Arıcının Takvimi

0
arıcının takvimi
paket arı

Her arıcının takvimi olmalı ve buna göre arılığında bir plan yapmalıdır. Arıcılık yapmaya karar verilmiş ise her dönem ve mevsimde çalışmalar yapmak zorundayız. Arılar ile sadece yazın uğraşılmaz ve bütün dönemi kapsayan bir uğraştır.

Bu yapılan çalışmaların yapıldığı dönemler, ilkbahar bakımı, arı oğul dönemi, bal ve hasadın yapıldığı dönem, sonbaharda yapılan bakımlar ve kışlatma dönemi olarak bu süreç ilerlemektedir. Bu dönemler birbirini takip eden zincirleme bir çalışmadır. Bu dönemlerde yapılan çalışmalar arı kolonisini en fazla verimli düzeye getirmek ve sezonda iyi bal ve diğer arı ürünleri alabilmektedir. Sağlık bir arı kovanında yaklaşık olarak 80 bin ila 100 bin arı bulunmaktadır. Böyle bir mevcuda sahip olan arı kovanında iyi verim alınacaktır.

Bilinçli ve sistemli olan arıcı ilkbaharda yapmış olduğu çalışmalar ile bir sezonu iyi mi geçecek veya kötü geçecek belirleyecektir. O yüzden arı kovanlarına yapılacak çalışmalar önemlidir. Nektarın fazla olduğu dönemlerde arıların takibi yapılmalı ve ona göre esnek işlemler yapılmaladır. Bütün yıl boyunca arıcılık yapmış olsak bilen bu bal toplama zamanı 1 ayı geçmeyecektir. Yani toplam 11 ayın çalışması ve verimi 1 ayda saklı olduğu unutulmamalıdır. Bu dönemde arı kovanlarına yapılan kış uygulamaları veya ilkbahar uygulamaları kaldırılmalı arıların bal dönemine hazır olmalıdır. Bunlar, arı kovan deliklerinin açılması, bölme yapıldı ise bölmelerin kaldırılması ve ilave çerçevelerin verilmesi gibi durumlar olacaktır.

Arıların ilk bakımı ve kovan dışı muayene işlemleri: Çiçeklerin yeni açmaya başladığı bu dönemde arılarda da hızlı bir gelişme sürece başlayacaktır. Arıların çalışmasına göre bir yol izlenebilir de. Baktınız arı çalışma durumu iyi o arı kontrol edilip neye ihtiyaçı olduğuna karar veririz. Yada arı çok seyrek çalışıyor onada görede bir çalışma şekli yapmalıyız. Bu çalışmalada şunlara dikkat etmeliyiz:

1- Kovanda ana arı varlığının kontrol edilmesidir. Ana arı varsa ve yumurtlama işlemi yapıyorsa arılar hızlı ve istekli çalışırlar. Güzelde polen taşıma işlemi yaparlar.

2- Arılan gıda stokunun kontrol edilmesidir. İlkbahar dönemide arılar hızlı gelişme sağlayacağı için besin ihtiyaçına göre erken dönemde kek, geç dönemde ise şurup verilmelidir.

3- Arı kovanlarının durumun kontrol edilsedir. Zayıf arı kovanları var ise bunlar birleştirebilir. Çok güçlü arı kovanlarından suni arı oğul yöntemi ile bölme işlemi yapılır.

4- Arılarda hastalık olup olmadığı kontrolü yapılır. Arılar için kullanılar ruhsatlı ilaçlar ile arılara uygulama yapabiliriz. Ama tedavi edilemeyecek ve bulaşıcı hastalıklar var ise o kovanlar imha edilmelidir. Bu yapılan çalışmalar genel olarak kovan dışı ve ilk müdahale işlemleridir. Daha fazla bilgi için Arıcılık Takvimi kategorisinden daha fazla yazı ve dökümana ulaşabilirsiniz.

paket arı
Önceki İçerikKovanı Açmadan Şurup Verme
Sonraki İçerikAyı Saldırısına Karşı, Arılar Sigorta Kapsamında
Subscribe
Bildir

0 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments