Arıcılıkta Nisan Ayı İşlemleri

0
Arıcılıkta Nisan Ayı İşlemleri
paket arı

Arıcının Mart ayından kalan işlemlere yine bu ayda devam etmektedir. Ama bir çok işlemin başladığı bu ay arıcı ve arıcılık için önemlidir.

Arıcılıkta Nisan Ayı İşlemleri Nelerdir?

Arıcılıkta nisan ayı işlemleri olarak arıların besinleri kontrol edilip, yemleme ve bakım işlemlerine devam edilir. Zaman zaman kovanlar açılarak genellikle 15 günde bir kovanlar açılıp kovan içi çalışmalar yapılır ve arıların gelişimi bu şekilde takip edilebilir.

Arı kovanlarının gelişimi takip edilerek, çerçeve ihtiyaçı olan arılara yeni elimizde varsa kabarmış petek eğer yoksa temel petek azar azar verilir.

Arılığın yanına gelip arı kovanları dışarıdan göz ile kontrül edilerek, arı kolonilerinin içinde çalışması anormal olan veya arıcının farklı bir şekild dikkatini çeken kovan takip edilir, uygun zamanda açılıp durum hakkında bilgi edinilir.

Nisan sonlarına doğru arılar gelişmi olur ve oğul mevsimi bu dönemde başlar. Güçlü ve kuvvetli arı kolonileri oğula hazırlanır yada bölme işlemi yapılabilir. Bu şekilde toplam 10 çerçeve olarak gelişmiş olan arı kolonisine kat verilebilir yada suni oğul alma yada kendi haline bırakarak doğal oğul alma işlemi yapılır.

Arılıkta bulunan zayıf ve anasız kovanlar tespit edilip, bu kovanlara yumurtalı çerçeve verilir yada zayıf diğer arı kovanları ile birleştirme yoluna gidilebilir.

Arı kovanlarından çok zayıf kovanlara yavrulu çerçeve takviyesi takviyesi, üzerindeki işçi arılarla birlikte verilir. Bu defa , birleştirme çerçevesi kullanılarak , birleştirme işlemi yapılır. Bu işlemde , verilen çerçeve üzerinde ana arının bulunmaması gerekir. Çünkü ana arı ile birleştirme yaparsanız anaç kovan anasız kalır ve diğer kovandaki ana arı ile kavga ederek bir ana arının telef olmasına sebep olabiliriz. Günü birlik arı kovanları bu şekilde takip ederek Mayıs ayını beklemeye başlarız.

paket arı
Önceki İçerikBallık Konulması
Sonraki İçerikArı Oğulu
Subscribe
Bildir

0 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments