Kategoriler: Arıcılık

Arı Yetiştiriciliği (Arıcılık) Kursu

Türkiye’nin pek çok il ve ilçesinde bu arıcılık kursunun gerçekleştirildiği yerler bulunmaktadır. Genellikle halk eğitim merkezleri ve Tarım İl/İlçe Müdürlükleri tarafından verilmektedir. İstanbul ilinde ise İSMEK tarafında da verilmektedir. Aynı zamanda bu arıcılık kursu veren özel eğitim kurumlarıda bulunmaktadır. Peki bu kurslar gerçek anlamda arıcılık için bizlere ne veriyor onlar hakkında bilgi verelim.

Buraya tıklayarak gerekli bilgileri isteyebilirsiniz.

Arıcılık Kursunda Öğretilen Konular:

Kursta öğreneceğiniz eğitim süreci hem uygulamalı hem teorik bilgilerden oluşmaktadır. Başlangıç aşamasında bal arısının vücut yapısı, arı kolonisi, teknik arıcılıkta kullanılmakta olan alet ve malzemeler, arıcılığa başlamak, arının meydana getirdiği ürünler, ilkbahar, yaz, sonbahar, kış mevsim çalışması, suni arı yetiştiriciliği, arı merası, arı sütünün elde edilmesi, çiçek tozunun toplanması, kovanda arı sağlığı, arı hastalıkları, bal arısı zararları gibi hem bilgilendirici hem de uygulamalı eğitimler verilmektedir. Bu eğitimlerin ardından sertifika almaya hak kazanan katılımcılar, bu alanda kendilerini geliştirerek kariyerlerine yeni bir başlangıç yapabilmektedir. Bazı kurslar M.E.B tarafından hazırlanan çalışma programlarına göre öğrencilere arıcılığın tüm tekniklerinin öğretilmesi amaç edinilmiştir.

Arıcılık Kursunun Süresi:

Genellikle 1 ay ile 2 ay arasında değişen arıcılık kursunda verilen eğitim, M.E.B’dan onaylı Arıcılık Belgesi ile desteklenmektedir. Bu belgeyi almak isteyen kişilerin kurslara başvurması ve eğitim sürecinden geçmesi gerekmektedir. Yapılan sınav sonucunda başarılı olan her öğrenci arıcılık bu belgeyi almaya hak kazanmaktadır. Profesyonel düzeyde arıcılık ile ilgilenmeyi hedefleyen her katılımcının bu belgeyi alması gerekmektedir. Genellikle dersler hafta içi veya hafta sonu, haftanın iki günü, 1 ile 2 saat arasında verilmektedir. Kurslar bulunduğunuz il ve ilçenin halk eğitim merkezlerine göre akşam da olabilmektedir. Oradaki eğitim kurumu eğitim katılacakların durumu göre ders programı belirleyebilir.

Arıcılık Kursu İçin Gerekli Evraklar:

Aşağıda bulunan evrakları temin etmeniz durumunda bulunduğunuz yerdeki özel veya devlet eğitim kurumlarına verebilirsiniz.

  • Öğrenim Belgesi (En az okur yazarlık seviyesinde)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İki adet vesikalık fotoğraf

Arıcılık kursuna kimler katılabilir?

Kursa katılmak için belirlenen herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Arıcılığa hevesli olan, kendini geliştirmek isteyen ve arı ailesini yöneterek ürünlerinin satışını gerçekleştirmeyi hedefleyen herkes arıcılık kursunda eğitim alabilmektedir. Kurs aynı zamanda hobi amaçlı öğretilen pek çok teknik eğitim sürecini içerisinde barındırabilmektedir. Devlet memuru olanlarda katılabilir ve aynı zamanda arıcılık desteklemeleri gibi fırsatlardan yararlanabilirler. Arıcılık kursu hakkında sormak istediğiniz sorularınız olursa aşağıdaki yorumlar kısmında yazınız lütfen…

Yorumları Göster

  • Adana merkezde böyle bir kurs varmı bilgisi olan varsa bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler. Ve devlet en az kaç arı için kredi veriyor

  • Hocam Sertifika Almak Istiyorumda Ismek ve Halk Egitim Merkezlerinde Yer Bulamiyorum Sertifika Alacagim Ozel Kurslar Varmi Varsa Isimlerini Soylermisiniz.Ismek Cunku Kac Aydir Bakiyorum Hep Dolu.
    Istanbuldayim.

  • Urfa dan Ziya kaplan iki yıl oldu hâlâ belgeyi alacak bir kapı bulamadım MEB de sayı yetersizliği var tarım il ve ilçe lerde baştan salma her biri başka birine gönderiyor.biri hayvan sağlığı diyor öbürü MEB diyor bir diğeri ilçe tarım diyor başka biri arıcılar odası diyor bende belge almama kararı aldım saygılar

  • Mrh bende eşim ile milli eğitimden kayıt olduk acaba aricilik hakkinda kitap veriyorlar mi

  • Merhabalar ben Ramazan arıcılık yapmak istiyorum ve cok hevesli yim bu işi de eşimle yapmak istiyorum nasip arıcılık kursuna pazartesi başvuru yapacaz eşimle beraber ve sizleride deneyim lerinde faydalanmak isterim şimdiden yapacağınız yorum ve önerileriniz bekliyorum teşekkür

  • ŞU AN KURS 2 GRUP (GÜNDÜZ VE AKŞAM) OLARAK DEVAM EDİYOR,EN YAKIN YENİ GRUP KURS 12 MART TA BAŞLAYACAK....

    • Teşekkür ederim 12 mart gurubuna katılacağım ön müracaaat formunu faxlamıştım. İyi çalışmalar.

  • 2015 Yılında ana arı yetiştirme kursları trakyada nerelerde yapılacağı hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Ayrıca talep edilmesi halinde Edirne'de açılabilir mi? selamlar Zafer Küçük EDİRNE

    • Zafer küçük, il ve ilçe tarım müdürlüklürine aynı zamanda halk eğitim merkezlerine gidip sorunuz. Gerekli talep olması durumunda ana arı yetiştiriciliği veya arıcılık kursu açılacaktır.

Paylaş