Oksalik Asit İle Varroa Mücadelesi

Oksalik Asit İle Varroa Mücadelesi
26 Aralık 2014 tarihinde eklendi.

Oksalik asit buharıyla nasıl varrao mücadelesi yapılır onun hakkında sizlere bilgi vermek istiyoruz. Bu yazı yazılırken Mehmet Gençünal’ın kaynaklarından yararlanarak yazılmıştır.

Oksalik asit buharıyla etkili, kalıtısız ve ucuz Varroa mücadelesi için en uygun zaman  yavrunun bittiği kış aylarıdır. Bu güne kadar hangi yöntemi kullandıysanız kolonilerde varlığını sürdüren yüzlerce varroa mevcut. Kışın varroa besleyip baharda çoğalmasına izin vermeyin. Hala fırsatınız varken mücadeleyi tamamlayıp, varroaya son darbeyi oksalik asit buharıyla vurmaktan geç kalmayınız.

Varroa Mücadelesinde Oksalik Asit Kullanımı Nasıl Yapılır?

Günümüzde Varroa ile mücadelede bir çok kimyasal ve kültürel teknik kulanılmaktadır. Bunlardan biride Varroa ile mücadelede Oksalik asit (Oxalic acid) kullanımıdır. Oksalik asit bir çok alanda çeşitli amaçlar için kullanılan bir maddedir. Bu yüzden karşımıza çeşitli formüllerle çıkabilir. Arıcılarımız bal arısı kolonilerinde Varroa mücadelesi için hangi Oksalik asiti, nasıl kullanmalıdır? Kulanılacak oksalik asit OXALIC ACID DIHYDRATE (Oxalic-2-hydrate) isminde olmalıdır. Formülü (C2H2O2*2H2O) dur. Üzerinde waterfree Oxalic yazan ürün kullanılmamalıdır.

Solovenya’da 2001 de yapılan bir araştırmada, eylül ayında kolonide kapalı gözlü kuluçkanın bulunduğu zamanda yapılan oxsalik asit uygulamasında %37 düzeyinde varroa ölümü olmuş. Ekim ve kasım aylarında yapılan uygulamlarda ise % 97 oranında varroa ölümü gözlenmiştir. Bu yüzden, oksalik asit uygulaması kolonilerde kapalı gözlü kuluşkanın olmadığı dönemlerde yapılmalıdır.

Kullanımı:75 gr Oksalik asit + 1 litre su +1 kg toz şeker. Bu 1.66 litre solüsyon yapar. Bu miktar solüsyon yaklaşık 50 kovan için yeterlidir. Elde ettiğiniz solüsyonu bir kaç hafta içinde kullanmalısınız. 10 çerçeveli arılı bir koloni için 35 ml. kullanınız. Her arılı çerçeve arasına 3.5 ml. şırınga ile damlatma yöntemi uygulanarak verilmelidir. Uygulama kapalı gözlü kuluçkanın en az olduğu dönemler olan İlkbahar ve sonbaharda yapılmalıdır. Sonbaharda bal hasadı yapıldıktan sonra uygulanması gerekir. Uygulama her koloni için haftada bir kez olup 2-3 hafta üstüste yapılabilir.

Oksalik asit ile çalışırken nelere dikkat etmeliyiz?

Çocukların ulaşamıyacağı yerde saklamalıyız.
Yiğeceklerden ve içeceklerden uzuk tutmalıyız.
Eğer insan tarafından yutulursa zehirlenmeye yada ölüme neden olur.
Teneffüs etme zarara neden olabilir.
Deri tarafından emilirse zarara yol açabilir.
Göze ve deriye direkt temaslarda büyük zarar verebilir.
Solüsyon havalandırması çok iyi olan yerde hazırlanmalı ve kesinlikle solunmamalıdır.
Solüsyon hazırlanırken ve kolonilere uygulama ağnında burun ve ağızı kapatan maske, gözler için gözlük kullanılmalıdır. Vücut üzerinde açık alan bırakılmamalı, plastik eldiven kulanılmalıdır. Ayaklarda bot yada çizme bulunmalıdır. Oksalik asit kulandığınız kıyafetin üzerine sıçrarsa bu kıyafet en kısa sürede, kimyasal teninize temas etmeden üzerinizden çıkarılmalıdır. Bu kıyafetler özenle yıkanılmalıdır.

Oksalik asit yutulması durumunda ilk yardım olarak kişeye bol miktarda su yada süt içirilmelidir. En kısa zamanda hastaneye götürülmelidir. Cilde veya Göze temaz ettiğinde, temas eden bölge 15 dakika süreyle bol suyla yıkanmalı, temiz bandajla kapatılıp, kişi hastaneye götürülmelidir.

Aynı zamanda oksalik asit uygulaması yapabilmeniz için piyasada bulunan oksalik asit buharlaştırma aparatları mevcut olup bunları temin ederek arılarınıza uygulama yaparken kullanabilirsiniz. Bu aparatların imalatını yapan Mehmet Gençünal’ın ürününü arıcılık malzemeleri satan internet sitelerinde bulunmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Perone Arı Kovanı başlıklı makalemizde Perone Arı Kovanı, Perone Arı Kovanı Yapımı ve Perone Kovan hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

kafkas ana arı Arıcılık Forumu
Oksalik Asit İle Varroa Mücadelesi Konusuna 8 Yorum Yapıldı
  1. İhsan diyor ki:

    Oksalik asit ile çalışırken nelere dikkat etmeliyiz? burayı okuduktan sonra İnsanlara zararı olan bir şeyi 100 yıl geçse yine kullanmam.

    1. Admin diyor ki:

      Ihsan bey yazıda gerekli açıklama mevcut ve dikkat edilmesi gereken konular yazılmıştır. Bu ürün için ayrıca bunun arı, bal ve insan sağlığı için sonrasında bir zararı yok yani kalıntı bırakmıyor.

  2. mustafa sülün diyor ki:

    sayfanıza yeni rastladım.oksalit asit kullanımı hakkında bilgilendim. Aparatı nereden temin edebilirim. saygılarımla.

    1. Admin diyor ki:

      Mustafa sülün, buraya bakabilirsiniz. aricilikmalzemeleri.gen.tr/tekli-oksalik-asit-buharlastirma-aparati.html

    2. hasan diyor ki:

      Mehmet Gençünal

    3. Mehmet Asım Gençünal diyor ki:

      Bu aparatların üretimi bana ait. Tüm ürünleri ve fiyatları www. gurlearicilik .com adresinde bulabilirsiniz.

  3. Nazmi AKARÇAY diyor ki:

    Buradaki bilgiler çok faydalı. Yalnız ya buradan birileri başka bir siteye kopyalamış ya da diğer bir siteden buraya kopyalanmış. Fakat maalesef hatalı sözcükler bile hatalarıyla kopyalanmış. Kardeşim kopyalayıp yapıştırıyorsunuz bir kontrol edin yahu. Kuluçka sözcüğü; kuluşka diye yazılmış ve bu tür hatalar bir çok sitede aynı yanlış devam ediyor. Umarım gücenmezsiniz bana. Kolay gelsin.

    1. Admin diyor ki:

      Nazmi AKARÇAY, yayınlanma tarihlerine bakınız. Hangisinin tarihi eski ise bilin ki o yazı daha önce yazılmıştır.