Petek Bal İçin Kafkas mı Karniyol Arı Cinsi mi?

Petek Bal İçin Kafkas mı Karniyol Arı Cinsi mi?
23 Aralık 2014 tarihinde eklendi.

SORU:
Karniyol arı kafkasa göre daha hızlı ileriemekte ve daha çok yavru atmaktadır. Bal tüketimi karniyolun daha fazladır. Soğuk bölgelerde tercih kafkas olmalıdır.Karniyol kışa fazla dayanamamakta kışın ölmektedir soğuk bölgelerde. Bu yıl bir tane karniyol ana alıp denemeyi düşünüyorum bakalım bal verimi nasıl olacak ve kışa dayanabilecek mi 🙂 küresel ısınmanın etkisi ile kış eskisi kadar ağır gitmiyor.

CEVAP:
Her bölgenin kendisine has arı cinsi var. Sadece iklimi yeterli değil. Florası bile farklı. Arı cinsini tesbit için çevrenizde alan taraması yapın. Tesbitinizi ona gore yapın. Benim bulunduğum bölgenin rakımı 900-1000 metredir. Bu yükseklikte kafkas, karniyol ve Belfast arısı uyumlu oluyor. Ben genellikle kafkasla çalışıyorum, ancak karniyol arıdanda övgüyle bahsediyorlar. Belfast içinde olumlu kanaat var ancak bu arı başlıbaşına bir ırk olmayıp, labaratuar üretimi olduğundan melezlemesi çabuk bozuluyor, sonraki analardan verim alınmıyor. Selamlar.

Petek Bal İçin Kafkas mı Karniyol Arı Cinsi mi? Konusuna 10 Yorum Yapıldı
  1. Seyfullah diyor ki:

    arkadaslar bende bu yıl karar verdım tüm anaları degıstırecegım arım kafkas ırkı fakat bır arkasın arılıgını gördükten sonra ben bosuna kafkasla zaman kaybetmısım dırek karniyol diyorum cok hızlı gelıtıklerı kesın vede cok sakinler

  2. Küşrat diyor ki:

    arkadaşım ben arılarımı karniyol cinsi yaptım çook güzel bir cins tavsiye ederim güzel yumurtluyo ve bal verimide yüksek sakin bir ırk bence hiç düşünme arkadaşım…

  3. tarık diyor ki:

    ya lütfen arıları değerlendirirken kulaktan dolma yorumlar yapmayın karniyolun kışa dayanmadığı kışın çok yiyecek tükettiğini nereden uyduruyorsunuz Allah aşkına..bu anlatılanlar bu arıda tam tersidir..insanları yanlış yönlendirmekten vazgeçin lütfen.

  4. incir arıcı diyor ki:

    arkadaşım 30 yıldır arıcılık yapmaktayım sivasta kesinlikle korniyol cinsini tavsiye ederim .Kafkas bizim ülkemizde yeterli verim yapmamaktadır.Kafkas geç gelişmekte ve bal sezonuna yetişmemekte.

  5. çağlayan diyor ki:

    Her bölgenin kendisine has arı cinsi var. Sadece iklimi yeterli değil. Florası bile farklı. Arı cinsini tesbit için çevrenizde alan taraması yapın. Tesbitinizi ona gore yapın. Benim bulunduğum bölgenin rakımı 900-1000 metredir. Bu yükseklikte kafkas, karniyol ve Belfast arısı uyumlu oluyor. Ben genellikle kafkasla çalışıyorum, ancak karniyol arıdanda övgüyle bahsediyorlar. Belfast içinde olumlu kanaat var ancak bu arı başlıbaşına bir ırk olmayıp, labaratuar üretimi olduğundan melezlemesi çabuk bozuluyor, sonraki analardan verim alınmıyor. Selamlar.

  6. amatör arıcı diyor ki:

    BEN ARILARIMIN ANASINI DEYİŞECEĞİM ŞU ANKİ ANALAR MELEZ KORNİYAL. ANA ALACAM ÖNERRİRMİSINİZ NERDE ALABİLİRİM

    1. Admin diyor ki:

      Yine karniyol ana arı alabilirsiniz. Memnun değilseniz bulunduğunuz yöredeki arıcılık yapan arıcıların da görüşünü alınız lütfen.

  7. mehmet albas diyor ki:

    Karnio . Aaaldi5 adet birer. Çita bölme. Yaptim. Analar kabul ettiler. Diğer kovanin3tane 5cita nazil güçlendirir im karniyollari bilgilendiririrseniz sevinirim selamlar

  8. Uğur diyor ki:

    Karniyol aslında soğuktan ziyade neme dayanıklı bizim Türk arıcıların aslında kışın kovanın orasını burasını tıkayıp birde arıyı bölme tahtası ıle sıkıştırıp yaza iyi çıkmasını bekliyoruz kimse sormuyor yurtdışında arıları neden 2 kat hatta 3 kat kışlatıyor diye Arıcı arkadaş lara burdan tavsiyem okuyun araştırın çağımız teknoloji çağı 24 saat elimizin altın da internet var kulakdan dolma iş yapmayın. Kafkas konusuna gelecek olursak hepimizin bildiğigibi ülkemiz de saf Kafkas arı sadece Artvin Çameli ve Ardahan Posof da kalmış tır ikiside aynı ırk arı olmasına rağmen florası farklı bölgelerin arısı olmalarından uygun bölgelerde kullanılmaz ise verim alınamaz.

  9. erol diyor ki:

    Bende birtek. Burda gordum karniyol un daha cok bal tükettiğini.bende karniyol dusunmekteyim ama bu bilgi kirliliği yüzünden bir türlü karar veremiyorum