Kategoriler: Arı Ürünleri

Dünyanın En Pahalı Sütü 6 Bin Lira

Bu süt bildiğimiz sütlerden değil, çünkü her derde deva olan bir üründür. Dünyada üretilmesi en zor olan arı sütü üretimi bu yüzden dolayı bu şekilde pahalı olmaktadır. Böyle zor üretilen bir gıdanın faydalarını saymakla bitmiyor tabi ki.

Dünyanın üretilmesi en zahmetli, en pahalı sütü arı sütü adeta doğanın mucizesi. Bin bir derde deva arı sütünün faydaları saymakla bitmiyor ancak fiyatı can yakıyor. Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, az sayıda arıcı tarafından üretilen arı sütünün kilosunun toptan 5- 6 bin TL’ye satıldığını belirterek, “Ülkemizde arı sütü en fazla Ege ve Marmara Bölgesi’nde üretiliyor. Az miktarda üretildiği ve çok değerli bir ürün olduğu için perakende olarak genelde gram halinde satılıyor” dedi.

TÜRKİYE ÇİN’DEN SONRA İKİNCİ

Dünyada bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye’de, 57 bine yakın arıcı tarafından 7 milyon arı kolonisinde yılda 100 bin tonun üzerinde bal, 65 kilogram civarında ise arı sütü üretimi yapılıyor. Türkiye’nin yıllık bal ihracatı 5 bin tona yükselirken bal, bal mumu, polen ve arı sütü gibi arı ürünlerinden ise milli ekonomiye 600 milyon TL’lik katkı sağlanıyor.

ARI SÜTÜNE RAĞBET

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, Türkiye’de bal üretiminde iller bazında Ordu’nun birinci sırada yer aldığını, kentte 5 bine yakın gezginci arıcının yılda 15 bin ton civarında bal ürettiğini, yüksek gelir getirmesi nedeniyle artık arı sütü üretiminin de rağbet gördüğünü söyledi.

EN FAZLA ARI SÜTÜ ÜRETİMİ BURSA’DA

Bal üretiminde ilk sırada yer alan Ordu’nun arı sütü üretiminde gerilerde olduğunu belirten Aydın şöyle devam etti:

“5 bin üye arıcımız var ancak arı sütü üretenin sayısı parmakla gösterilecek kadar az. Arı sütü kilosu bizde toptan 5 bin TL civarında satılıyor. Kolay pazar bulunduğu için perakende gram işi satılıyor genelde, gram işi olunca fiyat daha da yüksek oluyor. Ana arı üreten arıcılarımız arı sütü üretimi yapıyor. Türkiye genelind ki üretimle ilgili Gıda ve Tarım Bakanlığı’nda bir veri yok.

Türkiye’de en fazla arı sütünün Ege ve Marmara bölgesinde üretildiğini biliyoruz. En fazla üretim de Bursa’da. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Kayseri Erciyes Üniversitesi’nin arı sütüyle ilgili yoğun çalışmaları var. Doğu Karadeniz Bölgesi Gelişme Planı (DOKAP) arı sütü, polen, propolis projesi kapsamında Karadeniz’de Samsun’dan Artvin’e kadar 7 ilde arıcılara eğitim veriyor. Ordu’da arıcılara yönelik arı sütü eğitimleri ise 2016 yılının İlkbahar’ında başlayacak. İlerleyen yıllarda da arı sütü üretiminde iyi konuma geleceğiz. İyi bir arı kovanında 400- 500 gram arı sütü toplanıyor. Bunu toplu üretenler toptan 5-10 kilogram halinde yüksek fiyata satıyorlar. Bu çalışmalarla üretimin daha da artması sağlanacak.” diye konuştu.

Biz arıcılar olarak, böyle değerli ürünü elde etmek için daha fazla çalışmalıyız. Ülkemizde bir çok arıcı bal üretimine ağırlık vermektedir. Ama arıdan sadece bal değil arı sütü gibi değerli ürünler alınabilmektedir.

Yorumları Göster

  • Türkiyedeki arı sütü piyasasını tanıyorum. Üretim yeterli değil. Fakat bu haberi yapan yanlış bilgilendirilmiş. Sırf arısütü ve ana memesi üreten tek bir işletme en az 60 kg arısütü üretiyor. Ve bu işletme ailecek yapıyor bu işi. Ben ve eşim 5 kg üretiyoruz yıllık. Bal ve polen üretiyoruz ayrıca. Süt işi çok zahmetli toptan alıcısı az. Fiyata gelirsek, çinden biz şu fiyata alıyoruz(türkiyeye girişi kg 50 dolar,en son noktada 100 dolar, parekende 10g 10 ile15 tl arası) 1dolar 4 tl diyelim 10 gramına 4 tl para veriyorlar. Üretim maliyeti bile değil bu para. Benim tahminime göre ülkemizde en az 500 kg arısütü üretiliyor. Yani türkiyede satılan arısütünün % 90 nı çin. Arısütü oda sıcaklığında 24 saatte bozulur. Aktarlarda açıkda raflarda satılıyor. Yerli arısütü üreticileri ya parakende yada toptan satıyorlar.toptan satanlarda pazarını yaratmış genelde istanbula kg 2000 tl ile 3000tl arası satıyor. Biz arıcılar devletten son 8 10 yıldır destekleme adı altında kovan başı 10 tl para alıyoruz. Arıdan hiç anlamayan devlet memurları geliyor kovanlardaki aks numaralarını yazıyor sonra bize sorular soruyor, anaarı ürettinmi, arısütü ürettinmi, kaç ton bal aldın vb. Bizim üreticilerimizde ileride devlet beni ya vergiye tabi tutarsa düşüncesi ile üretsede üretmesede üretmedim diyor. 0545 546 49 48 arıcı uğur

Paylaş