Arılar Hangi Mevsimde Bal Yapar

Arıların bal yapması bulunduğu yöreye göre farklılık göstermektedir. Ülkemizde bal akım zamanı yine Mayıs ayı başı gibi başlayıp Ağustos ayı sonuna kadar devam etmektedir. Hatta Ağustos ve Eylül aylarında ise çam balında yine bal gelmektedir. Şimdi hangi aylarda ortalama olarak ne tür bal gelir ve hangi çiçeklerin ağırlıklı olduğu yörelerde ne zaman bal gelmeye başlar onun üzerine biraz açıklamalarda bulunalım.

Arılar yaz mevsiminde bal yapmaya başlar. Yaz mevsimi olarak Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kaplamaktadır. Buradaki her ayda gelen bal akımının içeriği farklı olmaktadır. Örnek olarak; Tekirdağ tarafından bulunan bir arıcı Nisan ayında bile kanola dan bal almaya başlayabilir. Mayıs ayında yoğun bir şekilde olan akasya çiçeklerinden ise güzel bal gelmeye başlar. Haziran ayı başı gibi ise kestane ağaçlarının bulunduğu özellikle Karadeniz boyu illerde kestane balı akımı başlar. Kestane ağaçlarının çiçek açtığı dönemde yine ıhlamur ağaçları da çiçekler açmakta olup ve güzel ıhlamur balı da alınabilmektedir. Yine Temmuz ayının ortaları gibi ayçiçeği tarlalarının bulunduğu yerlere götürerek ayçiçeği balı alabiliriz. Daha sonra yüksek rakımlı yaylarda Temmuz ve Ağustos aylarında ise dağ çiçeklerinden birbir çeşit çiçeklerden çiçek balı toplamaktadır.

Görüldüğü üzere arıların bal toplamaya başladığı aylarda bal aldıkları bitkiye göre farkılık göstermektedir. Buradaki farklılık keskin bir şekilde olmayıp, yoğun hangi çiçek o bölgede varsa onun balının geldiğini kabul etmekteyiz. Çünkü akasyadan bal alırken yine çevrede bir çok çiçek türü bulunmaktadır ama biz akasya ağaçlarının yoğun olduğunu kabul ederek akasya balı aldığımızı kabul ediyoruz. Aynı zamanda yine kestane ağaçlarının yoğun olduğu bölgelerde aynı zamanda ıhlamur ağaçları da yoğun olduğu için kestane balı diyoruz veya karışık kestane ve ıhlamur deyip satışını yapabiliriz.

Bu mevsimlere göre bal alırken gezginci arıcılık yapmalıyız ki her bölgeden her çiçekten bal almayı ihmal etmeyelim. Çünkü akasyadan bal aldıktan sonra onun balını sağıp, arıları kestane balı için kestane ağaçlarının olduğu noktalara götürmeliyiz. Buralardan da bal aldıktan sonra ayçiçeği tarlalarının olduğu yerlere götürmeliyiz. Buradan da balımız aldıktan sonra yüksek rakımlı yaylalara giderek en güzel balları alabiliriz. Bir bal mevsiminde 4 veya 5 kere bal sağımı yapabiliriz. Arılar hangi mevsimde bal yapar sorusuna umarım güzel cevap vermiş oluruz. Yazılarımıza yorumlar kısmından önerilerde bulunarak destek olabilirsiniz.

Yorumları Göster

  • Ben ana ari siparişi yaptım ancak bu sipariş hakkında aydınlatılmamı bekliyorum.

    • Sanırım ANA ARI GEN sitesi üzerinden sipariş verdiniz. 0543 350 50 91 numarasının watsabına yazınız. Size hızlı bir şekilde dönüş yapılacaktır. Siparişiniz ana arı listesine kayıt olmuştur.

Paylaş