Strafor Arı Kovanı

Strafor Arı Kovanı
30 Aralık 2014 tarihinde eklendi.

Türkiye bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sıradayız. Ülkemizdeki bal verimi batı ülkelerine göre düşük olmasının sebebi, yeni teknik ve yöntemlerinin kullanılmamasından kaynaklanmaktadır. İşte burada en önemli faktör bal verimi artırmak için strafor arı kovanı devreye giriyor. Bal verimi yüzde kırk artıran bu kovanlar bir çok faydası bulunmaktadır. Ülkemizde de giderek strafor kovan kullanımı artmaktadır.

strafor arı kovanıAğaç kovanlarda bazı bölgelerde rutubet olması ve ana arının geç yumurtlamasından dolayı arının gelişimi geç olacağı için sağlıklı bir kovan durumu olmayacaktır. Ama strafor arı kovanı ile birlikte kışın aşırı soğuklardan koruyarak ve yazında aşırı yaz sıcaklıklarından korunması sağlamaktadır. Bu şekilde arıların sıcak havalarda aşırı su kaybını önleyerek, kışında aşırı bal tüketimini önlemiş olur ve ilkbahara daha güçlü koloni ve besini yeterli arı kovanları ile çıkma şansını buluruz.

Strafor arı kovalarında bal verimi %40 arttığı gibi aynı zamanda yavru durumu da %70 gibi artmaktadır. Ahşap kovanlara göre strafor kovanlar daha hafif ve hijyenik olması tercih sebebi olmaktadır. Hijyenik bir ortamda bulunan arılar hastalıklara karşı dirençli olur ve arı hastalıklarından da bu şekilde korunmuş olunur. Ve strafor malzemesi hijyenik olmasından dolayı günümüzde bir çok sektörde saklama kabı olarak da kullanılmatadır. Saklama kabı olarak kullanılmasında dolayı uzun süre saklanan gıdalara herhangi bir şekilde zarar gelmemektedir.

strafor arı kovanı -1Ne varki günümüzde arıcılarımızı yeni arıcılık tekniklerine ayak uydurmak zor olduğu için hala eski geleneksel arıcılık yöntemine devam edilmektedir. Çünkü arıcılarımız elinde eski kovanlarının olması ve strafor kovanda maliyetli olmasından dolayı hemen ayak uyduramamaktadır. Strafor kovanları denemek istiyorsanız eskiyen kovanlarınızın yerine strafor arı kovanları alarak yenileme sürecine girebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Oksalik Asit İle Varroa Mücadelesi başlıklı makalemizde oksalik asit, oksalik asit kullanımı ve oksalik asit uygulaması hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

kafkas ana arı Arıcılık Forumu
Strafor Arı Kovanı Konusuna 4 Yorum Yapıldı
  1. durmuş nadir diyor ki:

    acaba bu strafor kovanları nereden temin ederiz bu konuda bilgi vermenizi dilerim mail adresime

    1. Admin diyor ki:

      durmuş nadir, internette satışı yapan yerler var oralara bakabilirsiniz.

  2. kemal diyor ki:

    arkadaşlar balı plastiğe ve petrole bulaştırmayalım.balı bal yapan doğal malzeme olmalı.yani ahşap taş kum metal herneyse o.bu ne ya strafor kovan diye reklamlıyorlar.petrol ürünü sonunda ara bunun içine mutlumudur sizce ben inanmıyorum.doğalından şaşmayın balın kalitesini düşürmeyin.ahşabada iyi bakarsanız gayet güzel hijyenik olur.

  3. amir diyor ki:

    admin video su olan kovanlardan nerden temin edebilirim