Kategoriler: Soru ve Cevap

Gerçek Bal Nasıl Ayırt Edilir

SORU:
Gerçek bal nasıl ayırt edilir beklediğinde şekerleme yapar mı?

Kimden: filiz öcal

CEVAP:
Merhabalar Filiz hanım, gerçek balı ayırt edebilmek için bir çok alternatif var. Bunların bazılarını aşağıya sıralayacağım. Ayrıca gerçek bal kesinlikle sizin tabirinizle şekerlenir arıcı tabiri ile kristalleşir. Bu kristalleşme süreci çiçek nektarının kaynağına göre değişir.

Sahbe bal ile doğal balı ayırt etme yolları:

1- Baldaki Kristalleşme (şekerleşme) veya granülleşmenin sebebini içinde sulandırılmış şeker olduğuna bağlamak yanlış bir yaklaşımdır. Bal aşırı doymuş şeker solüsyonudur ve tağşişli olsun olmasın kristalleşebilir (şekerlenebilir). Bu nedenle kristalleşme normaldir. Dahası belirli bazı çiçek kaynaklarından üretilen ballar kristalleşmeye eğilimlidir. Bu nedenle kristalleşen bal sahte baldır demek yanlış olur.

2- Bazı kişiler şiddetle karıncaların gerçek bala karşı hevesli olmadığına, bu bala iştahla saldırmadıklarına inanmaktadırlar. Ortada bir neden olmaksızın karıncaların içine şeker katılmış bir bala iştahla saldırmalarını anlamak veya inanmak oldukça zor. He ne kadar işe yarasa bile, karıncalar balı test etmek için devamlı mevcut olmayabilir. Ayrıca karıncaların sıvı şekere neden daha fazla ilgi duydukları; balın yoğunluğundan, değişik aromalı çiçeklerden elde edilmesi gibi faktörlerle de alakalı olabilir.

3- İnternet üzerinde sık rastlanan test yöntemlerinden biri; bir çöpe tutturulan pamuk parçasının bala daldırılarak kibrit ile yakılması testidir. Eğer bal doğal, tağşişsiz ise yanacağına inanılır. Bir sitede bu test ile ilgili makaleyi yazan yazar bu yöntemi çok kere değişik tipteki ballar üzerinde denediğini ve bu denemelerden bazılarında gerçek balı kesinlikle doğru olarak gösterdiğine emin olduğunu belirtmekte (örneğin petek balda) fakat sonucun tutarlı olmadığından bahsetmektedir. Bu test yönteminin daha çok pamuğun balın içine ne kadar miktar batırıldığına ve ne kadar süre ateşe tutulduğuna bağlı olduğunu ifade etmektedir. Bir sitede ise tağşişli balın, içindeki sudan dolayı yanmadığını, yansa bile bir çatırdama sesi ile yandığını belirtmektedir.

4- Katıksız balı tespit etmek için diğer bir yöntem ise sıvı balın bir bardak su içinde nasıl davrandığını gözlemektir. Katıksız bal suda hemen erimez. Katıksız balı suda eritmek için biraz çaba sarf etmeniz, karıştırarak topaklanmış parçaların erimesini sağlamanız gerekir. Buna karşılık şeker, suya atıldığında kolayca erimeye meyillidir. Ancak bu testin sonuçları farklı bal türleri farklı viskoziteye (akmazlık, koyuluk) sahip olduğu için bazen net değildir. Bazı ballar diğerlerine göre daha yoğun ve koyudur, bu tür koyu ballar şeker ilave edilmiş bile olsa suyun içerisinde kolayca erimezler. Bu nedenle tam güvenilir bir yöntem olmayıp bir fikir verebilmektedir.

5- Bir bal satıcısı başka yolun ise şu olduğu iddia ediyor; Bir A4 kağıdına biraz bal döküp birkaç dakika bekledikten sonra kağıdın ıslak olup olmadığı kontrol edilir. Eğer kâğıt ıslak ise bu hileli bir baldır, ıslak değilse doğal, hilesiz baldır.

6- Bir sitede ise biraz daha profesyonel yöntemler anlatılmış. Biraz kimya bilgisi olan kişiler bu testi evlerinde yapabileceklerini tahmin ediyoruz. Her ne kadar biz denemesekte belki deneyen çıkar diye makalemize eklemek istedik. Bunlardan ilki anilin klorid testidir. Önce anilin cklorid hazırlanır ve daha sonra test için kullanılır. Anilin klorid 3 birim anilin ve bir birim konsantre hidroklorik asitten elde edilir. Küçük seramik bir kap alınır ve içine az bir miktar bal konulur. Yaklaşık 5-7 damla anilin klorid eklenir ve iyice karıştırılır. Eğer bal tağşişli ise (hileli bal) koyu kırmızı bir renk oluşur.

7- Diğer bir analiz metodu ise şöyle; Bir test tüpüne biraz bal alınır, üzerine eşit miktarda su eklenir ve iyice karıştırılır. Bu solüsyondan yaklaşık 100 ml alınır ve üzerine 5 ml eter eklenir. Bu karışım, karıştırıldıktan sonra iyi bir solüsyon elde etmek için bir kenarda biraz bekletilir. Üst tarafta kalan eter katmanı bir başka altı düz bir kaba alınır. Eter kısa süre içinde buharlaştırılır ve buna rezorsinol eklenir. Eğer kırmızı bir renk oluşur ise balın hileli (tağşiş) olduğu anlamına gelir.

Yorumları Göster

  • Hiçbir zaman bal akım döneminde katkı vermemiş biri olarak söylüyorüm, çay bardağının yarısına kadar süzme balı doldurun, bardağın ağzını sera poşetiyle kapatın, buzdolabının sebzelik bölümünde bekletin. 1 ay ile 3 ay arasında donması gerekir. Katkısız çiçek balları kesinlikle donar. Birçok doğal bal üreticisinin balın donma sebebini anlatamadıkları için katkılı bala geçtiklerine tanık oldum. Ülkemizde katkılı balın çoğalmasının en önemli sebebi siz tüketicilersiniz. Balın donması gerektiğini bilmezsiniz, bala değerinin altında para vermek istersiniz. Sonuçda kaybeden siz olacaksınız. Benim gibi hala katkısız balda inat eden bir kaç kişi kaldı bizleride küstürün bitsin bu iş. Neden böyle isyan dolu yazıyorum anlatayım. Son dönemlerde ucuz marketlerden 17 tl ye hakiki bal aldığını sanan insanların sayısı çoğaldı. Ben parekende 35 tl ye satıyorum halkdan birisi geliyor yanıma,sen katkısız bal üretiyormuşsun, senden bal almak istiyoruz vb. Fiyat 35 tl dediğim zaman neeee 35 tl ye balmı olur yavvv ben falanca marketten falanca marka balı 17 tl ye alıyorum, hemde bir gram şeker yok, hem şeker olsa devlet buna izin verirmi. Türk milleti düşünmez inanır sözü gerçek olmaya başladı. 0544 546 49 48 arıcı uğur

  • gerçek balı sadece tubitak anlayabilir diğer başka yöntemler geçersiz bilimsel olmayan uydurma yöntemlerdir sadece laboratuarda anlaşılabilir .

  • Sayın admin : Tahir beyin söylemek istediği reflaktometredir. Gerçek balın ışığın kırılması ve olgun balın ölçülmesiyle ilgili %100 doğruluk tespiti vardır.

  • Balın ışığı kırdığı yöne göre gerçek çiçek balı veya tağşişli bal olduğunu ayırmamız mükün mü ?Bir kaynaktan Gerçek çiçek balının ışığı sola kırdığını,salgı balı olan çam balının ve tağşişli balın ışığı sağa kırdığını okumuştum.Acaba gerçek payı varmıdır?

  • Merhabalar Filiz hanım, gerçek balı ayırt edebilmek için bir çok alternatif var. Bunların bazılarını aşağıya sıralayacağım. Ayrıca gerçek bal kesinlikle sizin tabirinizle şekerlenir arıcı tabiri ile kristalleşir. Bu kristalleşme süreci çiçek nektarının kaynağına göre değişir.

    Sahbe bal ile doğal balı ayırt etme yolları:

    1- Baldaki Kristalleşme (şekerleşme) veya granülleşmenin sebebini içinde sulandırılmış şeker olduğuna bağlamak yanlış bir yaklaşımdır. Bal aşırı doymuş şeker solüsyonudur ve tağşişli olsun olmasın kristalleşebilir (şekerlenebilir). Bu nedenle kristalleşme normaldir. Dahası belirli bazı çiçek kaynaklarından üretilen ballar kristalleşmeye eğilimlidir. Bu nedenle kristalleşen bal sahte baldır demek yanlış olur.

    2- Bazı kişiler şiddetle karıncaların gerçek bala karşı hevesli olmadığına, bu bala iştahla saldırmadıklarına inanmaktadırlar. Ortada bir neden olmaksızın karıncaların içine şeker katılmış bir bala iştahla saldırmalarını anlamak veya inanmak oldukça zor. He ne kadar işe yarasa bile, karıncalar balı test etmek için devamlı mevcut olmayabilir. Ayrıca karıncaların sıvı şekere neden daha fazla ilgi duydukları; balın yoğunluğundan, değişik aromalı çiçeklerden elde edilmesi gibi faktörlerle de alakalı olabilir.

    3- İnternet üzerinde sık rastlanan test yöntemlerinden biri; bir çöpe tutturulan pamuk parçasının bala daldırılarak kibrit ile yakılması testidir. Eğer bal doğal, tağşişsiz ise yanacağına inanılır. Bir sitede bu test ile ilgili makaleyi yazan yazar bu yöntemi çok kere değişik tipteki ballar üzerinde denediğini ve bu denemelerden bazılarında gerçek balı kesinlikle doğru olarak gösterdiğine emin olduğunu belirtmekte (örneğin petek balda) fakat sonucun tutarlı olmadığından bahsetmektedir. Bu test yönteminin daha çok pamuğun balın içine ne kadar miktar batırıldığına ve ne kadar süre ateşe tutulduğuna bağlı olduğunu ifade etmektedir. Bir sitede ise tağşişli balın, içindeki sudan dolayı yanmadığını, yansa bile bir çatırdama sesi ile yandığını belirtmektedir.

    4- Katıksız balı tespit etmek için diğer bir yöntem ise sıvı balın bir bardak su içinde nasıl davrandığını gözlemektir. Katıksız bal suda hemen erimez. Katıksız balı suda eritmek için biraz çaba sarf etmeniz, karıştırarak topaklanmış parçaların erimesini sağlamanız gerekir. Buna karşılık şeker, suya atıldığında kolayca erimeye meyillidir. Ancak bu testin sonuçları farklı bal türleri farklı viskoziteye (akmazlık, koyuluk) sahip olduğu için bazen net değildir. Bazı ballar diğerlerine göre daha yoğun ve koyudur, bu tür koyu ballar şeker ilave edilmiş bile olsa suyun içerisinde kolayca erimezler. Bu nedenle tam güvenilir bir yöntem olmayıp bir fikir verebilmektedir.

    5- Bir bal satıcısı başka yolun ise şu olduğu iddia ediyor; Bir A4 kağıdına biraz bal döküp birkaç dakika bekledikten sonra kağıdın ıslak olup olmadığı kontrol edilir. Eğer kâğıt ıslak ise bu hileli bir baldır, ıslak değilse doğal, hilesiz baldır.

    6- Bir sitede ise biraz daha profesyonel yöntemler anlatılmış. Biraz kimya bilgisi olan kişiler bu testi evlerinde yapabileceklerini tahmin ediyoruz. Her ne kadar biz denemesekte belki deneyen çıkar diye makalemize eklemek istedik. Bunlardan ilki anilin klorid testidir. Önce anilin cklorid hazırlanır ve daha sonra test için kullanılır. Anilin klorid 3 birim anilin ve bir birim konsantre hidroklorik asitten elde edilir. Küçük seramik bir kap alınır ve içine az bir miktar bal konulur. Yaklaşık 5-7 damla anilin klorid eklenir ve iyice karıştırılır. Eğer bal tağşişli ise (hileli bal) koyu kırmızı bir renk oluşur.

    7- Diğer bir analiz metodu ise şöyle; Bir test tüpüne biraz bal alınır, üzerine eşit miktarda su eklenir ve iyice karıştırılır. Bu solüsyondan yaklaşık 100 ml alınır ve üzerine 5 ml eter eklenir. Bu karışım, karıştırıldıktan sonra iyi bir solüsyon elde etmek için bir kenarda biraz bekletilir. Üst tarafta kalan eter katmanı bir başka altı düz bir kaba alınır. Eter kısa süre içinde buharlaştırılır ve buna rezorsinol eklenir. Eğer kırmızı bir renk oluşur ise balın hileli (tağşiş) olduğu anlamına gelir.

Paylaş