Organik Arıcılık Sertifikası Nasıl Alınır

4
paket arı

Organik arıcılık artık her önüne gelene yapamıyor malesef. İster devlet kontrolünde organik arıcılık yapın isterseniz bir şirket nezdinde yapın belli bir kriterleri karşılamanız gerekiyor. Peki bu organik arıcılık yaptık ve sonunda elde ettiğimiz organik balı nasıl ve kime satacağız. Burada iki önemli kurum va biri devlet diğeri ise özel kurumlar.

Devlete de satabiliyorunuz bunu arıcılar birliği aracılığı gibi kurumlar vasıtasıyla ürünlerinizi satabilirsiniz. İkinci olan ise özel şirketler var organik bal alımı yapan bir çok kişi günümüzde bunu tercih ediyor. A isimli şirket ile arıcımız bir sözleşme yapıyor ve balını şu kriterlere göre üreteceksin ve ardında bizde analiz yapıp balını alacağız diyor ve dediği gibi balınızı alıyor. Ama analiz yaptı ve bal analizinde organik balı etkileyen olumsuz bir rapor çıkması durumunda balınız iade olur ve analiz masraflarıda sizden tahsil edilebilir.

Organik Arıcılık Yapma Ve Organik (Sertifikalı) Bal Üretmenin Yol Haritası

Organik arı yetiştiriciliği ve/veye organik bal üretme faaliyetlerinde bulunmak isteyen müteşebbis, bir dilekçe ile kontrol ve sertifikasyon kuruluşuna veya kontrol kuruluşuna başvurur. Ürününün organik ürün olarak değerlendirilmesi için gerekli çalışmanın yapılmasını talep eder.

1. Kontrol ve sertifikasyon kuruluşu tarafından müteşebbise ait bilgi ve belgelerin tamamlanmasını takiben kendi aralarında bir sözleşme imzalanır. Bu sözleşme; Organik arı yetiştiriciliği ve organik bal üretme faaliyetlerinin organik tarımın esasları ve uygulanmasına ilişkin yönetmelik hükümlerine göre yapılacağını belirleyen yazılı anlaşmayı ifade eder.

2. Kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşu kabul ettiği, sözleşme yaptığı müteşebbisleri geçiş sürecine alır. Geçiş süreci; organik üretime başlanmasından organik ürünün belgelendirilmesine (sertifikalandırılmasına) kadar geçen dönemdir. Geçiş dönemindeki ürünler konvansiyonel olarak değerlendirilir. Konvansiyonel üretimde (Organik tarım faaliyetleri dışındaki tüm tarımsal üretim) kullanılan binalar, alet ve ekipmanlar temizlenip dezenfekte edildikten sonra organik üretimde kullanılır.

3. Organik arı yetiştiriciliği ve organik arı ürünlerinin üretilmesinde aşağıdaki kurallar dikkate alınması gerekir:

3.1. Organik arıcılık tüm arı ürünlerinde yapılabilir. Arı ürünleri; arıcılık sonucu üretilen bal, balmumu ve arı reçinesi, karamum gibi propolis içeren arı sütü, arı zehri, polen, ana arı, erkek arı, işçi arı ve oğul arılardır.

3.2. Kovan, taşınabilir arı ailesi barınağı olduğundan taşınılacak tüm alanlar organik üretime uygun olmalıdır. Konvansiyonel bitkisel üretim yapılan alanlarda arıcılık yapılamaz. Arıların taşınması sırasında stres yaratacak yöntemlere başvurulmamalıdır. Arıcılık yapılacak alanda kimyasal mücadele yöntemleri kullanılamaz.

3.3. Arıcılık yapılacak alan Kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşunca önceden denetlenmeli ve organik koşullara uygunluğu tespit edilmelidir.

3.4. Karantina tedbirleri uygulanan alanlarda arıcılık yapılamaz. 3.5. Sağlık ve temizlik maddesi olarak kimyasal maddeler kullanılamaz.

3.6. Suni tohumlama yapılamaz.

4. Organik arı ürünlerin (bal dahil) üretilmesine, işlenmesine, taşınmasına, ambalajlanmasına, etiketlenmesine (yetkilendirilmiş kuruluşun adı, logosu, kod numarası ve ürün sertifika numarası bulunması, ürün etiketinde organik kelimesinin kullanılması veya ekolojik, biyolojik kelimelerinin kullanılması gibi), depolanmasına ve pazarlanmasına ilişkin hususlar yine organik tarımın esasları ve uygulanmasına ilişkin yönetmelikte ayrıntılı olarak belirtilmektedir.

5. Organik Tarım birimleri: 81 Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde organik arıcılık ve organik bal üretme konusunda eğitim almış ve Bakanlık tarafından kimlik verilmiş personel bulunmaktadır. organik arıcılık ve organik bal üretimi yapmak isteyen müteşebbisler kendilerine en yakın İl ve İlçe Müdürlüğüne müracaat ederek organik arıcılık ve organik bal üretme ilgili gerekli bilgiyi alabilirler.

6. Organik (ekolojik, biyolojik) arı yetiştiriciliği ve/veya organik bal üretecek, işleyecek, pazarlayacak, ithal veya ihraç edecek özel veya tüzel kişilerin faaliyette bulunabilmeleri için, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yetki almış kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarından biriyle sözleşme yapmaları zorunludur. Gerekli olan sözleşme yapılmadan bu faaliyetlerde bulunulamaz.!

Organik bal üretimi düşünüyorsanız yukarıdaki maddelere dikkat etmeniz gerekir.

paket arı
Önceki İçerikArıcılık Hibelerinde Puanlama Sistemi
Sonraki İçerikArı Irkı Seçimi
Subscribe
Bildir

4 Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments