Arı Keki Hazırlama: Koloni miktarına göre kek malzemeleri hazırlanır. Pudra şekeri, süt tozu varsa toz polen birbiri ile iyice karıştırılır. Temiz süzme bal 56 o C’yi geçmeyecek şekilde ısıtılır. Isıtılan bala biraz soğuduktan sonra ilaçlar katılır ve katı karışım üzerine dökülür. Daha sonra yoğurma işlemi yapılır. Ekmek hamuru kıvamına gelen kek kolonilere verilir.
Şurup Hazırlama: Arıcılıkta şeker şurubunun hazırlanması çok önemlidir. Özellikle şuruplardaki su oranı mevsime göre değişiklik gösterir. Bilhassa İlkbaharda arılar, yavru beslemek için bol miktarda su taşıma durumunda olduklarından, ilkbaharda verilen şuruplar sonbahardakilere göre daha fazla oranda su ihtiva etmelidir. Şurup temiz su ile yapılır. Bunun için önce su kaynatılır. Kaynatılmış suyun bir müddet soğuması beklenir. Ilık suya şeker veya bal ilave edilir. Şeker iyice çözününceye kadar karıştırılır. Şurup kesinlikle tekrar kaynatılmaz.
Kaynamış şurup arılarda sindirim yolları bozukluklarına sebep olur. Şuruplara ilaç katarken; şurup koloni miktarı ve mevcuduna göre hazırlanır ve soğumaya bırakılır. 25-30 o C civarındaki şuruba ilaçlar katılır. İlaç önce bir kavanoz suda çözdürülür daha sonra şuruba ilave edilerek iyice karıştırılır.