Varroa Mücadelesi Neden Önemli

Varroa Mücadelesi Neden Önemli
7 Ocak 2016 tarihinde eklendi.

Varroa Mücadelesi Neden Önemli

Tarım danışmanlarının öncülüğünde yapılan bu çalışmalar arıcılık için güzel bir gelişme olarak kaydedildi.

Danışmaların gözetiminde olan bu çalışma, Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği, 2013 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı’ndan aldığı yetki belgesiyle; tarımsal yayım ve danışmanlık faaliyetlerine devam ediyor. 2 mühendis ve 1 arıcılık teknikeriyle örnek proje başlatan birlik, en önemli arı zararlısı ”Varroa” ile mücadele başlattı.

Peki, Varroa Mücadelesi Neden Önemli

Bir çok arıcının en büyük belası diyebiliriz. Arıların lenf sıvıları ile beslenen bu parazit, yavru arı gözlerine girerek burada çoğalıyor. Mücadele edilmediği takdirde yavruların kanatsız, bacaksız ve sakat çıkmasına neden oluyor. Başka kovan ve kolonilere de kolay bulaşan Varroa paraziti, arı varlığı ve bal veriminde büyük kayıplara neden olabiliyor.

Ekim ayında başlatılan projenin arıcılar tarafından ilgi gördüğünü aktaran Tarım Danışmanı İbrahim Altıntaş, tüm kolonilerde mücadele çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Danışmanlık hizmeti alan arıcı Metin Yılmaz da arıcıların bu danışmanlık hizmetlerinden ve desteklerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yürütülen bu çalışma ve yöntemin Türkiye’de ilk olduğuna vurgu yapan Birlik Başkanı Ayhan Özdemir de projede başarıya ulaşıldığını kaydetti. Özdemir, “Bu çalışma sadece danışmanlık yaptığımız arıcılarımızla sınırlı kalmayıp tüm birlik üyelerimize de uygulanacak” diyerek cümlelerine son verdi. Arıcılarımız için güzel bir çalışma olmuş inşallah ilerleyen günlerde bunların daha iyisi yapılarak yenileri de eklenecektir. Varroa mücadelesi neden önemli çalışmaları hakkında çekimi yapılan aşağıdaki videoyu mutlaka izleyiniz.

Bir önceki yazımız olan Propolis Mantar ve Tümör'ü Engelliyor başlıklı makalemizde propolis mantarı engelliyor ve propolis tümörü engelliyor hakkında bilgiler verilmektedir.