Çerçevesiz ve Peteksiz Bal Yapımı

Son zamanlarda internette sosya paylaşım sitelerinde olan bir haberi ile ilgili olan bir videoyu paylaşma gereği duyduk. Daha önce bu çalışma ile ilgili olarak “Arı Kovanını Açmadan Bal Toplayın” başlığı altında yazımızı yazmıştık. Tekrardan ayrı bir konu açarak videosunu paylaşıyoruz.

İzleyeceğiniz videoda kısaca bahsetmek gerekirse; Avusturyalı arıcı olan baba ve oğul iki kişi arı kovanı açmadan bal sağım işlemi yapıyor. Sistem şu şekilde çalışıyor. Tamamen plastik malzemeler kullanılarak yapılan bu çalışmada petek gözlerini yapılan bir ayar ile arılar bal doldurduktan sonra bir düğme ile petek gözleri bozuluyor ve çerçeve üzerindeki oluklar sayesinde bal dışarıda buluna hortumlar aracılığı ile kavanoza doluyor. Sistemi çok kolay gibi görünüyor ama denemeden bilemeyiz. Çünkü videoda göreceğiniz üzere acaba arılar bu gözleri bal mumu veya propolis ile kaplarsa sistem nasıl çalışır veya çalışır mı sorusu akıllara takılıyor. Çalışmada tamamen çerçevesiz ve peteksi bal yapımı gösteriliyor. Videoyu izledikten sonra sizlerde konu hakkında yorumlarınızı yaparsanız sistem hakkında fikir geliştirmiş oluruz.

Yorumları Göster

  • ŞİMDİ SİSTEM PRATİK GİBİ MANTIKLI OLABİLİR AMA HANGİ ARILIKDA BÖYLE ACIK BAL HASADI YAPILABİLİR Kİ..HADİ YAPTIK DİYELİM NEM ORANI DÜŞMEMİŞ BAL SIVI VE CIVIK OLUR EKŞİME YAPAR YANİ BAL OLMAZ AYRICA ARICILIĞIN EN HEYECANLI KISMI O ÇERÇEVELERİ SIRLI GÖRMEK VE HASAD ETMEK İŞİN SİHİRİNİ ÖLDÜRÜYOR BU SİSTEM...

  • bal sırlanmadan yani içindeki su oranı belli bir yüzdeye düşmeden balın olgunlaşması eksik olur.Gördüğüm kadarıyla arının getirdiği sırlanmadan toplanıyor.Bu işlemin lezzet ve dayanıklılık üzerine negatif etkisi olacağını düşünüyorum. Yinede geliştirilebilir çok güzel bir fikir.

  • arı bu peteklerin ağzını mumla mühürleyecek çatlaktan bal aksa da bu mühür bozulmayabilir,veya ikiye ayrılıp tekrar kapanabilir.

    bu mühürlü ama içi boş kalan göze arı tekrar bal koyarmı.?

Paylaş