İşte Karşınızda Bal Döneri

İşte Karşınızda Bal Döneri
21 Kasım 2016 tarihinde eklendi.

İşte Karşınızda Bal Döneri

İşte Ordu ili arıcılarımızdan bir girişimci balı donmuş hali ile ziyaretçilerine sunması güzel bir görüntü ortaya çıkardı. Bal festivali gezintisindeki bal döneri misafirlerin dikkatinden kaçmadı.

Türkiye’nin en çok bal üretilen ili olan Ordu’da düzenlenen festivalde bal döneri büyük ilgi gördü. Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen çiçek balının 4 ay bekletilmesiyle oluşturulan donmuş balı döner tezgahında görenler şaşkına döndü.
iste-karsinizda-bal-doneri
Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü’nün ortaklaşa düzenlediği ‘Bal Festivali’nde ‘Bal döneri’ büyük ilgi gördü.
Ordu Büyükşehir Belediyesi önündeki ‘Demokrasi Meydanı’nda gerçekleşen festivalde Ordu ve Trabzon’un değişik ilçelerinden onlarca bal üreticisi stant kurdu. Festivalde en büyük ilgiyi ‘bal döneri’ gördü. Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen çiçek balının 4 ay bekletilmesiyle oluşturulan donmuş balı döner tezgahında görenler şaşkınlığını gizleyemedi. Trabzonlu bal üreticisi Sacid Somun, çekiçle kestiği bal dönerini dondurma külahı ile festivale katılanlara ikram etti. Dondurma külahlarında bal yiyen vatandaşlar, balı ilk kez döner tezgahında dondurma külahında yemenin şaşkınlığını yaşadı.

Sacid Somun, bal yemek isteyenlerin gerçek balı tatması için yaptığını belirterek, “Ağaç türü değil, toprak üstü ot bitkilerinden yani çiçeklerden elde edilen bal 4 ay içinde katılaşır. Eğer aradan geçen aylara rağmen bal hala kavanozunda ilk alındığı günkü gibi duruyorsa o balda katkı vardır. Ancak donmuş balda katkı yoktur. Donmuş bal hakiki baldır. Dolayısıyla bal dönerini gerçek balı tatmak isteyen insanlar için yaptım” dedi.

Bir önceki yazımız olan Su Altında Kalan Arılar Telef Oldu başlıklı makalemizde arı kovanları su altında kaldı ve arı kovanları telef oldu hakkında bilgiler verilmektedir.