Fethiye Arıcılık Kongresi

0
paket arı

Her yıl düzenli olarak yapılan Fethiye Arıcılık Kongresi bu yılda yine Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı’yı ziyaret ederek, 15-19 Ekim 2018 tarihlerinde Fethiye’de düzenlenecek 6’ncı Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi ve eş zamanlı yapılacak 3’üncü Ormanlarımız ve Arıcılık Çalıştayı’na davet etti.

Arıcılığın ve bal sektöründeki sorunların ele alındığı ziyarette, TAB Başkanı Ziya Şahin’e kongre firması yetkilileri Ünal Bilgin ve Burak Kaptan da eşlik etti. Muğla’nın özellikle de Fethiye’nin bal sektöründeki potansiyeline dikkat çeken Ziya Şahin, kongreyi ve eş zamanlı Arıcılık Çalıştayı’nı Fethiye’de düzenlediklerini anlattı.

Arıcıların Sorunları Uzman Kişilere Anlatılacak ve Öneriler Yapılacak;

Kongrede yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde tüm paydaşlarının buluştuğunu ifade eden Şahin, “15-19 Ekim 2018 tarihlerinde Fethiye Ölüdeniz’de Liberty Hotels Lykia’da bu yıl 6’ıncısını yapacağımız ve 2 bin katılımcı beklenen Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nde arıcılarımızın teorik bilgi edinmelerinin yanı sıra uygulama ile ilgili konularda da deneyimlerini arttırmaları hedefliyoruz. Bu amaçla Türkiye ve dünya arıcılığının teknik ve ekonomik sorunlarının, konularında uzman, ulusal ve uluslararası bilim insanlarının ve arıcıların katılımı ile tartışma ve fikir paylaşımına açık bir ortam sağlayacağız. Yine kongre ile eş zamanlı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı 3’üncü Ormanlarımız ve Arıcılık Çalıştayı’nı da düzenlenecek. Geçen kongrelerden farklı olarak, bu yıl kongremizde, arıcıların sorularına ilişkin düzenlenecek özel oturumlarda arıcılarımız, konusunda uzman kişilerle sorunlarını tartışma fırsatı bulacaklar. Ayrıca arıcılarımız saha deneyimlerini ve uygulamalarını paylaşmaları için fırsatı bulabilecekler.  Öte yandan ülkemizde üretilen balımızı dünyaya tanıtmak ve diğer ülkelerde üretilen balların da Türkiye’de tanınması amacıyla, konusunda uzman yabancı jüri başkanı, jüri üyelerinin katkılarıyla bal yarışması düzenlenecek” diye konuştu.

Türkiye Çam Balında Dünya Markası Olması Gerekir; 

Türkiye’nin özellikle de Muğla bölgesinin çam balı konusunda çok önemli bir potansiyeli olduğuna ve balın coğrafi işaret olarak alındığını vurgulayan Ziya Şahin şöyle devam etti:

“Çam balı ne yazık ki halen ikinci sınıf bal olarak görülüyor. Çam balının dünyada çok ciddi bir pazarı var. Balda tek ihraç ettiğimiz kalem. Muğla’da 25.30 bin ton, Türkiye’de ise 35-40 bin ton üretiliyor. Üretimini arttırmalıyız. Çok ilgi görüyor, Bölgemizde üretilen kızılçam balı, yılın 9 ayında üretme potansiyeline sahip. Muğla’nın bu potansiyeli çok iyi değerlendirmesi gerekir. Bu konuda markalaşmamız önem arz ediyor. Sadece bal üretimini görmek için gelen turistler var. Kongremizi her yıl daha da artan ilgi ve katılımla gerçekleştiriyoruz. Kongrenin verimli geçmesi üreticilerimiz, arıcılarımız açısında da önemli.” diye konuştu.

Ülkemizde bu şekilde yapılan arıcılık etkinliklerine katılarak arıcılık dünyasındaki gelişmelere şahit olabilirsiniz.

paket arı
Önceki İçerik2018 Yılı Bal Sağımı
Sonraki İçerikAğ Kurdu (Mum güvesi) İle Nasıl Mücadele Yapılır
Subscribe
Bildir

0 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments