2014 Yılının En Son Sahte Bal Markası

0
paket arı

Değerli arıcılar, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü  tarafından 28/10/2014 tarihinde en son gerçekleştiren denetimlerde aşağıda belirtilen firmanın bal takviye bazı maddelerin katıldığı tespit edilmiştir. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün yayınlamış olduğu yazı şu şekildedir;

28 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilen kamuoyu duyurusunda:

Birinci grupta yer alan taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerle ilgili olarak toplam 59 parti ürün (et ürünü, süt ürünü, bal, fıstık ezmesi, bulgur, baharat, zeytinyağı) açıklanmıştır. Taklit ve tağşiş edilmiş ürünleri üreten firmalar hakkında 5996 sayılı Kanun kapsamında 13.304 Türk Lirası idarî para cezası uygulanarak; bu ürünlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilmiştir.

İkinci grupta yer alan kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ürünlerle ilgili olarak laboratuvar analizleri neticesinde içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen 11 parti ürün (takviye edici gıda, kahve ve enerji içeceği) açıklanmıştır. Bu ürünler ise, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılmakta ve ürünlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilmektedir. Ayrıca söz konusu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında kamunun sağlığına karşı suçlar kapsamında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.

Kamuoyuna duyuru uygulamasının temel amacı tüketicinin sağlığı ve menfaatinin korunması ve sektörde haksız rekabetin önlenmesidir. Bu sayede Bakanlığımızın yürüttüğü resmi kontroller ve firmaların kendi otokontrol sistemi dışında tüketiciler aracılığıyla piyasa üzerinde bir denetim mekanizması oluşturulması ve “güvenilir gıda üretimi”nin teşvik edilmesi hedeflenmektedir.

Ürün/firma bilgilerinin kamuoyuna duyurulması, tüketici tercihlerinin oluşmasında belirleyici olduğundan,  yasal yaptırımlardan çok daha etkili ve caydırıcı olabilmektedir.

Bu kapsamda, laboratuvar sonucu ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten veya satan 1 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği bir parti ürüne ait biglier şu şekildedir.

Kaynak: http://www.tarim.gov.tr/GKGM/Belgeler/Duyurular/kamuoyuna%20_duyuru.pdf

Bu şekilde gerçek arıcının emeğini çalanlara karşı hiç arıcı sessiz kalmamalıdır. Her toplumda bunu dile getirmeli ve internette  bunu ifşa etmeli ki gerçek arıcının emeğini yerini bulabilsin.

paket arı
Önceki İçerikİşte Bal Avcıları
Sonraki İçerik2015 Yılı Arıcılık Desteklemeleri
Subscribe
Bildir

0 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments