Arıcılar Birliğinden Sahte Bal Uyarısı

Her geçen gün ne kadar sahte bal uyarısı yapsak azdır. Çünkü, sürekli bir şekilde bal hakkında sahte bal uyarısı almaktayız. Son günlerde, Niğde Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünal, vatandaşları içine bal esansı konularak satılan ballar konusunda uyardı.

Ünal “Sokaklarda, mahalle aralarında veya bilmediğiniz yerden bal satın almayın. Bunları saf bal ile ayırt etmek çok zor” dedi.
Son günlerde seyyar satıcıların sahte balları piyasaya sürmeye çalıştığını ileri süren Ünal, sektörleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ünal “Türkiye’de arıcılık ile alakası olmayan bazı firmalar bal satışı yapıyor. Türkiye’de ucuz fiyata bir çok yerinde içine bal esansı koyulmuş ballar satıyorlar. Denetim için kontrole gelindiğinde balların saf olmadığını belirten ambalajlar yapıştırılıyor. Denetim sonunda da ambalajlar çıkartılıp bal niyetine satılıyor. Bunun için her yerden bal almayın, balı bildiğiniz yerden satın alın. Bunların bazı sıkıntıları olabiliyor. Bir problem gördüğümüz zaman bizde müdahale ediyoruz. Ayrıca Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının da bunlarla ilgili denetimleri mevcut. Saf bal ile esanslı bal kolay ayırt edilemiyor. Bunu biz ayırt ederiz ama vatandaşlar edemez. Bunun için dikkatli olmak lazım” dedi.

Doğal, saf bal hakkında da bilgi veren Ünal şöyle konuştu: “Bal alırken rengi ölçü değil. Çok dolu, aşırı beyaz ballardan uzak durulmalı. Balın kendi bildiğimiz rengi vardır. Fakat yöresine göre değişebilir. Balın en büyük özelliklerinden birisi kokusudur. Süzme kavanoz balı açtığınızda bal kokusu sizi karşılayacaktır. Çiçeğin kevenin, kekiğin kokusunu hissedersiniz. Yüzde 100 balı anlamak için bir çıta balın yüzeyi sırsız ve yarım çerçeve şeklinde olmalıdır. Arı tarafından hepsi doldurulmamış bal hakiki saf baldır. Süzme bal ise 1 ay sonra kavanozun içinde donuyorsa hakikidir” diye konuştu.

Yukarıda yazılmış olan sahte bal hakkındaki uyarıları ve gerçek balın nasıl olması gerektiği hakkındaki uyarıları dikkat ederek doğal ve sağlık bal yiyebilirsiniz.

Yorumları Göster

  • Sayın mustafa başkan doğru söylüyorsunuz, ama kime söylüyorsunuz. Ne kadar doğru bilgi verirseniz verin, vereceğiniz bilgi karşınızdakinin anlayacağı kadardır. Benim şöyle bir iddiam var, tc vatandaşlarının% 80 i hakiki yayla balı yememiştir. Tc vatandaşlarının % 80 i ömründe en az bir kere glikozu bal diye yemiştir. Bunu analizi şuradan çıkarıyorum, ilk defa bal vereceğim birisine katkısız yayla balı yeyip yemediğini soruyorum, aldığım cevapların hepsi aynı, şuradan aldık buradan şu fiyata getirtdik yok şöyle kaliteli vb. Balınız donuyormu diye soruyorum % 80 i donmuyor cevabını veriyor. Neyse balı veriyorum 1 hafta sonra müşterimle görüşüyorum, müşteri beni görür görmez gözlerinde muhteşem bir gülücükle beni karşılıyor,öpüşmeler sarılmalar çay ısmarlamalar. Beni karşılamasındaki samimiliğinden hakiki bal yemediğini anlıyorum. Bal eğer katkısızsa, birde yayla balıysa, yemeye doyamazsınız arkadaşlar. Biz üreticiler işimizi doğru yapalım ve doğruyu anlatalım. Balın donması gerektiğini her yerde her fırsatta anlatalım.Anlamak istemeyen anlamaz ama hiç bir mücadele boşuna değildir. Kg si 8 tl 10 tl ye glikoz alanlara kızmayın. Onlarda hasta olduğu zaman hakiki arı ürünleri alacaklardır.ben çizgimi hiçbir zaman bozmadım, yalnızca sabrettim hastalanan benim yanıma geliyor ve mutlaka bir ürün alıyor, aldığı ürün iyi gelirse en az iki müşteri buluyor. 0544 546 49 48 merzifonlu arıcı uğur aktaş

Paylaş