Arıcılık

Eşek Arıları İle Mücadele

Eşek arısı ile mücadele yapmamız gereken durumlar olmaktadır. Aynı zamanda yine bunların familyasından olan sarıca arılardı aynı şekilde arılara zarar vermektedir. Eşek arısı, zehirli iğnesi olan ve zar kanatlılar olarak bilinen gruptan gelmektedir. İri bir arı olan vücudu sarı ve siyah çizgi hatlarından oluşmaktadır. Boyutları, bal arıların kraliçe arısından 30 mm, erkek arılarından 2.5 cm ve işçi arılarından ise 23 mm daha uzun olmaktadır.

Yaşam alanları olarak terk edilmiş mesken yerlerinden, derin ağaç kovuklarında, çatı aralarında bazende çadır aralarına girerek devasa yuvalar yaparlar. Peteklerini eşek arıları bitkisel elementlerin tükürükle karışımdan oluşmakta olup, gri kağıda benzer renkte ve köşeli olarak örmektedirler. Arıcıların bal akımından sonra özellikle bağ sağım sonrası güz mevsimden arıcıların en büyük düşmanıdır. Çünkü bal arıların canlı canlı yerler ve kovan önünde tuttuklarını hemen orda veya kovanına götürerek yavrularına yedirirler. Birkaç tane eşek arısı bir kovanı işgal ettiğinden yüzlerce hatta binlerce arıyı saniyeler içerisinde yok edebilirler.

Bu devasa eşek arıları sadece bal arıların için değil aynı zamanda insanlar içinde ayrı bir tehlike oluşturmaktadır. Bu arıları normal sarıca arıları ile karıştırmayın. Sarıca arıları kovan içine girip bal yerler ama bu eşek arıları ise direk arıyı yemektedirler. Arıcılarımızda yaz boyu eşek arıları nasıl yok edilir diye bizlerden çözüm beklemektedirler. İnsan için tehlike anında zehirli iğnesi ile insanları sokan eşek arısı, ağrı, ödem ve ciddi alerjik reaksiyonlara yol açarak hatta ölümüne sebebiyet vermektedir.

Eşek Arılarından Kurtulma Yöntemleri:
1- Yuvaları tespit edilerek sıcak su dökülüp, yada ateş ile yakılabilir.
2- Cola ve fanta gibi şişelerin ağız kısmı kesilerek ters çevrilerek tuzak hazırlanabilir. İçinde kola olan içeceği arılığın muhtelif yerlerine yerleştirilir.
3- Eşek arı kapanı olarak arıcılık malzemeleri satılar yerlerde temin edebilirsiniz. Metal veya plastikten imal edilmiş olan bu kapana et veya tavuk ciğeri koyarak yakalayabilirsiniz.
4- Kokusuz toz ilaçlar kullanabilirsiniz.
5- Fare yapıştırıcısı ile yapabilirsiniz. Ortalama olarak 35 cm saçın veya kartonun üzerine yapıştırıcıyı sürüyorsunuz ve biraz yayarak hatta varsa balık yada tavuk eti parçalarını bu tablanın üzerine eşit şekilde koyabiliriz.

6- Son olarak pet şişenin içine çürük elma veya sirke koyarakta 2.maddede bahsettiğimiz şekildeki tuzak yönteme ile yabani eşek arıları ve sarıca arıları ile mücadele edebilirsiniz.

Yine eşek arılarıyla mücadele konusunda sormak istediğiniz sorularınız varsa aşağıdaki yorumlar kısmından sorabilir ve önerileriniz yada mücadele konusunda tavsiyeleriniz olursa lütfen fikirlerinizi paylaşınız.

Burada dev eşek arısı bal arısını aldı ve ağaçta yiyor.

Paylaş