Kategoriler: ArıcılıkFoto Galeri

Gezginci Arıcılık

Gezginci Arıcılık Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Arı kolonilerinden daha fazla ürün alabilmek, bitkilerde tozlaşmayı sağlayabilmek amacıyla arı kovanlarının bir yerden başka bir yere taşınmasına denir. Bu genel olarak köyden yaylaya, il ve ilçelerden yüksek rakımlı yerlere, batı dan doğu illerine doğru hareket anlamına gelir. Burada amaç, nektar kaynağını takip etmektir. Nektar kaynağı yerine göre nerede varsa oraya arıları konuşlandırılmasıdır.

Gezginci arıcılık nedir sorusunun cevabı; arıcılığın yapıldığı bölgede bitkilerde çiçeklenme süresi kısa bir dönem içinde son buluyor ya da azalıyor ise arıcılar kovanları nektar ve polen kaynaklarının çok ve yoğun olduğu bölgelere taşırlar. Bu taşıma işlemi sonucunda arılar götürüldükleri bölgenin sahip olduğu bitkilerden yararlanarak daha çok ürün vermeye başlarlar.

Gezginci arıcılığın yapıldığı dönemler ise ilkbaharın sonu ve yaz başlangıcında kovanlar sahil ve ovalardan yüksek yaylara taşınır. Yazın bitiminde ve sonbaharın başlangıç döneminde kovanlar tekrar çam ve sahil bölgelerine taşınır. Bal almak ve nektarı yakalamak için rakım olarak yüksek yerlere kışlatmak için ise rakım olarak düşük yerlere gelinmesidir.

Gezginci Arıcılık Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
1) Kovanların taşınacağı yerin bitki örtüsü, nektar, polen zenginliği mutlaka daha önceden araştırılmalıdır. Çevredeki arıcılardan destek alınabilir.

2) Konaklama yapılacak alanının sel tehlikesi olmayan ve rüzgar almayan bir yer olmasına dikkat edilmelidir. Herhangi bir felaket esnasından zarar görmeyelim.

3) Bölgenin zirai ilaçlama yapılmayan ıssız bir alan olmasına dikkat edilmelidir. Doğal olması alacağımız bal içinde önemli bir faktör.

4) Kovanların diziliminin yapılacağı yer mutlaka ana yoldan uzak olmalıdır. Yerleşim yerlere uzak olmalı ki insanları rahatsız etmemeli ve bizim arılarımızda araçlardan zarar görmesin.

5) Gidilecek bölge hakkında araştırma yapılarak bölgede bulaşıcı, yayılabilen arı hastalığı olup olmadığı tespit edilmelidir. Herhangi bir sanayi fabrikası olup olmadığı da araştırabilir.

6) Kovanların taşındığı bölgede doğal florada uzaklık bir 3-4 km’den fazla olmamalıdır. Nektar kaynağına ne kadar yakın olursa o kadar iyi demektir.

7) Çam, pamuk ve ayçiçeği gibi yoğun nektar ve salgının olduğu bölgelerde ise beş yüz metreden az olmamalıdır. Hemen arıları nektarın dibine yerleştirmek gerekiyor.

8) Arılıklar arasındaki mesafe hesaplanırken ballı bitkilerin yoğunluğu, salgı ve nektar üretim kapasiteleri ve arılıkların kovan sayıları mutlaka dikkate alınması gerekir. Bu hesaplamalar yapılmaz ise mevcut olan potansiyel, koloni sayısının azlığı nedeniyle yeterince ya da koloni sayısının fazla olması nedeniyle ekonomik olarak olumlu sonuçlar alınmasını engeller.

9) Arıların nakliyesi ve indirilmesi sırasında kovanlar sarsılmamalıdır. Yükleme ve indirme esnasında petekleri sarsmadan ve kırmadan yerleştirmek gerekir. Çünkü böyle sarsıntılarda ana arı ölümlerine ve arı ölümlerine neden olabilir.

10) Kovanların havalandırılmasına dikkat edilmeli, tam dolu olarak taşınmamalıdır. Katlı olarak taşınmamalı bal varsa sağım yapılıp o şekilde araçlara yüklenmelidir. Aynı zamanda kovan tabanları da havalandırmaları iyi olmalı. Yakın mesafe ise sorun olmaz uzak yerler için toplu ölümler olup, bizi büyük zararlara sokacaktır.

11) Arıların nakliye işlemi mutlaka gece yapılmalı ve yolculuk sonrasında arılar gündüz açılarak dinlendirilmelidir. Çok uzak mesafelere gidiliyorsa arada yolda açılıp arıların uçması sağlanarak toplum yanmaların önüme geçilmiş olur.

Gezginci arıcılık nedir konusuna cevap vermeye çalıştık ve paylaştığımız bilgiler ışığında arılarınızı gezdirebilirsiniz. Yukarıda paylaştığımız gezginci arıcılık yolları hakkında daha iyi bilgi sahibi olursanız bir sezondan birden fazla ürün alarak daha fazla kar payı elde etmiş olursunuz. Yine siz değerli ziyaretçilerinde bu yazdıklarımızı da ekleyeceğiniz konu varsa yorumlar kısmından her zaman yazabilirsiniz.

Yorumları Göster

  • Gezgin aricilik araç üstünde montajla yapmak istiyorum yanliz şöyle bir sorun ile karşılaşıyoruz,
    1. Araç projesi
    2. Her yıl araç muayenesi ( arılar kamyon sirtindayken muayeneye gitme imkanı yok)
    3. Kamyon icin k1 belgesi ( sonuçta sadece arı icin kullanılacağından muaf tutulmasi)
    Konuyla alakalı arıcılar birliklerinin Tarim hayvancılık bakanlığına yasa başvuru yapmaları hususunda ilgili olmalarını ve arıcı arkadaşları bilgilendirmeleri talep rica ediyoruz

  • Gezgin arıcılık yapmak için herhangi bir resmi kurumdan izin almak gerekiyor mu?

  • Selamın aleyküm bence şöyle bir düzen olmalı 182 nin randevu sistemi gibi bir sistem olmalı haftalık fuloranın takibi yapılmalı fotoğrafları çekilip bilgi verilerek fotoğraflar yayınlanmalı bu işlem konaklama noktalarında her hafta değişmeli internetten takip edilerek randevuyla yerleşme yapılmalı bence en iyi verim böyle elde edilir arıcıya arıcıdan fayda yok millet bulunduğu fulorayı kıskanır olmuş arı süper iş yapsa dahi burası çok kötü sakın gelme diyor o yüzden verim elde etmek için bu sistem olmalı

Paylaş