Hangi Arı Irkını Seçmeliyim

Hangi Arı Irkını Seçmeliyim
23 Ocak 2015 tarihinde eklendi.

SORU:
Tokat-Erbaa’da hobi olarak arıcılık yapmaktayım. Rakım yaklaşık 280, çam ormanları yoğunlukta, Yeşilırmak’a kıyısı olan bir köy. Kışları ılık geçiyor. Arı ırkını belirlemek istiyorum. Sizce, bu şartlar altında hangi ırkı seçmem gerekir? Teşekkür ederim.

Kimden: abdullah

CEVAP:
Abdullah bey, arı ırkı seçimi konusunda çevrenizde bu konuda profesyonel olarak ve bilgili arıcı varsa ona başvurmanızı tavsiye ederim. Arıcılık işinde tecrübe önemlidir. Diğer arıcılar yap boz ile artık o yörede hangi arı ırkını seçmesi konuda bilgi sahibi olmuşlardır. Arı ırkına bağlı olarak hangi ana arı seçimi bilirler. Tarif ettiğiniz yer için arı ırkı seçimi kosunda; karniyol, belfast ve italyan ana arılarla çalışabilirsiniz diye düşünüyoruz.

Hangi Arı Irkını Seçmeliyim Konusuna 7 Yorum Yapıldı
  1. abdullah diyor ki:

    Cevabınız için teşekkür ederim. Erbaa ilçesi rakım 280 civarı, çam ormanları dolu, sabit arıcı…. Birkaç sorum daha olacak, mümkünse. Bölgemde arıcılık yapan bir kaç kişi var ama pek bilgi sahibi değiller. Sadece birisi biraz biliyor. O da fazla tutucu. Değişim yapmıyor. 5 yıl oldu tanışalı hala kafkas kırması bir arı ile çalışıyor. Her geçen yıl bal verimi giderek düştü. Geçen sezonda 3 kg ortalama bal aldı….. Sorum şöyle: Stroplast kovanlar gördüm ama işe yarayıp yaramadığı konusunda fikre ihtiyacım var. Sizce bu kovan türü bal üretimine katkı sağlar mı? Bir de Yığılca arısı diye bir arı ile karşılaştım. Dİğer arı ırklarına göre 2-3 kat daha fazla bal verimine sahip olduğu gibi farklı bilgiler veriyorlar. Sizler bir arıcı olarak bu konu hakkında ne dersiniz? Bir diğer sorum da şu olacak. Kovanlarımdan bazılarına kafkas, bazılarına Karniyol bazılarına İtalyan ana verip, yani değişik arı ırklarını aynı arılıkta aynı sezonda denemek istiyorum. Arı verimlerinin ortalamalarını alıp burası için en güzel ırkı yakalamak istiyorum. Ancak bu uygulamanın zararlı olabileceğinden korkuyorum. Sizce bu uygulama nasıl sonuç verir. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Admin diyor ki:

      Arı ırkı bulunduğu bölgeye uyum sağlarsa her türlü kovandan bal yapar tabi, stroplast arı kovanı arıcılar için geliştirilmiş ve yeni özellikler katılmış bir kovandır. Arının ve arıcının işini belki kolaylaştırabilir ama kesin bal yapacak diye bir kural yok. Farklı analar alıp deneme yapabilirsiniz. Tabiki bulunduğunuz bölgenin arı ırkınıda ziyan etmeyin belki yörenizin ırkı dada iyide olabilir. iyi çalışmalar

    2. sabri ŞEN diyor ki:

      abdullah kardeşim ben bir arıcı aday adayı olarak sorduğunuz soruları beğendim harika sorular sordunuz adminden gelen cevapları yetersiz buldum belki size yardımcı oldu benim gibi arıcılığa yeni başlamak istiyenler için yetersiz geldi

  2. abdullah diyor ki:

    çok teşekkür ederim. Çok faydalı oldu görüşleriniz.

  3. kürşad diyor ki:

    sıcak iklimlere sarı arılar soğuk iklimlere siyah arılar kullanılır

    1. Admin diyor ki:

      küdşad, bilgilendirme teşekkür ederiz.

  4. Talat diyor ki:

    merhabalar Hakkari den, rakım 1700 1800 gezgin arıcılık yapmıyorum hangi arı ırkı daha avantajlı bizim için soğuk ve karı fazla ancak.tşkr edrm şimdiden.