Kategoriler: Kışlatma Dönemi

Arıların Kışlatılması

Yaz döneminden çıktıktan sonra arıcımız arıların bakımı olan sonhabar bakımı yaptıktan sonra kış için hazırlıklara başlamaktadır. Bunun için, sonbahar bakımları yapılan arılar kışlatılmaya alınırlar. Kışlatma dönemi kapalı arılıklarda yapılıacağı gibi aynı zamanda açık alanlarda kovanlar bırakılarak kışlatmak işlemi yapılmaktadır.

Kapalı Alanlarda Kışlatma :
Kapalı alanlarda yapılacak kışlatmada arılar daha az soğuğa maruz kalırlar. Kapalı alan olarakta buna kapalık arılık olarak ifade etmek doğru olacaktır. Ancak böyle yerlerde rutubetten korunmak gerekir. Bunun için kovanlar yerden 20-30 cm yükseğe konmalı ve ortam zaman zaman havalandırılmalıdır. Havalandırma rutubeti önleyeceği gibi, kontrollü bir sıcaklık sağlar. Kapalı alanların sıcaklığı +7 C ‘ yi geçmemelidir. Kovanların ağzı elek teliyle kapatılmalı ve arılar rahatsız edilmemelidir.Yine bu kapalı alanlarda arı kovanlarına zarar verebilecek arı zararlılarından korumak gerekiyor. Bunlar, porsuk vb. hayvanlar arı kovanını birine zarar verince kışı döneminde olduğu için diğer arılarda sarsılıp kış salkımı bozulacağı için arıları iyi korumak gerekiyor.

Açıkta Alanlarda Kışlatma :
Açıkta kışlatmada arılar soğuğa maruz kalsalar da fazla rutubet sorunu olmaz. Kovanların açıkta sundurma altına alınması, kar ve yağmur yağışlarından korunmayı sağlar. Burada da kovanlar yerden 20-30 cm yükseğe konulmalıdır. Kovanların uçuş delikleri kapatılmaz. Arıcılık faaliyetlerinde sonbaharda yapılan bakımlar ve kışlatma şartları sonraki yılın başarısını belirler. Kışlatma dönemi geçiren arılar sakin yerlerde olmalı aynı zamanda insanlar ve hayvanlar tarafından sık sık rahatsız edilmemelidir. Ne kadar çok rahatsız edilen arı o kadar kayıba neden olacağı için arı kolonisi zayıflayacaktır. O yüzden arıları kışlatma döneminde sakin ve ıssız bir yerde olmalıdır.

Yorumları Göster

  • sanırım dışarıda ve çevresi saçla kapatılmış kısmen kapalı alanlarda kışı geçirmeleri bana daha mantıklı gibi geldi..

Paylaş