Petek Bal İçin Kafkas mı Karniyol Arı Cinsi mi?

14

SORU:
Karniyol arı kafkasa göre daha hızlı ileriemekte ve daha çok yavru atmaktadır. Bal tüketimi karniyolun daha fazladır. Soğuk bölgelerde tercih kafkas olmalıdır.Karniyol kışa fazla dayanamamakta kışın ölmektedir soğuk bölgelerde. Bu yıl bir tane karniyol ana alıp denemeyi düşünüyorum bakalım bal verimi nasıl olacak ve kışa dayanabilecek mi 🙂 küresel ısınmanın etkisi ile kış eskisi kadar ağır gitmiyor.

CEVAP:
Her bölgenin kendisine has arı cinsi var. Sadece iklimi yeterli değil. Florası bile farklı. Arı cinsini tesbit için çevrenizde alan taraması yapın. Tesbitinizi ona gore yapın. Benim bulunduğum bölgenin rakımı 900-1000 metredir. Bu yükseklikte kafkas, karniyol ve Belfast arısı uyumlu oluyor. Ben genellikle kafkasla çalışıyorum, ancak karniyol arıdanda övgüyle bahsediyorlar. Belfast içinde olumlu kanaat var ancak bu arı başlıbaşına bir ırk olmayıp, labaratuar üretimi olduğundan melezlemesi çabuk bozuluyor, sonraki analardan verim alınmıyor. Selamlar.

14 YORUMLAR

  1. arkadaslar bende bu yıl karar verdım tüm anaları degıstırecegım arım kafkas ırkı fakat bır arkasın arılıgını gördükten sonra ben bosuna kafkasla zaman kaybetmısım dırek karniyol diyorum cok hızlı gelıtıklerı kesın vede cok sakinler

  2. arkadaşım ben arılarımı karniyol cinsi yaptım çook güzel bir cins tavsiye ederim güzel yumurtluyo ve bal verimide yüksek sakin bir ırk bence hiç düşünme arkadaşım…

  3. ya lütfen arıları değerlendirirken kulaktan dolma yorumlar yapmayın karniyolun kışa dayanmadığı kışın çok yiyecek tükettiğini nereden uyduruyorsunuz Allah aşkına..bu anlatılanlar bu arıda tam tersidir..insanları yanlış yönlendirmekten vazgeçin lütfen.

  4. arkadaşım 30 yıldır arıcılık yapmaktayım sivasta kesinlikle korniyol cinsini tavsiye ederim .Kafkas bizim ülkemizde yeterli verim yapmamaktadır.Kafkas geç gelişmekte ve bal sezonuna yetişmemekte.

  5. Her bölgenin kendisine has arı cinsi var. Sadece iklimi yeterli değil. Florası bile farklı. Arı cinsini tesbit için çevrenizde alan taraması yapın. Tesbitinizi ona gore yapın. Benim bulunduğum bölgenin rakımı 900-1000 metredir. Bu yükseklikte kafkas, karniyol ve Belfast arısı uyumlu oluyor. Ben genellikle kafkasla çalışıyorum, ancak karniyol arıdanda övgüyle bahsediyorlar. Belfast içinde olumlu kanaat var ancak bu arı başlıbaşına bir ırk olmayıp, labaratuar üretimi olduğundan melezlemesi çabuk bozuluyor, sonraki analardan verim alınmıyor. Selamlar.

  6. Karnio . Aaaldi5 adet birer. Çita bölme. Yaptim. Analar kabul ettiler. Diğer kovanin3tane 5cita nazil güçlendirir im karniyollari bilgilendiririrseniz sevinirim selamlar

  7. Karniyol aslında soğuktan ziyade neme dayanıklı bizim Türk arıcıların aslında kışın kovanın orasını burasını tıkayıp birde arıyı bölme tahtası ıle sıkıştırıp yaza iyi çıkmasını bekliyoruz kimse sormuyor yurtdışında arıları neden 2 kat hatta 3 kat kışlatıyor diye Arıcı arkadaş lara burdan tavsiyem okuyun araştırın çağımız teknoloji çağı 24 saat elimizin altın da internet var kulakdan dolma iş yapmayın. Kafkas konusuna gelecek olursak hepimizin bildiğigibi ülkemiz de saf Kafkas arı sadece Artvin Çameli ve Ardahan Posof da kalmış tır ikiside aynı ırk arı olmasına rağmen florası farklı bölgelerin arısı olmalarından uygun bölgelerde kullanılmaz ise verim alınamaz.

  8. Bende birtek. Burda gordum karniyol un daha cok bal tükettiğini.bende karniyol dusunmekteyim ama bu bilgi kirliliği yüzünden bir türlü karar veremiyorum

  9. Ben geçen yıl 8 çıtalı 3 kovanla kafkas arısıyla başladım. Kesinlikler birdaha kafkas acısıyla uğraşmam yavruya teşvik şurubu veriyorum baharda şurupla bal stokluyo yavru yeri kalmıyor şurup vermiyorum çerçevelerdeki ballarım tüketiyor 10 çerçeveye zor ulaşti eylülde gerilemeye başladı 7 çerçeveye indi kısa girerken nerden baksan 12 kg bal bıraktım kovandan varova ilaçlamasında yaptım arıların 3 de sende aç desem 1 2 çerçeve bal duruyordu nasıl oldu anlamadım burda sahil bölgesi en soğukta -2 . 5 derece arası oldu oda iki ay gibi.bu sefer karniyol denicem

  10. Karniyol çok bal tüketmezmiş aksine kışa girerken nufusu çok çabuk azaldığını için çok az bal tüketimiş.kış bitimindede çok çabuk coğalırlarmış duyduklarımı söylüyorum.yanlışlık varsa düzeltin

  11. Kafkas arıları Konya bölgesinde babam uzun yıllar arıcılık yaptığı için biliyorum çok saldırgan bir arı türü. Kışı çıkarma konusunda önceki nesil arı gruplarından çok aşırı farkı yoktu bu kış mesela çok kovan öldü soğuktan .Karniyol cinsi ilgimi çekti.ben de araştıracağım,babamla da görüşeyim.bilgiler için teşekkürler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here