Arı Ölümleri ve Nedenleri

6
paket arı

Son günlerde arı ölümleri hakkında çok haber duymaktayız. Aynı zamanda sitemiz üzerinden gelen mailler ve görüşmüş olduğumuz arıcıların toplu olarak arı kayıpları olduğu görüyoruz. Ülkemizin bir çok yerinden buna benzer çok haberler alıyoruz ama buna dair kesin bir çözüm bulmuş değiliz. Çünkü ülkemizde buna dair isabetli ve sonuna kadar çalışmaları takip edebilecek kişi ve kurumlar eksik gibi görmekteyiz.

Arı Ölümleri Nedenleri Nedir konusuna yönelik şunları yazabiliriz yine sizleri bu konumuza ekleyeceğiniz cümleler varsa minnettarlıkla bekleriz. Çünkü sadece bizim görüşlerimiz yeterli değil sizlerin düşünleri ile harmarlarsak daha iyi bir sonuca ulaşacağımız düşünmekteyiz.

1) Tarım Sektöründe Kullanılan ilaçlar: Tarımda kullanılan ilaçların bal arılarına olan zararlı etkileri; kullanılan ilacın cinsi, uygulama yeri ve zamanı, uygulanan dozu, etki süresi, ilaçlama yöntemi, ilaçlama günlerindeki meteorolojik koşullar gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişebilmektedir. Hatalı ve tekniğine uygun olmadan kullanılan bazı zirai mücadele ilaçlarıyla kirlenen su kaynakları ve polen tozları, çok sayıda ergin arı ve yavru ölümlerine neden olmaktadır. Toz halinde kullanılan zirai ilaçlar, sıvı halde atılan ilaçlara oranla arılar için daha zararlıdır. Çünkü toz halindeki ilaçlar, daha kolay yayılır ve polenle birlikte kovana taşınabilirler. Devletin tarım ilaçları konusunda üzerine düşmeli ve arıları/arıcıları düşünerek yeni kanun ve yönetmelikler çıkararak ağır cezalar getirmeli ilaç kullananlar için.

2) Kullanılan Ham ve Temel Peteklerin Kalitesi: Çerçevelere takmış olduğumuz ham peteklere dikkat etmek lazım. Almış olduğunuz peteğin marka ve kalitesi çok önemli. Mümkün mertebe kendi bal mumlarınızı çekerek temel petek yapmaya çalışın yada güvendiğiniz ve bildiğiniz yerden petek almaya çalışın.

3) Arı Keki ve Arı Şurupları yada Takviye Gıdaları: Arıların özellikler sonbahar ve ilkbahar beslenmesi için arı keki, arı şurubu vs. beslenme gıdaları olmaktadır bunların kalitesi ve hijyeni çok önemli. Mümkünse kendi kekinizi ve şubunuzu kendiniz yapın yada kalitesi güvendiğiniz kişiden veya firmadan tedarik edin.

4) Arı İlaçlarının Markası: Son günlerde arıcılık adına bir çok arı ilaçları çıktı. Hemen piyasaya çıkan ve reklamlarda gördüğünüz şöyle yapıyor arıları böyle yapıyor sözlere kanmayın. Belki gerçekten öyle olabilir ama yine de temkinli olmak lazım. O ilaçların uzun dönemli sonuçları görmek lazım ve ona göre hareket etmeliyiz.

5) Sonbahar ve İlkbahar Beslemesi: Arıların mevsimlere göre beslenme oranları vardır. Eğer arıların şurubunu hazırlarken ilkbaharda 2 ye 1 ve kışa girerken ise 1 e 2 yapmayı unutmamak lazım bu ayarlarmaları tam ve doğru yapmazsak arılarda hazımsızlığa neden olabilir.

6) Ana Arı Değişimi: Sonbaharda yani baldan çıktıktan sonra ana arı değişimini yapmak gerekebilir. Yaşlı analar ile kışa girmek büyük risk oluşturur. Arıcılıkta genç ana arılar ile çalışmak her zaman arıların güçlü olmasını ve kendilerini daha iyi toplamasını sağlayacaktır. Bulunduğunuz yöre uygun ana arı ırklarını tercih ederek ve güvenirliği olan ana satışı yapanlardan ana arı temin edebilir yada kendini ana arı üretimi yapabilirsiniz.

Bizler genel olarak arı ölümleri ile ilgili olarak gördüğümüz tecrübeler ve ihtimaller çerçevesinde yazmaya çalıştık. Yine siz bizlerin yukarıda yazdıklarımıza ekleyeceğiniz sebepler varsa lütfen aşağıdaki Yorumlar kısmında yazarsanız memnun oluruz.

Ayrıca, genel olarak hep arıcı suçlu oluyor. Yok bakmadınız yok öyle yok böyle. Arkadaşlar kimse zirai ilaçlara ve temel peteklerin ne kadar acaba sterilize olduğunu araştırmıyor. Arı keklerinin içinde ne olduğu hakkında hiç kimsenin fikri yok. Sonra arı öldü arıcı suçlu. Yok değerli arıcı arkadaşlar, arıcı arısına kıyamaz. Suçlu yukarıda yazılanlar ve yöneticilerin bu konuya yeterince üzerinde durmamalarıdır. Başka bir sebep var mı sizce?

paket arı
Önceki İçerik2018 Arıcılık Fuarı
Sonraki İçerikArı Türleri ve Çeşitleri Nelerdir
Subscribe
Bildir

6 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments