Arıcılıkta Ağustos Ayında Yapılması Gerekenler

2
Arıcılıkta Ağustos Ayı
paket arı

Bal sağım işlemleri devam etmekte olup, ülkemizin genelinde bal sağımları yapılmaya hatta bir çok yerde de bitmiş de olabilir. Rakım olarak yükse yerde değilseniz muhtemelen balınızı sağım yaptınız lakin yayla gibi yüksek yerlerdeyseniz bal sağımı için ay sonunu bekleyebilirsiniz.

Sağım sonrası kovanların bakım ve kontrol işlemlerini devam etmektedir. Çeşitli arı hastalıkları ve zararlılarına karşı mücadele yapılır. Özellikler bal sağım sonrası varroa parazitine karşı mücadele yapmalıyız. Arılık içinde hastalıklı ve sağlıklı kovanları işaretleyerek belirlemeliyiz. Daha sonra etkin bir mücadele için kolları sıvamalıyız.

arıcılıkta ağustos ayı 1

Güçlü olan kovanlarda bölme işlemi yapılarak arı çoğaltma işlemi yapabiliriz. Elimizde ana arı varsa verebiliriz yoksa hazır ana arı satın alarak hızlık bir şekilde böldüğümüz kovanlara ana arı vererek kışa güçlü ve genç analı kovanlar ile girmiş oluruz. Bir çok arıcı bu dönemde ana arı ihtiyacı olacağı için önceden ana arılarınızı ayarlamanız gerekir. Ana arı elde olmadan bölme yapmayın çünkü anasız kovan zaman erkekleşerek koloniyi kaybetmiş olabilirsiniz.

Sezon başında ve ortalarında çıkan yeni oğulların genç çiftleşmiş ana arıların yumurtlayıp yumurtlamadıklarını kontrol edip, kışa girecek olan kolonilerin varlığı açısından çok önemlidir. Anası olmayanlara yeni ana arılar verebilirsiniz. Elinizde olan anadan yada farklı bir yerde temin ettiğiniz ana arı kullanabilirsiniz.

arıcılıkta ağustos ayı 5

Özellikle bal sağım sonrası kovan içindeki mevcut arı miktarı var olan çerçeveleri doldurmuyorsa arısız çerçeveler alınıp, bölme tahtası ile daraltma işlemi yapılmalıdır. Bu şekilde yapılması durumunda arıların daha hızlı gelişmesine fayda sağlayacaktır. Aynı zamanda çok zayıf olan arıların birleştirme işlemi de yapılabilir.

arıcılıkta ağustos ayı 4

Artık bu dönemde doğadan arıların son polenleri toplamaya başladığı için gelen polenlerin tamamının alınması koloni gelişimini ve bal verimi olumsuz olarak etkileyeceği için polen tuzakların sürekli takılı olarak tutulması kovana yetecek kadar polenin kovana girmesine izin verilmelidir.

arıcılıkta ağustos ayı 2

Arılarda çok görülen hastalıklardan varroa mücadelesi için etkin mücadele etmeye başlanmalıdır. Mücadele sonrası etkili olup olmadığının takibini yaparak arının geleceğini garanti altına almak zorundayız. Sağlıklı bir mücadele sergileyemezsek muhtemelen o arı kışı çıkarıp ilkbaharı görmeyecektir.

arıcılıkta ağustos ayı 3

Yukarıda saymış olduğumuz maddeler doğrultusunda Ağustos ayında arıcılık faaliyetlerinize devam edebilirsiniz. Yine bu ayda bizim aklımıza gelmeyen sizi akılınıza gelen öneriler varsa aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere yazmanız durumunda eklenecek ve yayınlanacaktır.

paket arı
Önceki İçerikArıcılık Nedir
Sonraki İçerikArıcılıkta Eylül Ayı Yapılacak İşler
Subscribe
Bildir

2 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments