Arıcılık Desteklemeleri

2024 Arıcılık Desteklemeleri Ne Kadar

Arıcılık, doğanın en önemli döngülerinden birini sağlayan, doğal yaşamın devamlılığını destekleyen önemli bir faaliyettir. Türkiye’de arıcılık sektörü de oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sektörde faaliyet gösteren arıcılar, devletin sunduğu desteklerden de faydalanmaktadırlar. 2024 yılında arıcılık sektörüne sunulacak olan destekler de merak konusu oldu. Bu yazımızda, 2024 arıcılık desteklerinin miktarı, detayları ve neleri kapsadığı hakkında bilgi verilecektir.

Desteklemeler kovan başı olarak belirli bir ücret verilmektedir. 2024 yılı için ne kadar ödeneceği bu tarihi itibari ile netleşmedi. Belli olduğu zaman aynı anda sitemizden yayınlanmaktadır. Kovan başı destekleme genel Ağustos ayından sonra belli olmaya başlamaktadır. Eylül ve Ekim aylarında tespitler yapılır akabinde kovan başı yatırılacak olan ücret TC numarasına göre hesaplara yatmaktadır. Senede 1 defa olarak yatmaktadır.

İki türlü destekleme vardır. Birinci kovan başı destekleme, ikincisi ise ana arı başı destekleme olmaktadır.

Kovan başı destekleme şu şekilde olmaktadır: Ortalama her kovan başı ve bu kovanların içinde 7-8 çerçeveden aşağıya çerçeve olmamak kaydıyla destekleme olur. Yani belirtilen çerçeve sayısının üzerinde olması onun bir kovan olduğunu göstermektedir. Bu kovanların içinde çerçeve sayıları il ve ilçe tarım müdürlüklerinin memurları tarafından yerinde kontrol edilerek denetlenmektedir. Standartın üzerinde olan bütün arı kovanların sayılarak, kovan sayısı ortaya çıkar. 40 kovan arılı kolonileriniz var desteklemeyi o şekilde alıyorsunuz.

Ana arı başı destekleme ise şu şekilde olmaktadır: Ana arı üreten üreticilerden almış olduğunuz ana arı başı destekleme verilmektedir. O yıl diyelim ki kovanlardaki anaları yenilemek için 20 adet ana arı aldınız her ana arı için ayrı ödeme almaktasınız. Alacağınız ana arıların faturası bulunması gerekiyor. Çünkü tarım müdürlüklerine destekleme başvurusu için gittiğiniz zaman sizden fatura talep etmektedir. Bütün ana arı üreticileri almış olduğunuz ana arı karşılığında fatura kesebilirler. Aslında bir kovanda hem kovan için hemde kovandaki ana arı için olmak üzere aynı kovandan iki defa destekleme almış oluyoruz.

2024 yılı arıcılık desteği ne kadar sorusuna cevap vermeye çalıştık. Yine sorularınız olursa aşağıdaki yorumlar kısmından her zaman sorabilirsiniz. Yazının başında da dediğimiz gibi destekleme tutarları açıklandığı gibi yine bu yazımızda sorunuzu cevabını bulabilirsiniz.

Paylaş