Çiftleşmeyen Ana Arı Nasıl Anlaşılır?

Çiftleşmeyen Ana Arı Nasıl Anlaşılır?
1 Şubat 2015 tarihinde eklendi.

SORU:
Değişik firmalardan almış olduğumuz ana arıları çiftleşmeden gönderiliyor ana arı çiftleşmediği için bölme yaptığımız kovan arıları aneyi kesiyorlar bu çiftleşmeyen anaları nasıl ayıklamak gerekir iyi çalışmalar

CEVAP:
Ana arı alacağanız firmayı ince eleyip sık dokumanız gerekiyor veya ufak çaplı ana arı üretimi yapan birisi varsa kişinin bu konuda ne kadar bilgi ve tecrübesi olduğunu öğrenin ve ona göre o kişiden ana arı almaya karar veriniz. Günümüzde ana arı ırkları konusunda çok fazla üretici bunu ticari anlayışa döktüğü için kalite konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. Eğer size çiftleşmeyen ana arı geldiyse öncelik olarak bunu 2-3 gün içinde tespit edip almış olduğunuz firmaya bildirin ve size yeni bir ana arı gönderilmesi konusunda istekte bulunun. Tabiki daha size daha yeni gelmiş bir ana arının çiftleşip çiftleşmediği konusunda net bir şey söylemek yanlış olur ana arıyı kovana verirken birden vermeyin ve arılar kafesteki keki yiyeyerek ana arıyı kabul etsinler ve yinede bu şekilde yapmanıza rağmen 3-4 gün içinde ana arının takibini yapın ana arı yumurta atmadıysa ana arı çiftleşmeme durumu olabilir.

Bir önceki yazımız olan Erkek Arı başlıklı makalemizde erkek arı, erkek arılar ve erkek bal arısı hakkında bilgiler verilmektedir.