Ayçiçek Tarlasının Arıya ve Bala Faydası

Ayçiçek Tarlasının Arıya ve Bala Faydası
20 Ocak 2015 tarihinde eklendi.

SORU:
Herkese selam amasyadan fatih 32 yaşındayım arıcılığa geçen sene başladım bu sene 30 dönüm ayçiçeği ekeceğim arılarımı ayçiçeği tarlasının yanına koysam arıya ve bala ne gibi faydası veya zararı olur?

Kimden: fatih elbir

CEVAP:
Selam Fatih bey, arılarınızı tabi ki en doğrusu yaparak ayçiçeği ekmiş olduğunuz tarlarının yanına koymaktır. Ayçiçek tarlanın yanına koymak arıya hiçbir zararı olmayacaktır ve bal konusuna gelince ise balınıza da bir zararı olmaz tabi diğer çiçek ballarına göre ayçiçek balı daha erken kristalize olabilir zaten bu durumda normal bir olaydır. Ayçiçek balı hasad sonrası arılarda yapılması gereken, ana arı yaşlı olduğu için, arıyı sıkıştırabilir, teşvik beslemesi yapılabilir, varroa mücadelesini güzelce yaparak arıların kışa güçlü bir şekilde hazırlanmasını sağlayınız.

Ayçiçek Tarlasının Arıya ve Bala Faydası Konusuna 4 Yorum Yapıldı
  1. fatih diyor ki:

    Sorunu cevapladığınız için teşekkür ederim

  2. çağlayan diyor ki:

    Ben kesinlikle katılmıyorum. Ay çiçeği polenleri arıyı çok rahatsız etmektedir. Balı sıcaklık 14 dereceye inince katılaşmakta ve balının süzülmesi de çok zor olmakta ve bal zayiyatı oluşmaktadır. Kışın kovandaki bal tahta gibi olmakta, arılar bu balı yiyemediklerinden, açlıktan ölmektedirler. Kesinlikle ayçiçeğe yaklaştırmayınız. Bu işi profosyenel arıcılar yapmakta ve gerekli önlemlerini aldıkları gibi, balın katılaşmasını önleyen kimyasal maddelerde kullanmaktadırlar. Selamlar.

  3. Dilaver Ünler diyor ki:

    Ben sadece balı alıp süzüp arıya değil insanlara yedirmek birde yaptığım bölmelerin gelişmesi için ayçiçeğini tercih ederim.

  4. ERHAN diyor ki:

    Ayciceginin tohumlari bir ilacla kaplidir, bu ilac kurt kesmesin diye tohuma kaplanmis olup bitkinin bunyesine de koruyucu olarak gecer, Bu koruyucu uzun vadede arida kovana geri dönememe sorununa yol acar . Balin sagimini yaptiginizda akici olan bal sogukta sekerlenme kristalize olma yoluna gider ki bu da zarar ifade etmez, ari kovan ici isisi ile o bali yemek icin gerekli enerjiyi uretip bali tuketebilir. Korkmayiniz, zarari olsa ari bunu tuketmez, asil insanlarin yaptiklarindan korkun..