Arılara Bal Yaptırma Teknikleri

Arılara bal yaptırma teknikleri olarak sizlere birden fazla yol ve yöntemler göstereceğiz. Bilindiği üzere arıcılık mesleği sizin arı ile kendi vicdanınız arasındaki düşüncenize bağlı olarak değişmektedir. Hakiki bal üretme teknikleri var iken aynı zamanda sahte bal yapmak teknikleri de bulunmaktadır. Biz her iki yöntemi de anlatmaya çalışacağız çünkü sadece doğal bal üretme tekniği olmayıp işin faklı yüzü de malesef var.

Doğal bal yaptırmak tekniği; her arıcının bilmesi gereken ve zaten olması da gereken arılardan doğal bir şekilde bal almaktır. En önemli faktör nektar kaynağını takip etmeniz durumunda güzel bal alabilirsiniz. Bunun için, öncelik olarak arıları sayı olarak gerekli bir güce çıkarmanız gerekmektedir. Örnek olarak; bir sezondan 100 bin mevcutlu bir arı kolonisinin toplayacağı bal ile 40 bin mevcutlu bal toplayacak olan arının rekolte olarak balında değişikli olacaktır. Tabi ki 100 bin olan arı kolonisi daha fazla bal elde ederek sezonda sizin yüzünüzü her şekilde güldürecektir. Aynı zamanda böyle güçlü arılar ile nerde akımı başladı hemen arıları oraya götürmeyiz. Mesala, kestane ağaçları çicek açınca arıları oraya daha sonra ayçiçeği açtı hemen arıları oraya nakletmeliyiz daha sonra ise yüksek rakımlı yaylara da çıkarak bir sezonda arıları tam 3 defa sağmış olursunuz.

Sahte bal yatırmak tekniği; bilgi olsun diye yazıyorum ama uygulamak ahlaki ve etik olmayacaktır. Bilindiği üzere biz arıları belirli dönemlerde şeker vermek zorundayız arıların gelişimi ve çoğalması için. Lakin, bal sezonu başladığı zaman bu şekilde arıları şerbet ve şurup verme işi kesip tamamen doğadaki çiçeklerden bal almasını beklemeliyiz. Peki beklemez isek ve daha fazla balımız olsun hırsı ile ne yapılıyor şeker ile suyu karıştırılarak 1/1 oranında yapılan şurup bütün bal sezonu boyunca vermeniz durumunda arılar bunu alarak hemen petek gözlerine doldurarak stok yapmaktadırlar. Hakiki arıcılıkta Türkiye geneli itibari ile söylemek gerekirse ki bu yine bölgelere göre değişebilir. Mayıs 15’inden sonra arıya şeker verilmemesi gerekir verilirse bu tarihten sonra arı bunu bal haline getirecektir. Yok ben doğal bal yemek istemiyoruz diyorsanız günde arının gücü göre akşamları verdiğini şerbeti arılar peteklere çekerek ve bütün petek gözlerini doldurup bal bir şekilde bal sırlaması yapmaktadır.

Bal alırken dikkat ederseniz arı hiçbir göz bırakmadan bütün peteği doldurmuştur. Ama organik arıcılıkta ise böyle bir şeyi yapmak çok zor. Çünkü arı doğada ne varsa onu alır getirir. Doğada az çıkarsa arı da peteği yarım yamalak doldurur. Ama görüyoruz ki marketten bir bal alıyorsunuz sıfır her yeri dolmuş bal ve insanın aklına kuşku geliyor. Tabi ki arı zaman zaman tam olarak da doldurur güzel geçen sezonlarda ama genel itibari ile mutlaka sağında solunda baş yer bırakacaktır.

Bal yaptırmak teknikleri olarak iki başlığa ayırdığımız bu yazımızda yine sizinde farklı fikir ve önerileriniz varsa bizlere aşağıdaki yorumlar kısımında yazarak destek olabilirsiniz.

Yorumları Göster

  • Merhaba arkadaşlar . Bu yıl nektar akımı az olduğu için arılarım peteklerin çoğunu sıralamadi. Banada sırlı bal lazım. Ne yapmam gerekir?

  • Benim arım var ama çok sıkışık olduğu için erken kat atmak zorunda kaldım. Ama kışlık yiyeceğini de alabilmesi için şerbet veriyorum kattaki peteklerede şerbet basıyor bal zamanı buradan kestane balı alıyorum ama şerbetsiz olması için ne yapmalıtım.

  • S a. Arının katkısız olarak yaptığı bal hakkı dıgerkerı ıse katkısından dolayı hılelı gıda kategorisine gırer tercıhınızı ona gore yapacaksın

  • Arinin kislik gecimini saglayacak stogu yoksa (Bali)dogal olarak glikoz veya sekerli surup verilir,Kisligini stoklar. ,unu alip bal diye kullanan veya satan sözde arici.Bal akimi baslayinca ariya zaten takviye yapilmaz, Bal kati atilinca üstüne zaten hic yapilmaz. Bunun haricinde calisma sekli Dogal balla alakasi yoktur. Sözüm ona bilipte anlatmasini bilmeyenlere.

    Saygilar.

  • Kardeşim şeker verilen bala sahte demişsiniz.Bende arıcıyım ve arılarıma şeker veriyorum.Yukarıdaki serkan beyin yazısına katılıyorum.Bir örnekte ben vereyim.Kişi 100 kovan arısına 100 torba şeker veriyor buda yaklaşık 10 ton yapıyor.Kişi 100 arıdan yaklaşık 2.5 veya 3 ton bal alıyor.Geriye kalan 7 ton şeker nereye gidiyor.Balını satmak için şeker veren arıcıya karalama yapmayınız.Asıl konuyu atlamışsınız şeker veren arıcıyı hatalı görmek yerine glikoz veren arıcıyı neden gündeme almıyorsunuz. 100 arıya 10 ton glikoz veren bir arıcı ortalama 6- 7 ton bal alıyor. Aradaki 3-4 tonluk farkı gördünüz mü.Şeker fiyatı 210 tl glikoz fiyatı 60-70 tl ben başka birşey demiyorum saygılar.

  • Serkan görgülü neden güveniyorsun. Şekerli bal, hakiki bal mıdır. Arının kursağından geçti diye şeker pancarı bir günde bal mı oldu. Nektarla şeker arasında dağlar kadar fark var. Yok organik şeker pancarı falan nedir? O zaman sıkın şeker pancarlarının suyunu bal diye satın Allah Allah.

  • Merhabalar Sabit arıcılık yapıyorum.Bu yıl yöremizde sıkıntı var.Arının kışlık balını tamamlatmak için nasıl bir besleme yapmalıyız.

    • 1/1 oranında şeker ile suyu karıştırıp şerbet olarak veriniz ve kışlık ihtiyacını karşılar.

  • Ya arkadaş şekerli bala sahte diyipde milleti galyana getirmeyin arının kursagindan geçen herşey baldır sen organik yapiyorsun diye şekerli bala sahte diyemezsin sahte bal glikozla elde edilen arının kursagindan geçmeyen tamamıyla kimyasal olarak yapılan bala denir. Bizim verdiğimiz şeker organik şeker pancardan elde edilen şeker saçma sapan yazılar yazmayın bal satacam diye Allah'tan korkun.

    • Adın serkan Görgülü ama görgüsuz luğunı ispatlıyorsun. Arı; Ot çiçek yiyerek onu inek keçi koyun gibi sut e çevirir gibi çiçeği yiyerek bal yapmaz. çiçekte tatlı sıvıları toplar toplarken bazı enzimler katar (ham bal - Nektar) onun nemini buharlaştırır ve %17-20 arasına getirir balı yapar Bal HANGİ ÇİÇEKTEN TOPLANMIŞSA O ÇİÇEĞİN BALI ÖZELİLEERİNE GÖRE BALLIDA FARKLI OLUR. Balların rengi, kokusu, lezzeti,şifalığı erken veya geç donması polen farkı bundandır. ALLAH tan korkun diyorsun. BAL AKIMI SIRASINDA koyu ve arının stok yapması ve şekerle sahte bal yapmasını savunan sahtekarları savunuyor veya sahtekarlık yapıyorsun ALLAH tan ve azabından da korkmuyorsun...

    • Arının kursağından geçmekle ne pancar şekeri ne de glikoz baldır.Bu olsa olsa sahte baldır,sahtekarın balıdır.Arının balı değildir. Lütfen arıdan baldan anlamayan insanlarımızı kandırmaya çalışmayınız.

    • Güzel ve farklı bir ayrıntıyı dile getirmişsiniz. Lakin, biz tamamen doğal bal ile takviye amaçlı yapılan balları dile getirdik.

  • Merhaba iyi çalışmalar ben kırsehirden yazıyorum iki sene önce merzifon dan iki kovan ari almıştım beltaş ırkı dediler o zaman sağlıklısı şu an iki çerçevelik arı var günlük yumurta yok kovan sönecek ana arı alsam kurtarabilirmiyim yoksa geç mi kaldım.

    • Adam yorumda açık açık yazmış derdini...arının kursağından geçen balmışşşş, ! Yazık

    • iki çerçeve arı varsa kurtarabilirsiniz ve fazlalık çerçeveleri çıkarın sadece arı olan çerçeveler kalsın yeni anayı verin.

  • Merhaba benim burası mayısın 15 ı ne kadar bol çiçekli 15 mayıstan sonra her taraf kupkuru kuru ne önerirsiniz teşekkürler

    • daha yüksek rakımlı yerlere çıkarabilirsiniz arılarınızı eğer çok arı yoksa arı gibi çiçekli bitkiler de ekilebilir.

Paylaş