Bal Hasadı

Bal Hasadı
22 Mart 2015 tarihinde eklendi.

Bal Hasadı

Bal dönemi başladığı zaman artık bu sezonun sonuna doğru bal hasadı çalışmalarında yapmak zorundayız. Bal hasadı yapılacağı zaman artık biliyoruz ki doğada çiçeklerin bittiği ve doğal olarakta nektarın kalmadığı için arılar saldırgan ve hırçın olur. Bal almaya başladığınızda arılar çok sert bir şekilde canını yakacaktır.

bal hasadı 2Arı sokmasına karşı ve yağmalama gibi tehliklere karşı bal hasadı yapmadan önce bütün önlemler alınmalı ve çalımalara başlanmalıdır. Öncelik olarak olarak arılardan balları aldıktan sonra bu balların nereye konulacağına dair yerin hazırlaması gerekir. Balları rahat bir şekilde sağım yapabileceğiniz yerin iyi ayarlamanız gerekir. Aynı zamanda bu hazırlayacağınız yere dışarıdan arı girişi olmamalı eğer olursa yağmalamaya davet çıkarmış oluruz.

Diğer hazırlık çalışmalarımızdan birisi olan daha önce dediğimiz gibi bu dönemde arılar doğada nektar bittiği için kızgın ve hırçın olduğu için iyi bir arıcı maskesi giyilmeli hatta mümkünse arıcı tulum maskesi giyilebilir. Yine ayak ve bacaklarımızdan girecek olan arılar için ağağımıza cizme yada poşet geçirerek arıların girmesini engellemiş oluruz.

bal hasadı 1Arıcılık malzemeleri olan bütün ekipmanları elde geçirmede fayda var. Bu malzemeler, eldivende tutun eldemiri, fırça, körük ve bal taşıma sandığı gibi malzemelerin yanımızda bulundurmak gerekir.

Yağmacılık tehlikesine karşın bal hasad çalışmalarını sabah erken saatlerde ve serin havalarda yapmak iyi olacaktır. Havalar çok sıcak ise ve arılar kızışacağı için bal hasad işlemini sonladırabiliriz. Havaların serin olması veya soğuması arıların kuluçkalık kısmına ineceği için ballıktaki balı almamız daha kolay ve rahat olacaktır. Yine bal hasadı konusunda daha fazla bilgi ve döküman için arıcılık takvimi kısmını iyice okuyunuz.

Bir önceki yazımız olan Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) başlıklı makalemizde arıcılık kayıt sistemi, arıcılık kayıt sistemi aks ve arıcılık kayıt sistemine nasıl girilir hakkında bilgiler verilmektedir.