Bal Arısı Hakkında Kısa Bilgi

3
Bal arısı hakkında kısa bilgi
paket arı

Arılar oldukça zeki hayvanlardır. Zeki olmalarının yanı sıra çalışkan ve karmaşık hayvanlardırlar. Bitkiler hakkında tahmin yapıp planlama ve değerlendirme yapabilirler. Bal arısı hakkında kısa bilgi verilmek gerekirse;

Bal arıları; kraliçe arı, dişi (işçi) arı ve erkek arı olarak 3 grupta bulunurlar. Dişi arı kısırdır. Yalnızca kraliçe arı yumurta yapabilir. Kraliçe arı mevsime bağlı olarak, her gün 2000 civarında kendi ağırlığı kadar yumurta bırakır. Eğer döllenmemiş yumurta bırakırsa erkek arı doğar, döllenmiş yumurta bırakırsa dişi (işçi) arı doğar. Bal toplayan ve gördüğünüz hummalı bir şekilde çalışan arı işçi arıdır. Kraliçe arı ölürse de diğer arılar birkaç hafta içinde ölürler. Arılar kendi içlerinden bir kraliçe arı yetiştirmek zorundadırlar. Eğer yetiştirme işlemi yapmazsa veya yapamazsa kısa süre içinde kovanın sönmesine yani ölmesine neden olur.

bal arısı hakkında kısa bilgi 1

Kraliçe arının döllenmesi havada gerçekleşmektedir. Yaklaşık 10 erkek arı döller. Erkek arılar da kraliçe arıyı dölledikten sonra ölürler. Erkek arılar 4-5 hafta yaşamaktayken dişi (işçi) arılar 6 hafta civarı yaşamaktadırlar. Kraliçe arılar 5 yıla kadar yaşayabilmektedirler. Erkek arılar insanları sokmazlar. Dişi arılar insanları sokabilirler ve soktuktan sonra da ölürler.

Arılar çevrelerine grupça kolay uyum sağladıklarından dolayı neredeyse dünyanın her yerinde yaşarlar. Koloni halinde yaşarlar ve günde yaklaşık mevsime bağlı olarak doğduğu gibi aynı zamanda 2000 civarı arı ölür ve bir o kadar da dünyaya gelir. Arılar uygun bir yuva yeri bulmak için önceden koloni içinden keşifçi arılar gönderirler. Keşifçi arılar uygun bir yer bulduğu takdirde geri döner ve diğer arılar ile birlikte buldukları yere yuva yapmak için giderler.

bal arısı hakkında kısa bilgi 2

İşçi arılar bal toplama esnasında nektarı ve yine kovanlarda bulunan işçi arılara devrederler. İşçi arılar bal oluncaya kadar nektarı çiğnerler. Bal olunca da petek gözlerine depolarlar. Arılar bal peteklerini larvalarını korumak için ve bal yapmak için kullanırlar. Arıların petekleri altıgen şeklindedir. Bunun nedeni daha çok tasarruf yapmak, birbirleriyle bağıntılı olması ve daha çok bal üretmektir. Petekler üçgen veya kare şeklinde olsaydı fazla bal üretemeyecekler ya da üçgen şeklinde olsaydı arada boşluk olacaktı.

  Kimyasal Kullanımının Arı Sağlığı Üzerindeki Etkileri

bal arısı hakkında kısa bilgi 3

Yukarıda anlattığımız üzere arıların dünyası karmaşık ve bir o kadarda muazzamdır. İnceledikçe ve araştırdıkça yeni bir şeyler keşfettiğinizi görebilirsiniz. Yine bal arısı hakkında sorularınız olursa aşağıda bulunan yorumlar kısmından sormanız halinde kısa süre içerisinde cevap vermekteyiz.

paket arı
Önceki İçerikArıcılık Nerede Yapılır
Sonraki İçerikKasım Ayında Arıcılık Çalışmaları
Subscribe
Bildir

3 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments