Bal almak istiyorum diyorsanız bu yazı tam size göre. Bal almaya karar verdiniz ama hangi bal alacağını konusunda kafanızda bazı şüpheler oluştu ve o yüzden dolayı böyle bir yazı ile karşılaştınız. Bizim buraya yazacağım bilgiler daha çok kendi arıcılık tecrübelerimizden derleyerek hazırladık.
Bal almak isteyenler için bal satışı yapan arıcılarımız aşağıda yorumlar kısmına balı hakkında bilgiler vererek ve irtibat numarası bırakması durumunda ilgili müşteri size ulaşacaktır. Bal almak için buraya gelen insanlara lütfen doğru ürün göndermenizi rica ediyoruz. Kendi yemediğiniz ve çocuğunuza vermediğiniz balı lütfen insanlara göndermeyin. Her şeyin para olmadığını bilmeliyiz ve gelişmiş ülkeler balı bizden daha iyi tanıdığı için balı daha çok tüketiyor.
Ülkemizde satılan 3 tür bal vardır ve bunları kısaca açıklamaya çalışalım;
Petek bal; normal ev tipi şeklinde kovanlarda üretilen petekli baldır. Arı bal yapmadan önce A4 kağıdı şeklinde bal mumu takılarak arıların etrafına bal yapılması sağlanır. Bal doğalsa peteğin her iki tarafını kazıma yöntemi ile yiyerek ortadaki bal mumunu bırakabilirsiniz. Ortadaki bal mumu sağlık açısından herhangi bir sakıncası yoktur yiyebilirsiniz ama bu fabrikasyon niye yiyeyim diyorsanız da yemeyin. Bununla ilgili aşağıya video paylaşıyoruz.
Süzme bal; petek balın süzme makinesi aracılığı ile balının alınıp sıvı hale getirilmesidir. Petekli bal yemeyi sevmiyorsanız süzme halinde alabilirsiniz. Dünya genelinde en fazla süzme bal tüketimi vardır. Ülkemizde ise genel anlamda petekli balı daha çok sevilir.
Karakovan balı; bunu muhtemelen çoğu yerde duyuyorsunuz. Karakovan balının ilk çıktığı yer eskiden normal fenni kovanlar olmadığı zaman kütük kovanlarda bal yapılıyordu ve kütü kara/siyah bir iç görüntüsü olduğu için karakovan diye adı kalmıştır. Günümüzde yapan kişiler vardır. Bu balın petek bal ayıran en önemli farkı peteğin arı kendisi yapıyor. Hani petek balda A4 şeklinde mum koyuyorduk ya işte bunda koymuyoruz.
Yukarıda saydığımız şekilde balların görüntü olarak 3’e ayırabiliriz. Bunu yanında arılar bal aldığı çiçeklere göre kestane balı, kekik balı, ayçiçek balı, lavanta balı, ıhlamur bal, deli bal gibi isimlere ayırabiliriz. Arı hangi bölgede ve çiçeğe gidiyorsa yoğun olarak o yörede o balın sağımı yapılır. Kristalize olmuş bal gerçek baldır onun bal olduğuna emin olabilirsiniz. Bal dondu diye ve şekerlendi gibi görüntü alması onun şekerli olduğunu göstermez bilakis gerçek bal olduğunun işaretidir.
Balı alacağımız kişiye nasıl seçeceğiz; çevrenizde ve yörenizde kişiliğini ve karakterini bildiğiniz insanlardan alınız. Kişilik derken dürüstlükten bahsediyoruz. Bala herhangi bir kaktı katmayacağına inandığınız insanlardan alabilirsiniz. Aynı zamanda bilgili ve eğitimli olmasına da dikkat edin zamansız ve yersiz ilaç kullanımı da ne kadar organik olursa olsun balın değerini düşürür. İlk önce çevrenizdeki kişilerden ve tanıdığınız insanlardan bal alın. Daha sonrası hepsi aynı hangisinden alırsanız alın. Aşağıda izleyeceğiniz videolar size yol gösterecektir.