Karabuğday Balı

1
karabuğday balı 8

Değerli ziyaretçilerimiz, son zamanlarda artık karabuğdayı duymayan kalmamıştır. Arıcılık içinde önemli bir nektar kaynağı olan karabuğday bir çok hastalık içinde karabuğday balı aranmaktadır. Arıcılar tarafından da karabuğday tohumunun ekimi yapılarak daha fazla bal yapılmaya başlanmış ve değeri de bir hayli fazladır. 2013 yılında Fransa ülkesinde yapılan bal yarışmasında ise karabuğday balı dünyanın en iyi balı seçilmiştir. Durum böyle olunca da arıcılar tarafından da ekimi yapılarak, çiçek ve nektarlarından karabuğday balı elde edilmektedir.

Karabuğday balının temel sağlık yararlarından biri, balın koyu rengiyle ilgilidir. Koyu balların genellikle antioksidanlarda daha açık renkli ballardan daha zengin olduğu tespit edildiği bilinmektedir. Bunun nedeni, balda bulunan antioksidanların, rengini veren kimyasallardan biri olmasıdır. Karabuğday çiçeklerinden yapılan bal, balın kendine özgü koyu bakır rengini veren, polifenol adı verilen bir antioksidan içerir. Karabuğday gibi daha koyu ballar ayrıca antioksidanlara ek olarak daha fazla vitamin ve mineral içerme eğilimindedir. Karabuğday balı, on sekiz amino asitlik küçük bir kaynaktır. Bu bal türü aynı zamanda yara iyileşmesini hızlandıran ve hatta yara izini azaltabilecek antibakteriyel ve anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Karabuğday balı, kendine özgü baharatlı-malt tadı ve pekmezi andıran bir tat ile koyu renkli bir baldır.

karabuğday balı 7Karabuğday balı, üretimi yapılan tarlanın veya çevrenin tamamen karabuğday tohumu ile ekilmiş araziden elde edilmesi gerekir. Arı nektar akımı zamanında ne kadar çok bu karabuğdaydan bal alırsa balı özü o kadar karabuğday balına yakın olmuş olur. Yani çok farklı çiçekler ile bal toplarsa karabuğday değeri düşebilir. Bunu kestane balı gibi düşünebilirsiniz. Nasıl kestane ağaçlarının yoğun olduğu yerlerde kestane balının aroması daha çok etkili ise kestane ağacının az olduğu noktalarda ise normal çiçekden de bal aldığı için bal karışık olur ve kestane balının etkisi düşük olur. Karabuğday tarlasına ne kadar arılarınız yakınsa ona göre saf karabuğday balı elde etmiş olursunuz. Balın görüntü olarak olarak yazımızın başında denildiği gibi koyu renge sahip bir baldır.

karabuğday balı 2En önemli nokta ise, çölyak hastalığı olarak bilinen hastalığı karşı şifa niteliği taşımaktadır. İnsan sağlı üzerinde büyük etkisi olan karabuğday besleyiciliğinin unu da çok önemlidir. Artık bir çok arıcı da karabuğday tohumu alarak arılıklarının etrafına bu tohumu ekerek daha fazla almaya çalışmaktadır. Çünkü, karabuğday ekiminden dikimine kadar süre içerisin yarısını çiçeklenme dönemi olarak geçirmektedir. Yani uzun süre karabuğday çiçekte kaldığı için arılar tarafından çok ziyaret edilir. Karabuğday tohumu sipariş için tıklayın…

1 Yorum

  1. Konya Bahri Dağdaş Eğitim ve Arş. Entitüsünde araştırma ekimi yapılmıştı…Tohum satışı, eki
    m alanı, toprak vs. gibi teknik şartların uygun olması gerekli…

Yorumunuz veya görüşünüz nedir?

Yazı hakkında yorumunuz nedir?
İsminiz Nedir