyoruz yine de araştırıp ona göre hareket etmenizde fayda var. Yada atmaca, doğan ve şahin vb. hayvanların sesini arılığın bir yerinden ses kolonları koyarak uzaklaştırabilirsiniz. Ayrıca en güzeli ve temiz olanı yabani kuşların seslerini çıkarmaktadır. Silah atarak boşuna korkutmayın genel olarak tüfek sesinden korkmamaktadır. Büyük varillerin içini boşalttıktan sonra odun ile arada vurarak çıkarmış olduğunuz sesten de korkmaktadırlar. Yabani kuşların maketlerini arılığın çevresine koyarak bu kuşları korkutabilirsiniz. Yabani kuş maketlerini internetten veya av malzemeleri satan yerlerden bulabilirsiniz.

Ayrıca; arı kuşlarına zarar vererek, onları yok ederek arılarımızı koruma içgüdüsü zaten başarızlıkla sonuçlanır. Çünkü öldürmekle bitmezler. Arıların gerçek düşmanları biziz bu kuş binlerce yıllardan beri var arılarında neslini tüketmedi ama biz başta varroa ve diğer arı hastalıklarını tüm dünyaya yayarak binlerce koloniyi tükettik ve ayrıca  şuanda da küçük kovan böceği ve tarım ilaçları yüzünden halen yılda binlerce arı kolonisini biz yok ediyoruz, şimdi söyleyin arının düşmanı bu kuş mu yoksa biz miyiz?

Arı kuşlarının göçmen kuşu olduğunu unutmayın. Belli bir zaman sonra arılığı terk edeceklerdir. Yine arı kuşlarını öldürmeden bildiğiniz bir yöntem var ise biz arıcılar ile paylaşmanız büyük bir katkı sağlayacaktır. Aşağıda bulunan yorumlar kısmına düşüncelerinizi yazabilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Bal Satmak İstiyorum başlıklı makalemizde bal satışı yapmak, bal satıyorum ve bal satmak istiyorum hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

kafkas ana arı Arıcılık Forumu
Arı Kuşları İle Mücadele Konusuna 2 Yorum Yapıldı
  1. mehmet Dağlı diyor ki:

    En güzel fare tuzağı her yıl bir kaç arı kuşu yakalarim diğerleri sakinir hider

  2. Yasin Köycü diyor ki:

    Merhaba. Arıcılığa yeni başlamış biri olarak bu soruna çözüm önermek istiyorum. Arı kuşlarını öldürmekle sonuç alamazsınız. Yazıda olduğu gibi öldürmekle bitmezler. Ayrıca ülkemizde arı kuşu öldürmek yasaktır. Arılığınızda arı kuşlarını kaçırmak için yapacağınız sesler arı kuşlarını kısa süreliğine kaçırsa bile arılarınızı sitrese sokup ana arının yumurtlamasını azaltacaktır. Bence şöyle yapın. İnternet üzerinden yaklaşık 200-250 tl civarında satılan sonar sistemli elektronik kuş kovucuları temin edebilirsiniz. Üstelik güneş enerjisi ile çalışıp haricen elektrik kaynağı istemezler. yaydığı ses titreşimleri sadece kuşlara özel olduğu için diğer canlıları ürkütmeyecektir. Böylece kuş sorunundan kurtulmuş olup doğanın işleyişine zarar vermemiş olacaksınız. Selam ve saygılarımla…