Arıcılık Nerede Yapılır

1
arıcılık nerede yapılır
paket arı

Ülkemizde arıcılık nerede yapılır sorusunu kime sorsanız hemen hemen her yerde arıcılık yapabilirsiniz diyecektir. Yeter ki doğru teknik ve yöntemler ile ve modern arıcılık usullerine uygun olarak yapmamız durumunda başarılı olmama elde değil. Tabi ki bazı bölgeler ve yerler arıcılık açısından daha verimli olduğunu görebilirsiniz. Örnek olarak, Ege bölgesi (çam balı), Doğu anadolu (çiçek balı), Karadeniz bölgesi (kestane balı) ve Trakya tarafı (ayçiçeği balı) üretimi yapılan noktalardır. Bu şekilde verimli yerlerde ticari olarak arıcılık yaparken diğer bölgelerde ise her şekilde ihtiyacınız olan balı alabilirsiniz. Nereye bir arı kovanı koysanız size o sezondan yine bal verecektir ve yıllık ihtiyacınız olan balı karşılayacaktır.

arıcılık nerede yapılır 2

Arıcılık Yapılacak Bölge Seçimi Yaparken Dikkat Edilecek Hususlar:

1) Bölge bitki varlığı açısından nektar ve polen bakımından zengin olmalı ve bu sürenin uzun olmalıdır. Örnek olarak, çiçekler açarken aşama aşama açması arıların bal toplaması ve gelişimi açısında önemlidir. Bütün çiçekler aynı anda açıp solarsa arıları bundan yeterince faydalanamayabilir ama her çiçek çeşidi belirli sürelerde açarsa o sezondan daha fazla fayda sağlamış oluruz. Özellikle rakım olarak arıların yerini değiştirebilirseniz daha fazla verim alınabilir. 500 rakımda iken arıların bal toplayacağı çiçekler ile 1500 rakıma çıktığı zaman arıların nektar toplayacağı çiçek türü değişebilmektedir. Bu rakım değişikliğinden hem çiçek zenginliği değişir hemde arıların sezondan bal verim oranı değişir. Kaliteli ballar her zaman yüksek rakımlı yaylalardan elde edilmektedir.

arıcılık nerede yapılır 5

2) Arıcılığı yapacağımız yerin tarımsal ilaçların yapıldığı ve mümkün mertebe tarımın yapıldığı tarla ve bağlardan uzak yapılması gerekir. Tarım alanından ne kadar uzak alanında yapılırsa ayçiçeği hariç daha zengin bitki türüne rastlamış oluruz. Bilindiği üzere ayçiçeği olan tarlalara yakın olması ayçiçeği balı için vazgeçilmezdir. Trakya tarafından tamam ayçicek tarlaları bulunmaktadır.

3) Arıcılığın çok yoğun yapıldığı yerlerde de arı koymak doğru olmaz. Çünkü, metre kare başına düşün arıyı düşündüğümüz zaman arılarından çiceklerden aldığı nektar önemli eğer bölgede aşırı arı yoğunlu varsa arılarından bir çiçekten alacağı nektar sayısı ve doğal olarakta bal toplama oranı düşecektir. Arıları koyacağınız yerin sayı olarak yüksek arılıklardan uzak olmasına dikkat etmek gerekir. Eğer arı kovanı çokluğu varsa bölgeninde flora olarak çok zengin ve çeşitli ise herhangi bir sorun çıkarmayacaktır.

arıcılık nerede yapılır 3

4) Devlet tarafından izole bölgesi seçilen ve gen koruma alanları olan noktalardan uzak olmanız gerekir veya bu yerlere girmeniz yasaktır. Girerseniz ciddi cezalar ile karşılaşma durumunuz olabilir. Eğer gen bölgesinde iseniz herhangi bir sorun olmayacaktır. Gen bölgesinden çıkış yapabilirsiniz ama giriş yapmanıza izin verilmez.

5) Arılar için insandan ne kadar ve yerleşim yerinden ne kadar uzaksa onlar için iyidir ama biz insanlar içinde bazı ihtiyaçlarımız olacaktır. İşte arıları yerleştireceğimiz veya arıcılığı yapacağımız yeri seçimini yaparken zorunlu ihtiyaçlarımız olan yeme-içme, sağlık ve eğitim gibi durumlarda gelip gidebileceğimiz yolu olan yerleri de seçmek önemlidir.

Arı Kovanlarının Konulacağı (Arıcılık) Yeri Seçimini Yaparken Dikkat Edilecek Noktalar:

İster sabit arıcılık, isterseniz gezginci arıcılık yapın aşağıda yazacağımız noktalara arıları koymadan önce dikkat etmeniz gerekir.

  • Rüzgar almayan yerler seçilmelidir.
  • Trafik bakımından işlek yollardan uzak yere konulmalıdır.
  • Yazın gölge, kışı güneye bakan güneşlik yerler seçilmelidir.
  • Yağmur tutmayan, çamur olmayan yerler seçilmelidir ve kovanlarda yerden yüksek yere konulmalıdır.

arıcılık nerede yapılır 4

  • Arılık yakınında temiz su kaynakları olmalı, yoksa arılık içinden suluklar konulmalı.
  • Arı kovanlarına yangın durumuna karşı çok çalılıklardan ve otlardan uzak yere konulmalı.
  • Hırsızlık durumlarına karşı gerekli önlemler alınmalı. (kamera, foto kapanı gibi)
  • Kovanları dizimi yapılırken yana yana 1 metre olmalı, önlü arkalı olarak ise 2 metre olması iyi olacaktır.
  • Çevrenizde arılıklar varsa en az aranızda 1 km olmalıdır.
  • Bal verimi artıracak olan bitki florasına yakın yerler seçilmelidir. Örneğin, kestane balı için kestane ağaçlarının yoğun olduğu yerlere götürmelisiniz.

arıcılık nerede yapılır 1

Arıcılık nerede yapılır sorunuza yine sormak istediğiniz sorular olursa aşağıdaki yorumlar kısmında bizlere her zaman sorabilirsiniz.

paket arı
Önceki İçerikArıcılıkta Ekim Ayında Yapılması Gerekenler
Sonraki İçerikBal Arısı Hakkında Kısa Bilgi
Subscribe
Bildir

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments