Kasım Ayında Arıcılık Çalışmaları

2
Kasım Ayında Arıcılık Çalışmaları
paket arı

Kasım Ayında Arılıkta Yapılacak Arıcılık Çalışmaları

Sitemizden ay ay arılara yapılması gereken çalışmalar konusunda bilgi vermekteyiz. Bir başka ayımız olan arıcılıkta Kasım ayında yapılması gereken çalışmaları anlatacağız. Artık Kasım ayı arıcılık sezonu için biten bir dönem olup, son demlerini yaşamaktadır. Ufak tefek işler yine olmaktadır çünkü arıcının bütün günleri dolu geçer.
kasım ayı arıcılık çalışmaları

Artık havaların soğuması ile birlikte arıları bu ayda fazla rahatsız etmek doğru olmaz. Eğer hava sıcaklıkları iyiyse yani arılar güzel girip çıkışları iyiyse ve çalışıyorsa bu arıları kontrol edebilir ve her  zaman ki bakmanız gereken önemli noktalara bakabiliriz. Öncelik olarak, fazla boş petekler varsa yani arıların basmadığı petekler varsa bunlar alınıp yerlerine sıkıştırma tahtası veya straforu ile koyarak arıların sıcak kalmasını sağlayabiliriz.

Sıkıştırma işlemi yapıldıktan sonra eğer stok durumu az olan arılar için takviye beslemesi yapılabilir. Daha çok kek ile besleme yapılması önerilir. Çünkü şurup ile yapılırsa havaların da soğuk gideceği arılar, soğuk havalarda şerbeti alamayıp aynı zamanda şurubun içine düşerek toplu ölümlere sebep olabilir. Bu yüzden dolayı fondan arı keki veya normal arı keklerinden verme işlemi yapılabilir.

kasım ayında arıcılık çalışmaları 1

Daha sonra yağışların başlaması ile birlikte kovanların ıslanmaması için, kovanların üzerine branda çadırı gerilebilir. Hem arıları sıcak tutmuş olur hemde kovanların uzun ömürlü olmasını sağlayabiliriz. Aynı zamanda kovanları yerden 30-40 cm yukarıda tutarakta yerden gelecek olan haşera ve böceklere karşı önlem alınmış olur. Çünkü arılar bu ayda yapacağımız son işler olacak daha sonra belki Şubat ve Mart ayına kadar dokunamayacağız.

Arı kovanlarını yağmur ve kardan korumak için kovanların altı tabi plastik tabanlı olarak havalı olmak şartı ile branda koruması ile kovanları koruyabilirsiniz. Bir çok yerde satılan branda çadırı ile kovanlar yağmur ve yağış almaz. Yine bazı doğu illerimizde de kapalı alan arılıklarına konulmaktadır. Nisan ayı gibi havalar ısınmaya başlayınca tekrar dışarıya çıkarılmaktadır. Bu şekilde de bir yöntem deneyebilirsiniz.

Kasım ayında arıcılık çalışmaları hakkında yine bizim ifade etmediğimiz ve sizi yaptığınız uygulamalar var ise aşağıdaki yorumlar kısmından yazabilirsiniz.

 

paket arı
Önceki İçerikBal Arısı Hakkında Kısa Bilgi
Sonraki İçerik2020 İstanbul Avrasya Arıcılık Fuarı
Subscribe
Bildir

2 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments