Kategoriler: Kışlatma Dönemi

Arıları Kışa Hazırlamak

Arıları kışa hazırlamak için vakit geldiyse arıcılık için demekki dinlenme zamanı gelmiş demektir. Arıları kışa hazırlamaya başlayarak arıların kış uygusu öncesi yapmanız gereken bazı işler vardır.

Genenillek arılar, kovan içeresindeki hava sıcaklığının 14 derece gibi indiği zaman arı kolonisi bir araya gelerek üzüm salkımı gibi salkımlar oluşturrlar.Yapmış oldukları bu salkımın merkez sıcaklığının 33 derece olduğu en dıştaki arıların yüzeyi ise yaklaşık olarak 6 ila 8 derece olduğu görülmüştür. Bu ısıyı koruma yolu ise arılar bal tüketerek bu sıcaklığı korumaktadırlar. Kar yağdığı zaman havalar soğumaya başlayınca bu salkımdan düşen arılar tekrar bu salkıma çıkamazlar o yüzden kış boyunca arılar rahatsız edilmeyecek yerlerde konakmalıdır.

Baktığınız havalar iyice soğudu ve kovan uçuş deliğinden girip çıkan arılarda yok ise arılıkta gerekli kış için gerekli tedbirleri alabilirsiniz. Kovanlarının üzerine örtmek ve yerden tasarruf etmek için kovanları yan yana getirerek üzerlerini örtebilirsiniz. Asla bu örtü kesinlikle kovanın havalanmasını engelleyecek şekilde olmamalıdır.

Eğer çevrede propolis kaynakları bolsa arılar giriş deliklerini kendileri daraltırlar. Ama bu yapılmamışsa bir çıta parçasıyla giriş deliğini daraltmak gerekir. Kovan giriş deliğinin yönü sert ve soğuk esen rüzgarların aksi istikamette olmalıdır. Buna dikkat edilmezse arı kovan içindeki gerekli ısıyı sağlayamaz.

Kovanların yerden 40-50 cm yükseklikte sehpalar üzerine konması en doğru harekettir. Eğer kovanlar doğrudan toprak üzerindeyse, kış mevsimine girmeden önce bunların yer ile temasını kesmek gerekir. Kovanın üzerine kar yağması herhangi bir probleme yol açmaz. Bilakis kovan soğuğa karşı daha iyi korunur. Ama özellikle çok kar yağdığı günlerde kovan giriş deliklerinin kontrol edilerek açılması gerekir.

Kışın dışarıda kar olup havanın da güneşli olduğu günlerde arı girişine havalandırmayı kesmeyecek şekilde bir tahta parçası koyarak, güneş ışıklarının kovan içine girmesi engellenmelidir. Çünkü böyle havalarda güneş ışıklarını gören arılar kovan dışına çıkmaya teşebbüs ederler. Fakat dışarısı karlı olduğu için uçamayıp telef olurlar. Arıların dışarı çıkması engellenemiyorsa kara konup ölmemeleri için arılığın önüne, kül, saman, ot gibi şeyler yayılmalıdır.

Eğer kışın arılarda gıda azlığı problemi çıkarsa güneşli bir günde şerbet yerine arı kekiyle beslemek gerekir.  Arı keki ile ilgili gerekli ve ayrıntılı bilgiler ulaşmak için arama kısmına arı keki yazarak aratabilirsiniz.

Yorumları Göster

  • Arı keki hiçbir zaman şurup yerine geçmez. Kek anaarının yumurta atmasını hızlandırır, buda kovan içerisindeki balın azalmasına sebep olur. Kışa arı söyle sokulur; arının balını aldınız hemen arkasından varroa mücadelesi, daha sonra ya kek verirsiniz yada 2 günde bir 400 gr 1e 1 şurup. Burada amaç şudur kek veya hafif şurup anaarıya yumurta attırır. Eylülde besin stoklarını kontrol edersiniz stoklar yetersiz ise stoklar oluşuncaya kadar tekrar 1e 1 şurup. Tabii her şuruplamada anaarı yumurta atar. En önemli kontrol 10 ekimde yapılır tekrar besin kontrolü stoklar yetersiz ise 2 ölçü şeker 1 ölçü su( 2ye 1 şurup hazırlarken su kaynar olacak yoksa şeker erimez) ekim 25 2. Varroa mücadelesi. Kasım 5 arıların kaplamadığı çıtalar kovandan alınır. Aldığımız çıtalar ballı olduğu için boş kovanlarda ağızları kapatılarak saklanır. NOT ballı çıtalar erken ilkbaharda balı erken biten arılara bulunmaz bir nimettir. Kasım 15 veya 20 havanın ılık olduğu arıların dışarıya çıktığı bir gün 3. Varoa mücadelesi( arılar salkıma girdiği için bu tarihte arılara içeriği amitraz olan duman verebilirsiniz. Organik kokulu asitler kullanmayınız ama oksalik asit kullanabilirsiniz) bu tarihten sonra kovanların kapağı kapatılır şubat 15 tarihine kadar açılmaz. Kışa girerken kesinlikle kek veya başka birşey vermeyiniz. 0544 546 49 48 arıcı uğur

    • Çok aydınlatıcı olmuş. Elinize sağlık. Eksik olan, hangi bölge, hangi rakım için geçerli bu yazdıklarınız acaba.

      • Fark etmez önemli mevsim aylarına denk getirerek uygulayabilirsiniz.

Paylaş