Gezici Arıcılığın Verimi

Gezici Arıcılığın Verimi
28 Aralık 2014 tarihinde eklendi.

SORU:
Tek kişi gezici arıcılık yapılır mı? Yoksa en az 2 kişiye mi ihtiyaç var? Gezici arıcı kovanlarını koyacağı yerde nasıl konaklıyor? Bu insanlar kendi kulübesini, suyunu yanında mı götürüyor? Kamyonu, TIR’ı olmayan kiralama usülü mü kovanlarını taşıttırıyor? Aynı bölgede olan gezici arıcılar arasında mıntıka paylaşımı konusunda oluşan zorluklar nelerdir? Nektara giden gezici arıcılığın süresi nedir? (4-5 ay?) Bu süre içinde kovan başına ortalama verim (bal ve polen olarak) nedir?

Yazan: Bülent Kamalı

CEVAP:
Bülent bey, tek kişi ilede yapılabilir tabiki buradaki önemli olan kaç adet kovan ile yapacağınızdır. Fazla sayıda yapacaksanız tabiki bir kaç kişi ye ihtiyaç var. Konaklama için tamamen devlet arazisi olan yerde olabilir yada özel arazide olabilir. Eğer kovanlarınızı bir yere koyacaksanız mutlaka o yerin muhtarı ile görüşmeniz gerekebilir. Kiralama yaparak Türkiye’nin her yerine götürebelirsiniz. Bulunduğunuz yere çok yakın arılıklar olması iyi olmaz çünkü nektar zenginliği ve fazlalığı açısından payınıza az düşecektir. Ortalama bal sezona ve bulunduğunuz yöreye göre değişir. kolay gelsin.

Gezici Arıcılığın Verimi Konusuna 3 Yorum Yapıldı
  1. Hamit Derbent diyor ki:

    Bülent bey, tek kişi ilede yapılabilir tabiki buradaki önemli olan kaç adet kovan ile yapacağınızdır. Fazla sayıda yapacaksanız tabiki bir kaç kişi ye ihtiyaç var. Konaklama için tamamen devlet arazisi olan yerde olabilir yada özel arazide olabilir. Eğer kovanlarınızı bir yere koyacaksanız mutlaka o yerin muhtarı ile görüşmeniz gerekebilir. Kiralama yaparak Türkiye’nin her yerine götürebelirsiniz. Bulunduğunuz yere çok yakın arılıklar olması iyi olmaz çünkü nektar zenginliği ve fazlalığı açısından payınıza az düşecektir. Ortalama bal sezona ve bulunduğunuz yöreye göre değişir. kolay gelsin.

  2. adem can diyor ki:

    balı aldıgımızda satacak yer bulalım ortada sahte balcılardan fırsat bulamıyoruz bunlara bır care ve normada bır tıransıte 90 arı sardıgımızda tonaj var bu arıcılara butonaja bır uygulama yapsınlar buna bır care

  3. Mustafa Türkyılmaz diyor ki:

    Değerli arkadaşlar Hepinize saygılar sevgiler maalesef özellikle son yıllarda sahte bal üretimi gerçek bal üretiminin çok üzerindedir. Bir bu konuda denetim yetersizliği bir gerçektir.lütfen bu konuda denetimlerin artırılmasını ve caydırıcı cezai işlem uygulanmasını rica ediyorum Saygılarımla